Меню Затваряне

Профилът ми във Facebook е хакнат. Какво да правя?

Обновена на 25.03.2021 от Questo

hacker

Напоследък получавам сигнали за хакнати профили във Facebook от хора, които отдавна не са влизали в пощата си в ABV.

Тези потребители не са влизали в пощата си от поне 6 месеца. Може би не знаете, но ABV изтриват акаунти, които са били неактивни повече от 6 месеца. Ако акаунтът ви бъде изтрит по този начин, всеки може да го регистрира наново. Това означава, че новият собственик на практика разполага с вашия имейл адрес. Ако сте използвали този адрес, за да се регистрирате във Facebook, новият собственик на имейла може да поиска смяна на паролата на Facebook профила ви. Facebook ще изпрати имейл за смяната на посочения имейл адрес, който обаче вече не се контролира от вас.

Ето защо е важно да проверявате дали имейлът, с който сте се регистрирали във Facebook, все още е активен.

Има няколко неща, които биха могли да ви помогнат да си върнете хакнатия профил. За съжаление те невинаги работят. Ето защо е важно да спазвате добра киберхигиена: избор на силна парола, която се сменя периодично, използване на двуфакторна автентикация, използване на антивирусен софтуер с фишинг защита. Тези мерки могат значително да намалят риска от кражба на Facebook профила ви.

Но да предположим, че белята вече е станала.

В най-добрият случай хакерът не е променил имейла и паролата ви за влизане във Facebook. Това означава, че веднага може да влезете в настройките и да смените паролата си, така че натрапникът повече да не може да влиза. Смяната на паролата става от:

Статията продължава след анкетата. Моля, отделете 60 секунди, за да я попълните. Това ми помага да създавам по-полезни статии за вас.

Ставали ли сте жертва на кибертормоз?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...

Settings and Privacy >

Settings >

Security and Login >

Login >

Change Password >

Edit

А ако хакерът е сменил паролата за Facebook акаунта? 

Facebook ви дава възможност да поискате смяна на паролата, без да влизате в профила си. Това става от линка „Забравена парола“ на началната страница на Facebook.

Ще получите код за възстановяване на достъпа на имейл адрес или като SMS (ако сте вписали мобилния си номер в профила).

А ако хакерът е сменил и имейлът за контакт?

Тогава трябва да докладвате акаунта си като откраднат, което става през този формуляр. Докладването на профила може да ви помогне да си го върнете. Facebook може да ви поиска документ за самоличност, преди да ви възстанови профила.

Другата опция е масово докладване на хакнатия профил. Това няма да ви върне достъпа до профила, но може да накара Facebook да го деактивира. Това е вариант, ако хакнатият профил бълва спам или създава други проблеми.

За масовото докладване ще имате нужда от помощта на други Facebook потребители. Обърнете се за помощ към приятели, близки, колеги и хора, които биха ви помогнали.

Всеки от тях трябва да влезе на хакнатия профил и от трите хоризонтални точки да избере

Find support or report profile >

Pretend to be someone >

A friend

Вие също си направете нов профил и от него докладвайте стария като фалшив. Става по същия начин, но вместо A friend избирате опцията Me. По този начин сигнализирате, че вие сте оригиналния собственик на хакнатия профил.

Работи ли докладването на хакнати профили?

За съжаление не всеки път. Facebook преценява във всеки отделен случай дали да предприеме действия.

Възможно е да изпратите документ за самоличност, потвърждаващ самоличността ви, и въпреки това да не си върнете профила

Възможно е много хора да докладват хакнатия ви профил, но той да не бъде свален.

Ето какво показва опитът на хора за ефективността на двете процедури. Коментарите им са взети от Facebook група, скрил съм имената им.

Репортването не върши работа – понастоящем почти всичко се „оценява“ от ботове…Миналата седмица репортвахме явно фалшив профил на позната, който я злепоставя професионално, и пак така – „няма нарушени комюнити стандарти, бегайте!“… Въобще да се разправяш с Facebook е умряла работа!

Facebook започнаха да не обръщат внимание на някой уж техни правила било то за име, присвоен профил и т.н. Тяхната идея е да има повече потребители, понеже започнаха и с видео реклами и доста фирми започнаха да рекламират при тях.

Нищо не можах да направя. Събери хора и докладвайте масово, въпреки че при мене не свърши работа (потребителят неуспешно е опитал да докладва фалшив профил на роднина)

Няма оправия с репортите. Не се ли направи някакъв mass report (като този тук) – нищо не се случва. Нямат интерес от това.

Репортване не помогна. Намерихме IP адреса, от някакво бургаско село. И нищо.
Направих пост като тагнах стария профил, за да видят всичките ѝ познати и да го махнат. Пихме една студена вода и толкова.

Какво работи според някои потребители

Ето какво върши работа според хора, които са изпадали в подобна ситуация. Имайте предвид, че не заставам зад казаното по-долу, това са само чужди мнения на потребители.

Прави се нов профил, всички приятели от стария репортват стария, че принадлежи на „новия“. Два съм връщал така, един не. Но не просто репорт, а репорт, че е вашият стар, има го като опция специална, да изберете конкретен човек.

Единственият ви вариант е да пробвате с „забравена парола“ и после „нямам достъп“ и тнт. Има вариант в който да ви поиска да изберете 6 приятеля на които да прати код и след това с тези 6 кода да си върнете достъпа. Другият вариант е да докажете, че профилът е бил на майка ви, предоставяте стар e-mail, телефон, който е бил свързан с профила, име, парола и тнт.

Подобни статии

298 Comments

 1. Мария

  Здравейте. Имам проблем с фейсбук акаунта ми. Имаше опит да бъде хакнат, но докато сменя паролата ме изхвърли.През телефона не ми позволи възстановяване, даде ми гришка и поиска от трима души кодове. Пробвах няколко пъти, но не получих имейл за потвърждениена друга поща, която предоставих и накрая ми изписа, че за момента е блокирано изпращането на кодове, защото съм достшгнала лимита. От пощата също не става. Не съм я използвала от много дълго време и сега не приема паролата ми. Номерът, който е даден за контакт вече не съществува, а не помня всички данни, за да попълня формата за възстановяване. Не ми дава да го възстановя и чрез лична карта, защото пак иска достъп до имейла, в който не мога да вляза.Колко време ще трябва да се изчака преди да се пробва пак с кодовете?

 2. Vili Asenova

  Здравейте! Facebook ми е хакнат нямам достъп до него, нямам достъп и до АБВ то с което е свързан профилът ми, хакерът е сменил и телефонният номер поне така си мисля, помогнете ми да си върна профила, или поне да го изтрием, в този профил съм от 5 години имам доста лични данни както и много приятели, които също са опитали да разбият

 3. Димчо Георгиев

  Здравейте! Мисля че ми е хакнат фейзбука,понеже моята парола не я иска. Имам две страници към фейзбуска, направих опит със забравена парола и влиза във една от страниците а не във фейзбука ми а през имейла немога, защото не си знам паролата понеже фейса ми е от около 10г.
  Как може да оправиме тази поразия ? Ще бъда благодарен.

 4. Анелия Лазарова

  Не мога да си вляза в профила също и в abv, с която съм Регистрирала фейсбук си
  Моля помогнете ми!

  • Силвия Недкова Кирилова

   Здр някой ми е разбил профила и не мога да вляза и непрекъснато публикува на стената ми.
   Моля ви помогнете ми.
   Искам да си запазя профила и приятелите който имам от години в него

  • Questo

   Здравейте, за съжаление няма какво да се направи, освне да докладвате профила за хакнат.

 5. Мария

  Здравейте. От седмица нямам достъп до профила си. Смених паролата, но иска код от генератор за кодове, какъвто не получавам на телефона си. Опитах с документи, като заличавам егн, но ми праща мейл, че не могат да ми помогнат и да кача други документи. Опитах с удостоверения, служебни бележки, банкови извлечения, като навсякъде заличавам егн и получавам същия отговор. Направих си нов профил и продължавам да получавам известия от стария профил, но не мога да вляза. Имам свързана страница със стария профил.
  Има ли някаква възможност да си върна профила?

 6. Роси Кирилова

  Здравейте! Днес забелязах, че не мога да отворя профила си във фейсбук, Горе на лентата изскача надпис „Страницата не е намерена“, скрива се, пак излиза и т.н. Пощата ми, на която е регистриран профила, не е бутната. Какво да правя?

 7. Smilyana Moraliyska

  Здравейте,
  Профилът ми във фейсбук беше хакнат-паролата -сменена. Тъй като видях случилото се прекалено бързо, може би 3-4 минути след хакването, смених паролата на Фейсбук. Проблемът е че не мога да вляза, тъй като изисква да въведа 6-цифрен authentication code от някакъв app.
  Пратих си личната карта, отговориха ми с линк, от който отново да си сменя паролята, но продължава да ми иска този код, който не получавам или може би не знам как да генерирам.
  Възможно е да са ми сменили и телефонния номер и за това да неполучавам код.

 8. Анелия Лазарова

  Здравейте! Още от миналата година най напред abv, пощата ми беше блокорана и оттам след седмица, вече не можех да вляза и във фейсбука си, който съм регистрирала с тази поща!
  Сега вече пощата ми е възстановена, но пак не мога да вляза в профила си?
  Помогнете ми да го направя!

 9. L

  Здравейте, някой смени паролата на фейсбук акаунта ми както и доверените контакти, втори имейл адрес. За влизане в акаунта дава само 2 опции: или код по имейл(който не е ползван от 5 години. Не знам парола) или с парола. Има ли какво да се направи? Благодаря

 10. Бойко

  Моля да ми помогнете профила ми е хакнат на имейла ми не си знам паролата,но ми идват известия и като се опитам да вляза ми изписва излизане моля някой да ми помогне.

 11. Мая Севданска

  Здравейте,моля за помощ,някой ми хакна акаунта във Фейсбук,а не си помня паролата на пощата.Нямам друга опция за влизане.

  • Questo

   Здравейте, за съжаление няма как да възстановите достъпа до Facebook акаунта си, ако нямате достъп до имейл

  • Questo

   Можете да го докладвате като хакнат през facebook.com/hacked и да опитате да си го върнете по този начин

 12. Николай Николов

  Здравейте! Facebook ми е хакнат нямам достъп до него, нямам достъп и до АБВ то с което е свързан профилът ми, хакерът е сменил и телефонният номер поне така си мисля, помогнете ми да си върна профила, или поне да го изтрием, в този профил съм от 10 години имам доста лични данни както и много приятели, които също са опитали да разбият

 13. Николай Николов

  Здравейте! Facebook ми е хакнат нямам достъп до него, хакера ми е сменил емейла и телефона ,помогнете ако не мога да си върна профила то поне да го изтрия.

 14. Aneliya Kov

  Здравейте, беше ми хакнат facebook профила за няколко часа, успях да сменя паролята и си възтанових профила. Всички снимки бяха изтрити, но това могя да го преглътна 🙂. В месинджъра бяха изпращани съобщения, както на мой приятели, така и на хора от различни държави с неприлични предложения ☹. Но най-странното е че продължават да се изпращат такъв вид съобщения, при положение че паролата е сменена. Има ли вариант да продължават да са в моя профил и какво да направя

  • Questo

   Ако и след смяната на паролата от вашия акаунт продължават да се изпращат съобщения в Messenger, възможно е на устройството да има инсталиран малуер. Ако имате антивирусна програма, сканирайте компютъра си. Също може да проверите дали не сте инсталирали някакви непознати приставки (extensions) на браузъра си. Ако видите такива, които не помните да сте инсталирали, изтрийте ги.

   Ако акаунтът публикува постове (да не се бърка със съобщения) възможно е да се дължи на зловредно facebook приложение (от типа на анкети, игри и т.н.) Проверете какви апове сте инсталирали във Facebook профила си.

 15. Зашева

  Здравейте!
  Снощи Facebook ми е бил разбит , съответно сменена парола – влизано е в абв пощата ми ..
  Така та на въпроса , действам забравена , парола , кодове сигам до едно положение и бамм черна дупка иска – „Генериран код“ – които не получавам в новата абв поща въведена от мен.
  Писах , дакладвах – изпратиха ми линик за възстановяване на профила , но пак иска този генериран код
  Къде бъркам ? Какво мога друго да направя или от къде да видя този кодд

 16. Величка Куманова

  Здравейте! Моят профил също беше хакнат. Изпратих снимка на лична карта и другия си имейл адрес на Фейсбук. Получих отговор, че самоличността ми е потвърдена. Имаше линк, от който да променя паролата си. Направих го, но пак не мога да си вляза в профила. Иска ми Генериран код. Какво следва?

 17. Величка Куманова

  Кодът мисля, че се получава като СМС на телефона, но предполагам, че и той е бил сменен при хакването като имейла и паролата ми, понеже не получавам СМС на моя. Писах отново до Фейсбук, че нямам достъп до телефона си и чакам отговор. Има ли смисъл да продължавам или няма да мога да си върна профила?

 18. Хриси

  Здравейте, откраднат ми е профила във Фейсбук. Сменено ми е името, паролата, към днешна дата вече всичко е заличено, не съществувам в списъците на приятели. Пощата в АБВ, също е блокирана. Какво бих могла да направя?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *