Меню Затваряне

Какво е фишинг?

Обновена на 11.01.2015 от Questo

keyboard

Фишингът е опит на едно или повече лица да ви заблудят и да ви накарат да им предоставите личните си данни.

Това, което те преследват, са вашите данни за управление на вашите финанси: номера на банкови карти, ПИН кодове, потребителски имена и пароли за онлайн банкиране, потребителски имена и пароли за онлайн разплащания и т.н.

Как действа онлайн фишингът?

Получавате имейл, който на пръв поглед изглежда като да е от вашата банка или компанията, която обслужва вашите разплащания (например PayPal).  Писмото ви уведомява, че за да продължите да използвате услугите на компанията (или поради друга причина) трябва да въведете вашите лични данни: номер на карта, ПИН код, парола –  на посоченото за това място.

Обикновено към писмото е приложен линк, който ви отвежда в онлайн формуляр, който също изглежда да е като част от сайта на банката, която ви обслужва. Там получавате подкана да въведете данните си.

Истината е, че администраторите на данни никога не изпращат такива писма и не изискват личните ви данни по такъв начин. Ако получите такова писмо, то със сигурност става дума за измама. За съжаление много хора не осъзнават този факт и се подвеждат, че писмата са достоверни, тъй като имейлите и формулярите обикновено съдържат логото на банката, копират идентично дизайна на сайта на банката и дори са изпратени от напълно реален истински имейл адрес на банката.

В тази статия ще откриете реални фишинг атаки в България, които показват как действат крадците на онлайн идентичности.

Повече информация за фишинга, а и за други онлайн измами, ще откриете и тук.

Подобни статии

1 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *