Меню Затваряне

Тези 3 правила са задължителни за вашата онлайн сигурност!

Обновена на 06.03.2014 от Questo

keyboardИма няколко прости правила, които следва да спазвате, за да намалите риска от неоторизиран достъп до вашата виртуална идентичност. Но много хора ги загърбват с лека ръка – дали заради мързел или защото смятат, че на тях това не може да им се случи.

Не правете тази грешка. Никога не знаете кога ще станете жертва на кражба на виртуална идентичност. Може да е нещо сравнително невинно: например половинката ви иска да провери с кого точно си пишете в интернет; но може да става дума и за злонамерено деяние, от което след това може да пострадате вие, вашия джоб и репутацията ви.

Първата стъпка към защита от проникване във вашата онлайн комуникация е да избирате сигурни пароли. Силно ви препоръчвам да следвате тези три правила, за да минимизрате рисковете.

1) Изберете трудна парола, която е комбинация от малки и големи букви, числа и (ако услугата позволява) символи. Това е може би най-често повтаряното и най-пренебрегваното правило: вероятно защото всеки си мисли, че „кой пък ще тръгне да ми влиза в пощата“.

Избирайки парола, която е лесна за запомняне (пример 123456, password, qwerty), вие увеличавате риска някой да проникне във вашия профил. Хакерите имат огромни библиотеки с най-често използваните пароли и могат да тестват всяка една от тях върху вашия профил, докато нацелят вярната. Бъдете особено внимателни, ако паролата ви е сред списъка на най-лошите възможни пароли.

2) Проверете колко сигурна е паролата ви. Това става лесно с услуги като тази, които ви позволяват да проверите колко трудно пробиваема е вашата парола.  Има и много генератори на пароли, които ви спестяват мисленето на сложни пароли и ги създават вместо вас в зависимост от изискванията ви: дали да имат малки и големи букви, дали да имат символи, колко знака да включват и т.н. Няколко такива услуги са:

strongpasswordgenerator.com
random.org/passwords
passwordsgenerator.net

3) Не използвайте една и съща парола за различни акаунти. Много вероятно е в момента паролата ви за Facebook, Twitter и/или друга услуга да съвпада с паролата за пощата ви. Това означава, че ако някой узнае паролата за една от услугите, които позлвате, той получава достъп и до останалите. Много хора подценяват този риск, а не бива. Дублирането на пароли, което обикновено се прави, за да не се налага да се помнят много пароли и потребителски имена, може да ви лиши от цялата ви виртуална идентичност.

Подобни статии

6 Comments

 1. Мартин Стоянов

  Премахване на всички орофили.Искам да вляза но постояно ми изписва невалидно,невалидно.Какво да направя задае валидно.Постоянно ми публикуват мои снимки.Налие поверително и сигорен Фейса.

  • Questo

   Мартин, бъдете по-точен. Кое е невалидно? Кoгато влизате в профила си във Facebook?

 2. Darina

  Немога да вляза в профила си защото когато въведа имеила си и паролата си и след това непрекъснато ми изпраща код за потвърждение на телефонен номер който не е валиден вече о освен това не е български номер

 3. Can Can

  Немога да вляза в профила си защото когато въведа имеила си и паролата си и след това непрекъснато ми изпраща код за потвърждение на телефонен номер който не е валиден вече о освен това не е български номер

 4. Антоанета

  Имам проблем с Фейсбук не ми дава да сменям паролата
  Подновявам я чрез email, след като се логна вече не мога да я сменя пише грешна парола
  И като се логвам ми праща 2 пъти код за потвърждение!!
  Благодаря ви

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *