Меню Затваряне

Как да защитя файл с парола?

Обновена на 10.04.2020 от Questo

В тази статия ще разберете как да защитите файл с парола.

Заключването с парола е много полезно при случаи, в които не искате определени хора да отварят и разглеждат файлове и папки с важна информация.

С няколко клика можете да сложите парола на файла. Само онзи, който знае паролата, може да отключи файла и да разгледа съдържанието му.

Да започваме!

Как да защитя популярни типове документи с парола?

Ще разгледаме два от най-популярните формата: документ за Word и таблица за Excel. Те могат да се заключат с парола директно в Office пакета.

Две уточнения:

1. Инструкциите са за компютри с Windows

Статията продължава след анкетата. Моля, отделете 60 секунди, за да я попълните. Това ми помага да създавам по-полезни статии за вас.

Ставали ли сте жертва на кибертормоз?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...

2. Описаният метод за заключване на Office документи има уязвимости. Не разчитайте на него, ако искате да криете супер важна информация

Как да защитя документ в Word с парола?

как да защитя файл с парола

Отворете документа в Word и влезте във:

File>

Info>

Protect Document>

Encrypt with Password

Въведете (два пъти) парола по ваш избор и запаметете промените.

Как да защитя таблица в Excel с парола?

Отворете таблицата и влезте във:

File>

Info>

 Protect Workbook>

Encrypt with Password>

Въведете (два пъти) парола по ваш избор и я потвърдете с OK.

Как да защитя PDF файл с парола?

За да заключите PDF файл с парола, ще ви трябва PDF редактор като Adobe Acrobat, който обикновено е платен. В случай, че имате лиценз, заключването с парола става по следния начин:

File>

Protect Using Password

Въведете два пъти паролата и потвърдете промените.

А aко не разполагате с PDF редактор?

Вариант е да използвате облачна услуга за заключване с парола. Намират се лесно в Google с ключва дума password protect PDF online.

Тази опция си има недостатъци, тъй като трябва да качите документа си онлайн. Няма как да знаете кой има достъп до него, както и дали защитата на паролата е надеждна.

Как да защитя файл с парола чрез архивираща програма?

Вместо това можете просто да архивирате файла и да заключите архива с парола. Този вариант работи не само за PDF формат, а и за всякакви видове файлове.

За целта ще ви трябва архивираща програма. Не може да нямате на компютъра си вездесъщия WinRAR, но има и други интересни възможности като например 7Zip.

За да заключите файл с WinRAR, цъкнете върху него с десния бутон на мишката. От падащото меню изберете Add to archive, а след това:

General>

Set Password

Въведете паролата два пъти и потвърдете избора си.

Как да защитя файл с криптиране?

Windows има програма за криптиране (BitLocker), но тя е налична само за определени версии на операционната система. Ако не разполагате с версия, която поддържа BitLocker, ще трябва да инсталирате допълнителен софтуер за криптиране.

Криптиращият софтуер е по-добро решение от обикновеното заключване на файл с парола. Криптирането намалява риска за неоторизиран достъп до файловете. С криптиране може да заключите както файлове, така и папки и цели дялове от твърдия диск.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *