Меню Затваряне

Как да защитя файл с парола?

Обновена на 10.04.2020 от Questo

В тази статия ще разберете как да защитите файл с парола.

Заключването с парола е много полезно при случаи, в които не искате определени хора да отварят и разглеждат файлове и папки с важна информация.

С няколко клика можете да сложите парола на файла. Само онзи, който знае паролата, може да отключи файла и да разгледа съдържанието му.

Да започваме!

Как да защитя популярни типове документи с парола?

Ще разгледаме два от най-популярните формата: документ за Word и таблица за Excel. Те могат да се заключат с парола директно в Office пакета.

Две уточнения:

1. Инструкциите са за компютри с Windows

2. Описаният метод за заключване на Office документи има уязвимости. Не разчитайте на него, ако искате да криете супер важна информация

Как да защитя документ в Word с парола?

как да защитя файл с парола

Отворете документа в Word и влезте във:

File>

Info>

Protect Document>

Encrypt with Password

Въведете (два пъти) парола по ваш избор и запаметете промените.

Как да защитя таблица в Excel с парола?

Отворете таблицата и влезте във:

File>

Info>

 Protect Workbook>

Encrypt with Password>

Въведете (два пъти) парола по ваш избор и я потвърдете с OK.

Как да защитя PDF файл с парола?

За да заключите PDF файл с парола, ще ви трябва PDF редактор като Adobe Acrobat, който обикновено е платен. В случай, че имате лиценз, заключването с парола става по следния начин:

File>

Protect Using Password

Въведете два пъти паролата и потвърдете промените.

А aко не разполагате с PDF редактор?

Вариант е да използвате облачна услуга за заключване с парола. Намират се лесно в Google с ключва дума password protect PDF online.

Тази опция си има недостатъци, тъй като трябва да качите документа си онлайн. Няма как да знаете кой има достъп до него, както и дали защитата на паролата е надеждна.

Как да защитя файл с парола чрез архивираща програма?

Вместо това можете просто да архивирате файла и да заключите архива с парола. Този вариант работи не само за PDF формат, а и за всякакви видове файлове.

За целта ще ви трябва архивираща програма. Не може да нямате на компютъра си вездесъщия WinRAR, но има и други интересни възможности като например 7Zip.

За да заключите файл с WinRAR, цъкнете върху него с десния бутон на мишката. От падащото меню изберете Add to archive, а след това:

General>

Set Password

Въведете паролата два пъти и потвърдете избора си.

Как да защитя файл с криптиране?

Windows има програма за криптиране (BitLocker), но тя е налична само за определени версии на операционната система. Ако не разполагате с версия, която поддържа BitLocker, ще трябва да инсталирате допълнителен софтуер за криптиране.

Криптиращият софтуер е по-добро решение от обикновеното заключване на файл с парола. Криптирането намалява риска за неоторизиран достъп до файловете. С криптиране може да заключите както файлове, така и папки и цели дялове от твърдия диск.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *