Меню Затваряне

Топ 7 на най-популярните методи за защита на данните в бизнеса

Обновена на 22.12.2022 от Questo

Колко добре е защитена фирмата ви от кибератаки?

Това е вашият шанс да сверите компаса си със случващото се в Европа. Официалната статистика показва, че фирмите в Европа инвестират най-много в няколко основни мерки за защита на данните.

Те не са задължително капиталоемки. Всъщност най-популярната от тях може да не ви струва нищо; или да платите за нея цената на едно обучение.

защита на данните
Вероятно сте виждали филми, в които достъпът до данни или пространства се осигурява с биометрични данни като например пръстов отпечатък. В реалността този метод е най-непопулярен сред предприятията и не намира място в настоящата класация.

Ето кои са най-популярните мерки за сигурност на информацията в ЕС според данните на Евростат. Те са подредени по масовост: колкото повече организации използват дадена мярка, толкова по-нагоре е тя в списъка.

1. Автентикация със силни пароли

Паролите са универсално средство за заключване, което, макар да си има недостатъци, все още е най-популярното средство за защита на данните.

Какво значи “силна” парола? Силните пароли са трудни за отгатване, съдържат комбинация от букви, числа и специални символи, и колкото са по-дълги, толкова по-добре. Препоръчителната дължина се променя с годините, но да кажем, че поне 16 символа е добро начало.

В интернет ще намерите много приложения за генериране на силни пароли от типа: z7N@*z3EB(%4PJJ4. Те обаче са трудни за запомняне. Ако искате парола, която е трудна за отгатване, но лесна за запомняне, ще откриете няколко безценни съвета тук.

Приложенията за управления на пароли също са популярно решение за онези служители, на които им е трудно да помнят дълги комбинации от символи. Но внимавайте, защото тези приложения си имат уязвимости.

2. Бекъп на данни на отделна локация

3-2-1 е популярен принцип в информационната сигурност. Той гласи, че една компания трябва да пази три копия на данните си, две от които в рамките на офиса (но на различни устройства: например едно копие на компютър и едно копие на сървър), а третото копие – извън рамките на организацията.

В днешно време последното обикновено означава: в облака. Създаването на копия в облака помага за възстановяване на данните в случай, че нещо се случи с хардуера в офиса.

Облачното съхранение на данни е изгодно решение дори за малки фирми, което обяснява нарастващата популярност на различни решения като OneDrive, Dropbox, OneDrive и т.н. Сред недостатъците е, че нещо толкова тривиално като използването на слаба парола от един-единствен служител може да компрометира данните в облака.

3. Контрол на достъпа до мрежата

Знаете, че имате проблем с контрола на достъпа, когато стажантът от отдел маркетинг може да вижда всички фактури, издадени от фирмата.

Контролът на достъпа до мрежата е защитна мярка, чиято цел е да следи и осигурява достъп до мрежата само на устройства и потребители, които са оторизирани за това.

Много проста форма на контрола над достъпа е създаването на WiFi мрежи за гости на организацията. Не е добра идея да давате достъп на всички до мрежата, през която минават данните в органзацията.

По същата логика достъпът до определени устройства и информация е заключен с пароли, ПИН кодове, донгъли и т.н.

За малки фирми контрола на достъпа може да се осигури и само със силни пароли, двуфакторна автентикация и спазване на елементарна дигитална хигиена като да не се лепят по стените листчета с написани върху тях пароли.

За по-едри бизнеси може да помогне специлизиран достъп за контрол на достъпа.

4. VPN

Частните вирутални мрежи (VPN) са познати на индивидуалните потребители основно като начин да останат анонимни в интернет. За фирмите VPN има и други ползи.

Тази технология позволява на служителите да се свъзват дистанционно със сървърите на компанията: с намален риск от изтичане на данните, които достъпват.

При пренос на данните VPN действа като защитен слой, който скрива естеството на информацията, която достъпва потребителя. Така данните не могат да бъдат достъпени от трета страна като например интернет доставчика или злонамерено лице.

Известни са случаи, в които доставчикът на VPN услугата се оказва компрометиран. Въпреки това VPN са предпочитано средство за информационна сигурност.

5. Анализ на лог файловете след инцидент

Да анализираш текстови файлове след като кибератака вече е факт може да звучи малко като след дъжд – качулка.

Но има причина за това. Анализът може да обясни защо изобщо се е стигнало до атаката и да осветли системен проблем в киберзащитата на фирмата.

Не без значение е и факта, че събирането и анализът на лог файлове са регулаторно изискване за функционирането на компании от различни сектори.

6. Мониторингови системи, които следят за съмнителна активност

Това е софтуер, който следи за събития, които не би трябвало да се случват в мрежата на организацията: например необичайно голям трафик или многократни неуспешни опити за логване в профил на служител.

Той действа като алармена система, която изпраща известия до мрежовия администратор веднага, щом засече потенциална опасност. По този начин опасността може да се адресира веднага, вместо да се чака до следващата сутрин, когато може да е твърде късно.

7. Криптиране на данни, документи и имейл

Криптирането на данни помага по няколко направления. Шифрираните данни не могат да бъдат разчетени, ако някой открадне устройството (например лаптоп или външен диск), на което се намират.

Криптираните данни не могат да бъдат разчетени и ако някой има достъп до сървъра на услугата, през която се изпращат от едно място до друго (например имейл услуга или месинджър).

Има достатъчно безплатни услуги за онлайн комуникация, които предлагане криптиране от край до край. Ако все пак цените поверителността на данните, помислете за инвестиция в софтуер за криптиране на устройства – сървъри, лаптопи, мобилни телефони и т.н.

А ако се чудите откъде да започнете с изграждането на система за защита на данните за вашия бизнес, вижте нашия супернаръчник на тема киберсигурност за малка фирма с нулев бюджет.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *