Меню Затваряне

Как да превърнете Skype в машина за подслушване

Обновена на 29.12.2022 от Questo

Една настройка в Skype го превръща в същинска машина за подслушване. Тя позволява на злонамерено лице да включва автоматично камерата на лаптопа ви и да ви подслушва през микрофона на устройството.

Става дума за настройката за автоматично отговаряне на повиквания. Да, наистина има такава. Може да настроите Skype така, че той автоматично да отговаря на повикване без ваше изрично разрешение.

Това звучи като ад за правото на поверителност. Но явно някой в Microsoft (компанията – собственик на Skype) е решил, че потребителите наистина имат нужда от автоматизирано отговаряне на повиквания.

Обикновено когато някой ви звъни в Skype, трябва да потвърдите с бутон, за да приемете повикването.

Не и ако активирате автоматичното приемане на повиквания. Тогава не е необходимо да давате разрешение, за да започне разговорът. Обаждането започва веднага щом някой ви звънне в Skype.

Най-притеснителното е, че дори ако екрана на компютъра е заключен, обаждането започва, без да получите никави индикации за това.

За мобилен телефон също е трудно да забележите. Може да носите смартфона си в джоба с часове, без да подозирате, че се е превърнало в подслушвателно устройство.

Настройката за автоматично отговаряне на обаждания в Skype е изключена по подразбиране. Но е възможно някой да я включи без ваше знание, докато има физически достъп до устройство ви.

Или пък да използва социално инженерство, за да ви накара сами да я включите. Например: „Знаеш ли за тази страхотна настройка, позволява ти да печелиш бонус точки, докато говориш по Skype. Защо не я използваш?“

А през 2019 г. се случи нещо дори по-абсурдно. Потребители на Skype докладваха за бъг, който активира от самосебе си настройката. Иначе казано: някой ви звъни и обаждането започва, дори и ако настройката за автоматично приемане на обажданията е изключена.

Как да изключите автоматичното приемане на обаждания в Skype

Skype все още е изключително популярно средство за комуникация заради възможността да се звъни до телефонни номера, да се провеждат видео конференции и да се записват видео разговори. Ако го използвате, проверете дали опцията за автоматично приемане на обаждания е изключена.

Ето как става това (тествано на Windows и Android). Влезте в:

Settings >

Calling >

Advanced >

Answer incoming Calls Automatically (Тази опция трябва да е изключена)

Как да се предпазите

Не оставяйте устройствата си отключени и без надзор. Заключвайте ги, когато не работите с тях.

Настройте ги така, че да се заключват сами, когато не ги ползвате. Всички знаем колко е досадно постоянно да отключваш смартфона си, защото си спрял да го ползваш за 10-ина секунди, но това се отплаща.

Заключвайте устройствата с трудни за отгатване пароли.

Ограничете достъпа на Skype до микрофона на вашето устройство. Android например има опция за поверителност, съгласно която Skype трябва да ви изисква разрешение всеки път, когато иска достъп до микрофона. Обаждането не може да започне, преди да сте одобрили такъв достъп.

Заключение

Трудно е за вярване, но някои потребители виждат смисъл в съществуването на подобна опция. Използват я като своеобразен бебефон или просто за да наблюдават какво се случва в дома им, докато не са си вкъщи.

Въпреки това рисковете не са оправдани. Много по-разумно е да инвестирате в камера за видеонаблюдение, отколкото в приложение за комуникация: особено ако стотици хора имат контактите ви в Skype.

Ако имате нужда от сигурно приложение за комуникация, прегледайте нашия списък с най-добрите приложения за криптиран чат.

Подобни статии

2 Comments

  1. Гого Хакера

    Или пък да използва социално инженерство, за да ви накара сами да я включите – и кой е тоя наивник дето ще повярва 😀 абе вие като ги пишете тия работи после четете ли си ги давидите какви глупости сте написали

    • Questo

      Нека да видя дали съм разбрал правилно. Има хора, които изхвърлят през прозореца дългогодишните си спестявания, защото някакъв мним лекар или полицай им е казал по телефона да го направят. Обаче не смятате, че ще повярват на това?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *