Меню Затваряне

Колко струва стартирането на DDOS атака?

Обновена на 14.12.2022 от Questo

Стартирането на DDOS атака може да струва между 100 и 900 долара. До голяма степен цената зависи от продължителността на атаката.

DDOS атака с продължителност няколко часа може да излезе около 100 долара. По-продължителните атаки от порядъка на един или два дни достигат цени от 900 долара.

Този извод е направен на базата на актуални оферти, които могат да се открият в даркуеб към момента на публикуване на тази статия.

Правя уточнение, че не съм проверил дали офертите са истински. Не ви съветвам да плащате за извършване на DDOS атаки: първо, защото това е престъпление, и второ, защото много от предлагащите незаконни услуги в тъмната мрежа са измамници.

Според проучване на Imperva цената на някои DDOS е паднала до 5 долара на час. Според разгледаните в тази статия оферти цената на една атака излиза около 20-25 долара на час.

Кои индустрии отчитат най-много DDOS атаки?

DDOS атаките се използват както като политическо оръжие – сваляне на правителствени сайтове, медии или информационни източници; така и като начин за съсипване на бизнес конкуренти. Една добре замислена DDOS атака може да извади сайта на компанията за часове и да предизвика щети и загуби от нереализирани продажби.

Някои индустрии са по-атакувани от други. Ето кои са те според статистиката на Imperva.

  • Финансови услуги
  • Информационни технологии
  • Законодателна, съдебна и изпълнителна власт
  • Телекоми и интернет доставчици
  • Гейминг (вероятно се има предвид онлайн казина)
  • Туризъм
  • Образование
  • Търговия на дребно
  • Здравеопазване

Какво се предлага на черния пазар

В даркуеб е пълно с оферти за извършване на DDOS атаки. Ето някои от актуалните предложения.

Цената е 100 долара за 4 часа. Тази оферта има почти 40 ревюта – все положителни, но някои от тях звучат нерелевантно. Сякаш са писани за съвсем друга услуга. А това определено звучи съмнително.

Тази оферта е публикувана в даркуеб сайт със сравнително добра репутация; доколкото в тъмната мрежа може да се говори за добра репутация.

Цените достигат 360 долара за най-продължителната атака.

Дори и всяка от тези оферти да е фалшива, те все пак би следвало да отразяват някакви стандартни равнища на пазара за незаконни DDOS услуги. В този смисъл могат да се приемат като някаква форма на измерител за цените.

Как да се предпазите

Три от най-често използваните средства за справяне с DDOS атаки са DDOS защита, CDN услуга и WAF(Web Application Firewall). Много хостинг доставчици предлагат тези услуги като безплатни екстри към плановете си.

Предлаганите от хостинг компаниите безплатни екстри обаче може да не се окажат ефективни срещу големи DDOS атаки. Не забравяйте, че понякога дори самите хостинг компании стават жертви на DDOS атаки, та какво остава за клиентите им.

Ето защо, ако наистина държите да защитите уебсайта си, помислете за платени варианти на DDOS защита, CDN и WAF.

Филтрирането на трафика е мярка, която ограничава честотата, с която определен IP адрес може да достъпи сайта. Това намалява риска от претоварване на сървъра, но идва с цената на… ограничен трафик.

Филтрирането на трафика може да намали риска и от други заплахи като например брут форс атаки, при които злонамерено лице прави автоматизирани опити да налучка пароли и да влезе в чужди профили

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *