Меню Затваряне

Най-добрите приложения за криптиран чат на 2024

Обновена на 08.02.2024 от Questo

В интернет е пълно с приложения за криптиран чат, но кои са най-добрите?

Добрият месинджър трябва да има баланс между сигурност, поверителност и функционалност. В тази статия ще разгледаме някои от най-добрите предложения на пазара.

За целите на проучването съм разгледал само приложения за Android, които имат безплатна версия.

Някои от тях използвам редовно, а други инсталирах и разцъках, за да видя какво предлагат.

Как избрах най-добрите месинджъри за криптиран чат

Непробиваеми и напълно сигурни месинджъри няма. Но има такива, които покриват някои основни изисквания, за да се считат поне до някаква степен надеждни.

Имайте предвид, че основния критерий е сигурност, а не поверителност. Възможно е едно приложение да е сравнително сигурно като технология, но да събира много данни за потребителите си (например Viber или WhatsApp).

Нека да видим кои са критериите.

Софтуер с отворен код

Отвореният код може да бъде разгледан и проверен от независими разработчици. Обратното (затворен код) предполага непрозрачност. Няма как да се провери дали в софтуера няма уязвимост или механизъм за следене на потребителите.

Криптиране от край до край 

Това означава, че съобщенията се криптират още при изпращането от вашия телефон, остават криптирани (нечетини) докато пътуват към получателя и се дешифрират едва на устройството му. Дори и да бъдат прихванати някъде по средата, съобщенията не могат да бъдат разчетени (поне не и със съществуващите в момента технологии).

Прозрачност/Политика за поверителност

Прозрачен ли е разработчикът в отношенията си с органите на властта? Какви потребителски данни събира и ясно ли са обозначени те в политиката за поверителност на приложението? Това са въпроси, чиито отговори показват колко надежден е софтуерния продукт по отношение на поверителност.

Потребителска база

Колкото повече потребители използват приложението, толкова по-голяма част от онлайн комуникацията ви е защитена. Може да имате най-сигурния месинджър на планетата, но какава е ползата от него, ако никой друг не го използва?

Изчезващи съобщения/скрити чатове

Изчезващите съобщения се самоизтриват от устройството ви, след като сте ги прочели. Това е полезна функция, ако и други хора имат достъп до смартфона ви. Същото важи за скрити чатове, които се заключват с ПИН код и не могат да бъдат прочетени дори ако някой вземе смартфона ви в ръцете си. Не искате някой да скролва из чатовете ви, нали?

 

Приложения за криптиран чат: изберете едно от тези

Това са някои от топ продуктите за криптиран чат през смартфон през 2023.

1. Signal

Най-доброто цялостно решение

Продължава да е златният стандарт при приложенията за криптиран чат. Месинджърът е с отворен код и е базиран на едноименния криптографски протокол Signal, който се използва от редица други чат приложения, включително и Facebook Messenger.

През 2020 г. Европейската комисия препоръча на служителите си да използват Signal за комуникация помежду си. Приложението вече е достатъчно популярно и може да очаквате, че ако си го инсталирате на смартфона, част от контактите ви ще го използват (е, това зависи и от вида хора, с които общувате).

Един от малкото недостатъци на Signal е, че изисква телефонен номер при регистрация на акаунта. Не че това е нечуван грях: много чат приложения искат тази информация. Но ако градиш репутация на водещо приложение за поверителна комуникация, редно е да помислиш за по-„анонимни“ алтернативи.

От време на време се появява някой, който твърди, че е декриптирал Signal. Но засега приложението остава начело на списъка по сигурност.

Харесвам:

+ Още при регистрацията изисква да въведете ПИН код за достъп

+ Компанията-разработчик обявява публично, когато получи искане за данни от държавни органи

Не харесвам:

 – Регистрацията изисква телефонен номер

 – Някои държави се опитват да блокират Signal

 

2. Wickr Me

Ще се хареса на тези, които не искат да дават номера на мобилния си телефон

Търсите ли приложение за чат без телефонен номер? Опитайте Wickr. За разлика от други чат приложения, Wickr не иска имейл или телефонен номер при регистрация. Всяко съобщение е криптирано с различен ключ. Можете да си заключвате чатове с ПИН код и да изберете кога те да изчезнат от устройството.

Wickr се опитва да догони големите в света на месинджърите и предоставя функции като споделяне на местоположението или обработка на снимки. Базовата версия е безплатна, но за да се възползвате от пълната функционалност (например двуфакторна автентикация) на приложението ще трябва да си платите.

Допадна ми, че има и версия за браузър. Можете да го отворите от всяко устройство, без да го инсталирате.

Харесвам:

+ Не изисква имейл или телефонен номер за регистрация

+ Не могат да се правят скрийншотове, когато приложението е отворено

Не харесвам:

 – Съобщенията могат да се самоизтриват дори ако не сте ги отворили

 – Сравнително малка потребителска база (около 5 млн. сваляния)

 

3. Briar

Най-добро решение за запазване на анонимността

Създаден за параноиците и намерил приложение в организирането на гражданско неподчинение, този месинджър изпреварва конкурентите си по няколко направления.

Освен че е с отворен код и независимо одитиран, Briar прекарва трафика през Tor, което дава допълнителен слой на анонимност.

Можете да го използвате ако няма интернет и мобилна услуга. В такъв случай връзката може да стане и през Bluetooth. Това прави Briar полезен при масови събирания като протести, когато гъстотата на хората осигурява своеобразна свързаност дори и ако интернет достъпът е умишлено спрян.

В Briar не можете просто да си чатите с ваш приятел, който също си е инсталирал приложението. Трябва първо да се срещнете физически и да обмените QR кодове. Нивото на предпазливост наистина граничи с параноята.

Харесвам:

+ Работи и без достъп до интернет

+ Трафикът минава през Tor

Не харесвам:

 – Много малка потребителска база

 – Трябва първо да се срещнете наживо с човека, ако искате да общувате с него през Briar

 

4. SimpleX

Подходящо за допълнителна поверителност

SimpleX е интересен проект в сферата на поверителната комуникация. Той се опитва да предлага комбинация от криптиране и анонимност. До някаква степен може да се сравни с Briar, тъй като е децентрализиран, трафикът може да се прекара през Tor, а за да добавите нови абонати за чат трябва да сканирате QR код или да си пращате линкове.

Създателите на този месинджър твърдят, че техният продукт е дори по-анонимен от Briar, защото SImpleX не използва ID номера, за да идентифицира потребителите си. В общи чатове например имената на потребителите се променят постоянно. Ако добавите някого, имате възможност да го запаметите с определено име, за да го разпознавате.

Има и всякакви други глезотийки като изчезващи съобщения и възможност да си праввите тайни групи.

SimpleX има далеч по-малко сваляния в Play Store от Briar, което го прави дори по-нишов. (Разбира се, месинджърът може да се сваля и от други хранилища.)

Харесвам:

+ Не изисква никакви лични данни, потребителите трудно могат да бъдат идентифицирани

+ Децентрализиран

Не харесвам:

– Много малка потребителска база

– Случва се сървър да падне и съобщенията да се получат със закъснение

 

5. Element

Подходящо за групови чатове

Познат доскоро като Riot.IM, този месинджър доста наподобява IRC. Регистрирате се с име, парола и имейл и можете да се включите в стаи или да изпращате директни съобщения до потребители. При регистрацията имате възможност да си изберете към кой сървър да се свържете.

Element е с отворен код и е базиран на протокола Matrix, което означава, че може да общува с други приложения, които използват същия протокол. Разработчикът твърди, че софтуерът се използва от правителствата на Германия и САЩ, както и че разполага с около 18 млн. индивидуални потребители.

В това приложение за криптиране на комуникацията ми допадна и факта, че при деактивиране на акаунта получавате възможност да изтриете написаните от вас съобщения в груповите чатове. Това е полезно, ако не искате съществуващите абонати да виждат какво сте писали.

Харесвам:

+ Възможност да избирате сървъри, през които да минава комуникацията

+ Има версия за браузър

Не харесвам:

– Някои настройки и интеграцията с други приложения може да е объркваща

– Хостването на сървър е платено

6. Telegram

Подходящо за тези, които търсят (нелегално) съдържание

Telegram има няколко ключови предимства. Той се използва от много хора, така че има по-голяма вероятност приятелите ви вече да са си го инсталирали. Имате възможност да изпращате изчезващи съобщения, както и да триете съобщения, които сте изпратили отдавна.

Компанията разработчик се хвали със своята децентрализирана „мулти-дейта център“ инфраструктура, която затруднява властите да получат достъп до потребителски данни.

Но приложението си има и недостатъци. Освен че е със затворен код, съобщенията не са криптирани по подразбиране: трябва да сте превключили на таен чат преди това.

Telegram се превърна в платформа за споделяне на незаконно съдържание. През търсачката му е лесно да намерите групи и канали за каквото и да е. Участието в подобни групи може да ви навлече неприятности.

Харесвам:

+ Можете да изтривате съобщенията си неограничено във времето

+ Голяма потребителска база (над 500 млн. души)

Не харесвам:

– Съобщенията не са криптирани от край до край по подразбиране

– Софтуер със затворен код

 

7. Viber

Криптирани съобщения и много функции на цената на почти никаква поверителност

Преди години Viber имаше кофти репутация, тъй като е създаден от бивш служител на израелското разузнаване. Днес месинджърът е собственост на гиганта в електронната търговия Rakuten.

Последното е малко притеснително, доколкото големите компании имат навика да използват данните на потребителите си, за да им пласират реклама. А и Viber е със затворен код и има някои доста мъгляви дефиниции в политиката за поверителност (например колко дълго пази данните ви след като деактивирате акаунта си).

Да не забравяме, че Viber показва името, с което сте се регистирали. Тъй като много хора имат навика да се регистрират с истинското си име, приложението буквално изплюва името ви на всеки, който въведе телефонни ви номер във Viber.

Но пък откъм функционалност е чудесно решение за криптиран чат. Можете да изпращате самоизтриващи се съобщения, да заключвате чатове с ПИН код. Криптираният чат във Viber може да забрани препращането на съобщения и заснемането на скрийншотове.

Харесвам:

 + Изчезващи съобщения, тайни и скрити чатове

 + Популярен в България, което позволява защитено общуване с много хора

Не харесвам:

 – Името и снимката ви са лесно видими за хора, които не познавате

 – Собственост на Rakuten

 

7. WhatsApp

По-добрата алтернатива на Facebook Messenger

Ако изключим слона в стъкларския магазин (WhatsApp е собственост на Meta, компанията-собственик на Facebook), популярният месинджър може да се похвали с някои доста добри параметри. Съобщенията са криптирани от край до край, като за целта се използва протоколът Signal (или поне така твърдят от WhatsApp). Гласовите обаждания също са криптирани, което превръща WhatsApp в едно от най-масово използваните сигурни приложения за разговори.

Подобно на Viber и WhatsApp се радва на изключителна популярност. Това обаче идва в комбинация със затворен код, който пречи да се види какви данни за потребители си събира WhatsApp.

Харесвам:

 + Можете да заключвате WhatsApp с код

 + Обажданията са криптирани от край до край

Не харесвам:

 – WhatsApp е собственост на Facebook

 – Не е с отворен код

Защо е необходимо да използвате криптиран чат

Накратко: SMS-ите не са сигурни. Те могат да бъдат проследени, а при определени обстоятелства – съдържанието им разчетено.

Криптирането на съобщенията предотвратява възможността някой да прочете съдържанието им, докато пътуват от подателя към получателя.

Различните приложения използват различни технологии, за да постигнат това, но крайният резултат е един и същ: комуникацията ви остава тайна.

Какво мислите за списъка?

Имате ли други предложения? Добавете ги като коментар под тази статия, за да ги дискутираме.

Подобни статии

5 Comments

 1. л

  Преди бях доволен от Viber,но напоследък нагло набутва реклами,които постоянно се появяват в списъка на контактите и силно дразнят.Мисля скоро да го деинсталирам.

   • Questo

    Бих посочил няколко фактора:
    – не е с отворен код;
    – не е популярен (малка потребителска база);
    – не е безплатен;
    Като цяло не ми е много ясно какво точно се случва с този продукт. Попадна ми някъде, че го купува някаква компания, общо взето за да го ползва като патентен трол. Не звучи добре.

    Вие имате ли опит с BBM и какъв е той?

 2. Александър

  Здравейте, Христо! Следя редовно Questona и съм Ваш почитател. Благодаря Ви за труда, който полагате!

  Пиша за пръв път, заради въпрос, който силно ме заинтригува. Следя новините за киберсигурност регулярно и част от местата които посещавам са инфомрационните портали на силовите ведомства. Направи ми впечатление, че в Инфомрационният център на МО регулярно се публикуват материали за киберсигурност. Но за разлика от всички останали материали, тези се публикуват анонимно от лице (или група лица), които се представят с псевдонима Officer X. В последният си материал този анонимен военен хакер (или група) съветват своите колеги да използват Signal Private Messenger. Според мен това е доста важен знак.

  Според Вас, дали всички останали популярни услуги за комуникация са компрометирани? И ако в нашата армия работят хакери, това не повдига ли много въпроси?

  Това е конкретният материал:
  https://armymedia.bg/2022/12/09/%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b0-%d0%b0%d1%85%d0%b8%d0%bb%d0%b5%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b0/

  Бъдете здрав!

  • Questo

   Привет, Алекс, не бих казал, че Signal е единственото решение за сигурна комуникация. Да, Signal има много добра репутация поради факта, че е с отворен код и е получил положителни оценки за поверителността, която предоставя. Едно от слабите места на Signal е, че изисква номер на мобилен телефон, за да работи. Това не е голям проблем, ако разполагате със SIM карта, която не е на ваше име. Но все пак е слабост: доколкото би могло да се проследи до вас, ако използвате мобилен номер, регистриран на ваше име.

   Важно е да уточним, че в дигитална среда няма пълна анонимност. Всяка форма на комуникация би могла да се проследи до конкретен човек по един или друг начин. И все пак има приложения, които се считат за по-сигурни от други. Signal е едно от тях. Друго такова е Briar. То не изисква телефонен номер за регистрация, децентрализирано е и е с отворен код, който е минал през няколко одита. Друго негово предимство е, че може да работи без интернет. Това го прави полезно по време на протести, където полицията е успяла да ограничи достъпа до интернет връзка. Наскоро имаше слухове, че в Briar имало шпионски софтуер и всъшност не бил сигурен. Не съм открил сериозни доказателства в подкрепа на тези слухове.

   За сравнително сигурен се приема и месинджърът Element. Предимството му е, че можете да си насторите собствени сървъри, през които да го използвате. Така поне не разчитате на чужди сървъри, за да общувате.

   Вероятно има и други приложения, които заслужават вниманието ни заради тяхната сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *