Меню Затваряне

Как да си измислите трудна за разбиване парола

Обновена на 12.03.2019 от Questo

Изборът на трудна за разбиване парола е много важен за вашата информационна сигурност. Всяка онлайн услуга, която използвате, обикновено зависи от парола.

Ето защо едно от най-важните решения, които можете да вземете в интернет, е каква парола да използвате. Следващите редове могат да ви помогнат в това отношение.

Използвайте няколко думи, а не само една дума или комбинация от символи

Много хора си представят, че трудните за разбиване пароли са съставени от много букви, символи и числа, свързани с невъзможна за запомняне редица. Това не трябва да е така.

От друга страна не може да си позволите да използвате за парола и само една дума, тъй като вероятността да бъде отгатната е по-голяма. Надявам се не сте от хората, които са избрали този вариант. Още повече се надявам, че не сте сред онези 2% от българите, които все още използват 123456 за парола.

Вместо да използвате низ от символи или парола с една дума, използвайте комбинация от няколко думи. Колкото повече думи съдържа паролата ви, толкова по-трудна е за разбиване тя.

Избягвайте смислени фрази

Постарайте се да изберете безсмислена комбинация от думи. В този ред на мисли не е добра идея да използвате смислени изречения, имена на песни и т.н. – например theendisthebeginningistheend. Тази парола, макар и дълга, е лесна за отгатване с помощта на dictionary атака (автоматизирано въвеждане на дълги фрази като пароли).

Вместо това използвайте комбинация от няколко думи, които на пръв поглед нямат връзка помежду си. Това намалява вероятността паролата да бъде отгатната. А и запомнянето им не е толкова трудно, колкото си мислите.

Един начин да запомните думите е като следвате модела: животно(или човек)/действие/предмет/реплика. Например:

котка влачи рейс ойларипи

Тази комбинация от думи няма смисъл за останалите, но вие лесно можете да я запомните като си представите котка, която влачи автобус и вика „Ойларипи“. Всеки път, когато си припомните тази картинка, ще се сетите, че паролата ви е:

kotkavlachireisoilaripi

Добавете числа и символи към паролата

Никога не е излишно да добавите няколко символа или числа към паролата: просто за да я направите още по-сигурна. Ако трябва да използваме горния пример, паролата лесно може да се трансформира в: kotk@vlach1rei5oilarip1, без това да я прави много по-трудна за запомняне. Трябва само да запомните кои букви сте подменили с числа или символи.

Използвайте генератор на пароли

Вместо да си мислите собствени пароли, можете да използвате някой от безплатните генератори на пароли, които се намират в интернет. Един пример е UseaPassphrase, но може да използвате който си поискате. Повечето такива генератори ви изчисляват колко трудна за отгатване е вашата парола.

Например паролата conclude still enforce hen ще бъде разбита след стотици хиляди години; ако дотогава хакерите не са се научили да използват квантови компютри, разбира се.

Не използвайте една парола за повече от един акаунт

Последното се разбира от самосебе си, но е толкова важно, че заслужава отделен параграф. Ако използвате една парола за много различни акаунти, това увеличава риска те да бъдат хакнати.

Подобни статии

3 Comments

  1. Pingback:7 съвета за безопасно пазаруване в интернет: [с примери от 2019] – Questona

  2. Pingback:Защита на IP камери: 6 начина да се предпазите през 2020 – Questona

  3. Pingback:Защита на уебсайт: как да се предпазите през 2020

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *