Меню Затваряне

Как да си измислите трудна за разбиване парола

Обновена на 10.09.2023 от Questo

Изборът на трудна за разбиване парола е много важен за вашата информационна сигурност. Всяка онлайн услуга, която използвате, обикновено зависи от парола.

Ето защо едно от най-важните решения, които можете да вземете в интернет, е каква парола да използвате. Следващите редове могат да ви помогнат в това отношение.

Използвайте няколко думи, а не само една дума или комбинация от символи

Много хора си представят, че трудните за разбиване пароли са съставени от много букви, символи и числа, свързани с невъзможна за запомняне редица. Това не трябва да е така.

От друга страна не може да си позволите да използвате за парола и само една дума, тъй като вероятността да бъде отгатната е по-голяма. Надявам се не сте от хората, които са избрали този вариант. Още повече се надявам, че не сте сред онези 2% от българите, които все още използват 123456 за парола.

Вместо това използвайте т.нар. мнемонични пароли. Те се състоят от няколко думи, които на пръв поглед нямат нищо общо: например monkeyslidewindow.

Логиката е, че думи се помнят по-лесно, отколкото низ от произволни символи. В същото време колкото повече думи съдържа паролата ви, толкова по-трудна е за разбиване тя.

Пример

  1. Избирате си няколко думи: apple chicken car window. Помнят се по-лесно, ако си измислите някаква история около тях: например „Някой замери с ябълка прозореца на колата на кокошката“. Подобна причудлива ситуация лесно се визуализира в ума ви, съответно лесно се помни.
  2. Сменяте думите с българските им еквиваленти: qbalkakokoshkaprozorec. Повечето автоматизирани опити да се отгатне парола разчитат на речници, съставени от думи на английски език. Използването на пароли на не толкова популярен език като българския увеличава тяхната сложност.

Резултатът е, че qbalk@koK0shkapro3oRec$ е значително по-трудна за отгатване парола от password123. В същото време е значително по-лесна за запомняне от Ak61_7>NH-ns например.

Избягвайте смислени фрази

Постарайте се да изберете безсмислена комбинация от думи. В този ред на мисли не е добра идея да използвате смислени изречения, имена на песни и т.н. – например theendisthebeginningistheend. Тази парола, макар и дълга, е лесна за отгатване с помощта на dictionary атака (автоматизирано въвеждане на дълги фрази като пароли).

Вместо това използвайте комбинация от няколко думи, които на пръв поглед нямат връзка помежду си. Това намалява вероятността паролата да бъде отгатната. А и запомнянето им не е толкова трудно, колкото си мислите.

Един начин да запомните думите е като следвате модела: животно(или човек)/действие/предмет/реплика. Например:

котка влачи рейс ойларипи

Тази комбинация от думи няма смисъл за останалите, но вие лесно можете да я запомните като си представите котка, която влачи автобус и вика „Ойларипи“. Всеки път, когато си припомните тази картинка, ще се сетите, че паролата ви е:

kotkavlachireisoilaripi

Добавете числа и символи към паролата

Никога не е излишно да добавите няколко символа или числа към паролата: просто за да я направите още по-сигурна. Ако трябва да използваме горния пример, паролата лесно може да се трансформира в: kotk@vlach1rei5oilarip1, без това да я прави много по-трудна за запомняне. Трябва само да запомните кои букви сте подменили с числа или символи.

Използвайте генератор на пароли

Вместо да си мислите собствени пароли, можете да използвате някой от безплатните генератори на пароли, които се намират в интернет. Един пример е UseaPassphrase, но може да използвате който си поискате. Повечето такива генератори ви изчисляват колко трудна за отгатване е вашата парола.

Например паролата conclude still enforce hen ще бъде разбита след стотици хиляди години. Един ден квантовите компютри вероятно ще намалят значително времето, за което се отгатват пароли, но засега това все още не е реалност.

Има и генератори за мнемонични пароли: напишете в коя да е интернет търсачка „mnemonic passrowd generator“.

Не използвайте една парола за повече от един акаунт

Последното се разбира от самосебе си, но е толкова важно, че заслужава отделен параграф. Ако използвате една парола за много различни акаунти, това увеличава риска те да бъдат хакнати.

Подобни статии

3 Comments

  1. Pingback:7 съвета за безопасно пазаруване в интернет: [с примери от 2019] – Questona

  2. Pingback:Защита на IP камери: 6 начина да се предпазите през 2020 – Questona

  3. Pingback:Защита на уебсайт: как да се предпазите през 2020

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *