Меню Затваряне

8 съвета за безопасно пазаруване в интернет за Коледа 2023

Обновена на 10.12.2023 от Questo

Технологиите и потребителските навици се променят, но начините за кражба на лични данни и пари си остават същите и през 2023 г.

Всеки иска безопасно пазаруване в интернет. Това не трябва да става на цената на скъп софтуер (въпреки че последният помага).

В интернет можете да попаднете на измами, фишинг сайтове и некоректни търговци.

Ето защо ако пазарувате онлайн, трябва да го правите с доза внимание.

Безопасно пазаруване в интернет: мисията е възможна

В тази статия ще споделя няколко лесни за спазване съвети, които ще ви помогнат за безопасно пазаруване в интернет.

Пазете се от измамници в сайтове за онлайн търговия

Това са сайтове като OLX, които служат като посредник между купувача и продавача.

В тези сайтове има измамници, които се представят за продавачи. Често срещана тактика е да ви излъжат, че са изпратили желаната от вас вещ, в замяна на което искат вие да им изпратите пари.

Друг вариант е да се представят за купувачи. След като се договорите за цената, те ви изпращат фалшив имейл от PayPal, който уж потвърждава, че измамникът ви е изпратил пари за стоката, която продавате.

Целта е да ви накара да му изпратите стоката. Когато я получи, измамникът я препродава. А вие никога не си получавате парите.

Измамите в сайтовете за онлайн търговия са описани подробно в тази статия.

Такива престъпления се практикуват, защото не са свързани с кой знае какви технически умения и в много случаи жертвите не се оплакват или не се стига до разкриване на извършителя.

Хитът от 2022 г. са измами, при които престъпникът договаря сделка и изпраща на жертвата си фишинг страница на онлйан магазин или куриерска компания. Измамникът се опитва да накара другата страна в сделката да въведе данните си във фишинг страницата.

За целта измамникът използва странни аргументи като „депозиране на пари“ и други небивалици. Измамата работи както за купувачи, така и за продавачи.

Ето скрийншот от такъв опит за измама.

Престъпниците напредват с технологиите и вече са автоматизирали процеса по вербуване на жертви. Вместо да говорят лично с всяка жертва по отделно, измамниците използват чатбот, с който се опитват да преметнат много хора наведнъж.

Прочетете повече за автоматизираните измами в сайтовете за обяви.

Не кликайте върху промоционални оферти, изпратени по имейл, месинджър или SMS

Изкушаващо е да цъкнете върху офертата, която току-що сте получили на мейла си, и директно да си купите стоката.

Не го правете. Изпратената промоция може да фишинг. Линкът може да води към фалшив сайт, който краде личните ви данни.

Вместо това намерете сайта на търговеца, който предлага офертата, и направете покупка от там.

Използвайте отделна банкова сметка за онлайн покупките си

Никога не използвайте за онлйан пазаруване основната банкова сметка, в която пазите парите си. Направете си отделна сметка и вържете към нея банковата карта, с която пазарувате.

Захранвайте новата сметка с малко пари – достатъчно, за да направите покупките си. Така, дори и някой да се опита да я източи, ще загубите само малка сума.

ФБР съветва потребителите да използват кредитна карта вместо дебитна, тъй като има по-добра защита. Все пак помислете дали можете да устоите на изкушението да натрупате съществен дълг по кредитна карта.

Проверете адреса на сайта и наличието на SSL сертификат

Ако искате безопасно пазаруване в интернет, проверявайте адреса на сайта и дали има инсталиран SSL сертификат (и какъв е той).

Ето пример за фалшив сайт на PayPal, който е активен към момента на публикуване на тази статия.

Лесно се вижда, че интернет адресът няма нищо общо с истинския адрес на PayPal. Може обаче да го наподобява.

Например, възможно е да попаднете на фишинг сайт с такъв адрес: paypal-login.webhostsforsure.com. Очевидно това не е адресът на PayPal, но наличието на думичката paypal може да ви обърка.

Сайтовете за разплащания и онлайн търговия използват SSL сертификати. Те криптират връзката между клиента и сървъра, на който се намира магазина, и намаляват вероятността от изтичане на лични данни.

Ще познаете, че сайтът има SSL сертификат, по катинарчето до адреса, както и по представката https:// (ако сайтът няма сертификат, ще пише само http://).

Но само защото сайтът има SSL сертификат не означава, че той е легитимен. Както се вижда от скрийншота, изложеният пример също има SSL сертификат.

Все повече измамници инсталират SSL на своите фишинг сайтове, за да изглеждат по-убедително. Обикновено използват Let’s Encrypt. Това е безплатен сертификат, който е достъпен за всички.

Търговците, компаниите за разплащания и банките рядко използват безплатен сертификат. Ако забележите, че онлайн магазинът използва Let’s Encrypt, това е повод за съмнение.

Можете да видите какъв е сертификатът като поставите курсора на мишката върху катинарчето в адрес бара на браузъра.

Потърсете информация за търговеца в онлайн магазина и в Търговския регистър

Всеки онлайн търговец трябва да предоставя информация за себе си. Тази информация обикновено включва името на фирмата, адрес за кореспонденция, имейл и телефон за контакт.

Информацията следва да е публикувана на видно място в онлайн магазина. Наличието й е предпоставка за безопасно пазаруване в интернет.

Избягвайте да пазарувате от онлайн магазини, където тази информация липсва или е неясна.

Като допълнителна мярка можете да проверите името на фирмата в Търговския регистър или друг публичен регистър за търговските дружества в България. Така ще видите дали фирмата действително съществува, кой е собственикът й, какъв е адресът за кореспонденция.

Тази информация ще ви е ценна, ако решите да направите рекламация или подадете жалба срещу търговеца в КЗП или друг регулатор.

Избягвайте да пазарувате, докато използвате публична WiFi мрежа

Публичните WiFi мрежи могат да се следят. Някои публични мрежи са създадени единствено с цел да пренасочват трафика към зловредни сайтове.

Безопасното пазаруване в интернет и използването на общодостъпен WiFi са оксиморони. Ако сте решили да пазарувате онлайн, използвайте защитена WiFi мрежа или мобилен интернет.

Ако все пак трябва да използвате публина WiFi мрежа, правете го само с инсталирана VPN.

Ето ви няколко предложения за безплатен VPN.

Използвайте трудни за отгатване пароли

Ако четете този блог, вероятно ви е писнало да го повтарям. Но е необходимо.

Използвайте пароли, които са трудни за отгатване, но лесни за запомняне.

Не използвайте една и съща парола за няколко различни акаунти.

Когато онлайн магазинът го позволява, използвайте двуфакторна автентикация: потвърждаване на поръчката с код, изпратен като SMS или имейл.

Ако паролата ви е лесна за разбиване, акаунтът ви не е добре защитен. Някой може да влезе в него, да види личните ви данни, да направи покупки от ваше име и т.н.

Ето как да си измислите трудна за отгатване парола.

Ето какви пароли да НЕ използвате.

Използвайте антивирусен софтуер

Повечето антивирусни програми спомагат за безопасно пазаруване в интернет. Те имат фишинг защита, която ви пази от опити за измами.

Освен това те ви предпазват от други опасности като кийлогъри, чрез които престъпниците следят какви пароли и потребителски имена въвеждате.

Ако ви трябват идеи, разгледайте моя списък от безплатни антивирусни програми.

Подобни статии

1 Comments

  1. Александър Ралинчев

    Редактирано от модератора: Здравейте, благодаря ви за коментара! Позволих си да го преместя в статията „Най-добрите приложения за криптиран чат“, където е много по-релевантен. Статията и моя отговор на вашия коментар ще намерите тук: https://questona.com/kriptiran-chat/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *