Меню Затваряне

Най-добрият безплатен VPN на 2021

Обновена на 16.02.2021 от Questo

Търсите ли си безплатен VPN?

Търсенето ви приключи. В тази статия ще разгледаме 5 от най-добрите предложения за безплатен VPN през 2021 г.

„Най-добри“ е относително понятие. Най-добри в какво? Много потребители на VPN ще ви кажат, че щом услугата е безплатна, значи има проблем със сигурността или продава данни (или и двете). Съответно не става за нищо.

Изготвих този списък с предположението, че той ще се използва от хора, които сега започват да се интересуват от VPN. На тях едва ли им трябва VPN, за да хакват корпорациии или да е крият от диктатора на страната, в която живеят.

От тази гледна точка сигурността не им е първи приоритет, въпреки че не е без значение. Основните критерии, по които списъкът е изготвен, са:

 • безплатен трафик – какъв е месечният лимит, който VPN услугата предлага без плащане
 • сървърни локации – колко алтернативи за свързване към сървър предоставя VPN доставчикът
 • независими тестове на сигурността – покрива ли услугата тестовете за сигурност на германската лаборатория AV-Test

Какво е VPN

Безплатен VPN

VPN е съкращение от Virtual Private Network. Мислете за това като за тунел, който скрива интернет трафика ви от вашия интернет доставчик и всички, които са се накачулили към мрежата, която използвате.

Добрата VPN услуга може ви предпази от изтичане на лични данни (което може да стане дори само с посещаването на уебсайт) и да ви осигури анонимност и спокойствие в интернет. VPN е начин да достъпите сайтове, които са забранени в страната, в която се намирате.

Знам, че много хора си купуват самолетни билети през VPN, защото им било по-евтино. Не съм проверявал лично дали това е вярно.

Защо да използвам VPN

100% сигурен VPN няма. Някои доставчици събират данни за клиентите си и го продават/предават на не когото трябва. Услугите на други пък са ненадеждни и не правят това, за което си плаща клиента.

Като изключим това, VPN може да скрие местополжението и това, което правите в интернет. Т.е.

 • По IP адреса ви изглежда, че сте на друго място
 • Интернет доставчикът ви не може да види какви сайтове отвавряте
 • Големите интернет компании като Google са силно затруднени да следят какво правите в интернет
 • Можете да си гледате Netflix без ограничения

Ако искате по-добра анонимност, само VPN няма да ви е достатъчен. Ще трябва да го използвате в комбинация с Tor.

Безплатен VPN с ограничения или неограничен за $2.5?

Често срещана теза е, че безплатният VPN е калпав и не върши работа. Обикновено за пример се посочва Opera VPN, за който ще чуете определението „по-скоро прокси, отколкото VPN“.

Не мога да дам гаранция, че изброените в списъка продукти не записват данните ви и ще защитят анонимността ви. Остава да разчитате на това, че компаниите, които предлагат безплатни VPN планове, го правят с идеята да си намерят нови клиенти.

Или пък можете да си купите някое бюджетно решение като TorGuard VPN.  Излиза по 2.5 долара на месец, ако го вземете с код за отстъпка 50NADOLU.

Така си спестявате всички недостатъци на безплатния VPN: ползвате услугата без никакви ограничения в трафика и скоростта на връзката.

Това означава, че няма да чакате по 1 минута за зареждането на сайт, нито пък ще ви спре VPN-а след няколко часа, прекарани в стрийминг или гледане на видеосъдържание.

Другият голям плюс е, че имате избор между 3000 сървъри, разположени в 50 страни.

А сега да видим кой влиза в топ 5 на безплатен VPN.

Hotspot Shield

Трафик: 15 GB на месец
Сървъри: 1
Плюс: Покрива всички тестове за сигурност
Минус: Няма избор на сървъри

Hotsport Shield е една от най-популярните VPN услуги. Доставчикът твърди, че я ползват над 600 млн. кленти от цял свят.

Hotspot Shield Elite е един от малкото VPN продукти, които успешно минават всички тестове на AV-Test за сигурност и поверителност. Elite е платената версия на продукта, но от Hotspot се кълнат, че няма разлика в качеството на безплатната и платената версия.

Hotspot Shield има дневен лимит на трафика от 500 MB, което ще рече около 15 GB на месец.

Недостатъкът на този безплатен VPN е, че трафикът минава само през сървър в САЩ. Други безплатни VPN продукти могат да прекарват трафика през различни локации. Последното е полезно, ако ви притеснява, че по някаква причина сървърите в дадена държава не са сигурни.

Може да ви подразни и факта, че Hotspot Shield показва реклами, а в политиката за поверителност се посочва, че компанията все пак записва някои данни за потребителите си.

Proton VPN

Трафик: Без ограничения
Сървъри: 3
Плюс: Наличен за всички популярни операционни системи
Минус: Връзката е по-бавна в сравнение с тази на платените клиенти

Proton VPN е единственият продукт в този списък без никакви ограничения в трафика. Това идва с цената на по-бавна от обикновено връзка. Въпреки че, ако ползвате VPN за пръв път, едва ли ще го забележите.

Proton VPN се предлага от същите хора, които са правили ProtonMail – електронна поща, която се фокусира върху поверителността на потребителите си.

AV-Test не е включила Proton в тестовете си, така че потребителските ревюта са основния източник на информация за този безплатен VPN. Като цяло той е добър избор за първа VPN услуга, а и очевидните му предимства (безплатен и без ограничения) натежават в негова полза.

TunnelBear

Трафик: 15 GB
Сървъри: 20+
Плюс: Опция за един GB допълнително трафик
Минус: Възможен проблем с изтичане на пароли

TunnelBear предлага безплатен трафик с приличен обем – същия като Hotspot Shield, но с разликата, че връзката може да мине през сървъри в над 20 страни.

Всъщност основното ограничение за клиентите на този безплатен VPN е, че не могат да ползват неограничен трафик.

Според сайта на компанията все още е активна и промоцията Tweet for an extra 1 GB. Общо взето срещу един промоционален туит от вашия профил веднъж месечно получавате допълнително 1 GB безплатен трафик.

В доклада на AV-Test има някакво объркване. Според таблицата TunnelBear не покрива теста за WIndows Login Leak, но според текста под таблицата го покрива. Не става ясно кое от двете е вярно. На останалите тестове TunneлBear получава оценка „издържал“.

WIndows Login Leak е бъг, който позволява на хакерите да разберат Windows паролите на потребители, използващи Internet Explorer и Edge. Достатъчно е само да се отвори уебсайт с някой от тези два браузъри.

WIndscribe

Трафик: 10 GB
Сървъри: 10+
Плюс: Достъпен за основните операционни системи и браузъри
Минус: Изисква регистрация с имейл

Windscribe също е много добър вариант за безплатен VPN. Стартирате с 10 GB безплатен трафик и възможност за свързване със сървъри в над 10 локации. Плащащите клиенти имат достъп до над 60 локации.

Сайтът на WIndscribe предлага инсталационни файлове за основните операционни системи, браузърни приставки за популярни браузъри като Firefox, Chrome, Opera, някои стрийминг услуги като KODI, че и за рутери. Това е хубав жест към новобранците, които може да имат проблем с инсталирането на VPN според целите, за които искат да го ползват.

Windscribe иска имейл адрес за регистрация, и според личните ми тестове невинаги успява да се свърже към някои от сървърите си. Не присъства в доклада на AV-Test, така че и тук не може да се даде независима оценка за качествата му, без да се направят допълнителни тестове.

Speedify

Трафик: 5 GB
Сървъри: 50+
Плюс: Можете да си избирате сървър
Минус: Няма версия за Linux

Ако сте готови да преглътнете факта, че Speedify дава доста по-малко безплатен трафик в сравнение с други имена в този списък, то не се колебайте да опитате този безплатен VPN.

Голямото му предимство е изборът на сървъри. Кoмпанията има около 1000 такива в над 50 страни, включително и България.

За разлика от други VPN доставчици, Speedify не ограничава клиентите, ползващи безплатната версия, да си избират сървър. Ако сте маниак на тема поверителност, това ви идва като голям бонус, защото может да избягвате държави със засилен контрол върху потреблението на анонимизиращи услуги.

А сега оркестърът да свири туш. Speedify предлага безплатен VPN за PC и Mac, но не и за Linux.

Нямам идея защо така са решили. Явно планът им е да търсят обем на продажбите, таргетирайки масовите операционни системи.

За съжаление Speedify също не е включен в списъка с тествани продукти на AV-Test. Оценката за качествата на този продукт остава за самия потребител.

Заключение

Този списък е добра отправна точка за запознаване с качествата и особеностите на VPN услугите. Използвайте го, за да прецените от какво имате нужда и да направите своя избор.

И не забравяйте, че всичко, което правите в интернет, оставя следи.

Подобни статии

9 Comments

 1. ропотамо

  Преди време бях проучвал обстойно предлаганите на пазара VPN решения. След доста ровене в ревюта, TOS и самите услуги, за мен ProtonVPN е без алтернатива. Тези хора имат почти безупречна репутация, що се отнася за сигурност и защита на данни. За максимална сигурност трябва да се използва сървър в Швейцария, тъй като там трафика се третира според техните закони. Общо взето, данните ви могат да бъдат предоставени на трети страни и правителства само след преценка на Proton. За сървър в Швейцария обаче трябва платен план. Услугата обаче си струва. Пускат страхотни намаления на Black Friday.

  Личен съвет – по възможност избягвайте всякакви услуги, предлагани от държави от 5/9/14 eyes страни. Но както и колегата каза, по-добре някакъв VPN, отколкото никакъв. Да сърфираш из интернет без VPN е малко като да правиш любов с непознати без защитни средства 😉

 2. Pingback:5 начина да използвате безопасен интернет в чужбина – Questona

 3. Pingback:Безопасно пазаруване в интернет: как да го правите през 2019 – Questona

 4. Насича

  Има един vpn дето просто не е много известен, но е най-добрия в целия свят. Най-добрият е просто защото не искат абсолютна никаква информация за регистрация дори не им трябва email. Нищо ! Отделно можеш да платиш примерно като сложиш 5 евро в плик писмо и да го пратиш без подател, напълно анонимно, може и с крипто. Отделно са на светлинни години спрямо технологии и са помислили по въпроса с квантовите компютри които идат скоро (никой друг дори не го обсъжда) ! Ако се зачетете ще видите колко много е важно за тях да се опазиме. Дори препоръчват ако искаме да ги питаме нещо да ползваме PGP encryption. Имат много подробни обяснения за всяка една особеност на анонимността. Маняци които са единствени по рода си ! Разгледайте сайта за подробности !

 5. JJ

  Ще е интересна статия за създаване на собствен VPN сървър и ползите или минусите от това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *