Меню Затваряне

Какви са подобренията в сигурността на iOS 13?

Обновена на

В тази статия ще разгледаме новите неща в iOS13, които засягат поверителснотта и игурността на потребителите.

Преди да обновите до iOS 13, имайте предвид, че американското министерство на отбраната е предупредило по имейл служителите си да изчакат версия 13.1. Причината? Бъгове в новата операционна система. Предвид дейността на министерството, вероятно става дума за бъгове в сигурността, въпреки че конкретни такива не са посочени.

Междувременно CNN съобщи за бъг, който позволява разглеждането на контакти в iPhone без въвеждането на автентикация.

iОS 13 трябва да излезе в края на септември 2019. Сами преценете дали да изчакате за евентуалнот оотстраняване на бъговете.

Вписване в приложения с едно докосване

По рано през 2019 г. Apple представи Sign in with Apple, настройка за вписване в приложения с едно докосване на устройството. Тя е сходна на Sign in with Facebook и Sign in with Google, които познавате. Позволява ви да се логвате навсякъде с един клик, вместо всеки път да се регистрирате с потребителско име и парола.

Да кажем, че искате да си направите регистрация за ново приложение или сайт. Регистрацията ще става чрез Apple ID, с едно докосване на екрана.

Sign in with Apple ще е налична в iOS 13. Но каква е разликата с други подобни функции, защо просто не можем да се логваме с данните си от Facebook nапример?

Защото, твърдят от компанията, Sign in with Apple няма да споделя потребителски данни по начина, по който го правят сходните функции (ако се логвате в Tinder през Facebook, Facebook знае, че използвате Tinder).

Можете да изберете адрес – параван, ако не искате да споделяте истинския си имейл. Адресът ще бъде създаден от Apple и ще препраща писмата към истинския ви адрес.

Еднократно споделяне на местоположението

Много мобилни приложения изискват разрешение да използват данни за местоположението ви, за да функционират правилно. Досега настройките в iOS разрешаваха да споделяте тези данни „винаги“, „никога“ и „докато използвате приложението“.

Новата настройка Just once ви позволява да споделяте данните еднократно.

Защо това е полезно?

Често се случва да дадете разрешение за споделяне на местоположение и след това да забравите за това. Така геолокационните данни остават включени и се споделят.

С Just once споделянето приклюва, когато спрете да използвате приложението.

Известия за използването на местоположението

За да е още по-сигурно, че някое приложение няма да използва данни за местоположението ви, iOS периодично ще ви напомня. Когато устройството ви споделя такива данни, операционната система ще ви предупреждава за това.

Ще имате възможността да изберете дали да споделяте местоположението си постоянно или само докато прилжоението е включено.

Съгласие за използване на Bluetooth

Ако устройство иска да се свърже с вашия iPhone или iPad, първо ще трябва да одобрите сдвояването. В много случаи сдвояването може да стане автоматично, без знанието ви. Това води до определени рискове за поверителността.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *