Публикувана на 16.10.2025 от Христо Петров
Последна промяна на 16.10.2025
Brave бавно си проправя път на пазара за интернет браузъри, привличайки онези потребители, които не искат да бъдат профилирани от големите интернет компании.
Браузърът може да ви помогне да намалите дигиталния си отпечатък като блокира тракери, скрива IP адреса ви или пък блокира изпълнението на javascript, което пък ви предпазва от потенциално опасни скриптове.
Настройки за поверителност в Brave, които ще ви направят анонимни (почти)
Нищо не може да ви направи напълно анонимни в интернет, но Brave прави малка крачка в тази посока.
1. Вграден Tor
В Brave можете да отворите нов поверителен прозорец, който прекарва трафика ви през Tor. Така не е необходимо да инсталирате отделно Tor Browser.

Tor е анонимизираща технология, която скрива реалния ви IP адрес. Така сайтовете не могат да ви идентифицират, а интернет доставчика ви не вижда какви сайтове посещавате: вижда само, че позлвате Tor.
2. Собствен чатбот Leo AI, който може да забравя чатовете ви
Brave си има собствен чатбот Leo AI, който е част от браузъра – така че не трябва да отваряте отделен сайт и не трябва да се регистрирате, за да го използвате.
Но Leo AI има един недостатък: запамятява чатовете ви. Brave твърди, че ги пази криптирани само на устройството ви, а не на свои сървъри в интернет.
Дори само това пак крие рискове. Например ако някой използва лаптопа ви, той може да отвори Brave и да види съдържанието на чатовете ви.
Да, можете да триете чатовете ръчно, но това е досадно, а и може да се случи да забравите да го направите. Но пък има и възможност да настроите Brave така, че въобще да не помни чатове.
Menu >
Settings >
Leo >
Store my conversation history (изключете тази настройка)
3. Brave може да забравя активността ви, когато го затворите
По подразбиране Brave помни какви сайтове сте посещавали.
Ако разглеждате сайт, затворите браузъра и го рестартирате, Brave ще ви покаже отново отворения сайт.
Можете да предотвратите това като използвате режим „Инкогнито“, но трябва да го активирате ръчно. Много по-лесно е да настроите Brave така, че да забравя активността ви, щом го затворите.
Menu >
Settings >
Privacy and Security >
Delete Browsing Data >
On exit (изберете всички отметки за максимална поверителност)
4. Можете да четете платени сайтове безплатно
Опцията Forgetful Browsing е нещо като постоянен „Инкогнито“ режим; донякъде дублира настройката, описана в точка 3.
Можете обаче да я използвате и за да четете статии, за които се плаща. Невинаги работи, но си струва да опитате.
Вижте как да се възползвате от Forgetful Browsing.
5. Блокирайте неоторизиран достъп до камерата на лаптопа ви
Класическа схема за следене: някой ви изпраща линк към зловреден сайт, който иска да достъп до камерата на лаптопа ви. Без да се усетите, вие му давате достъп до камерата и автора на сайта може да ви вижда, да прави скрийншотове и после да ви изнудва и т.н.
Всички браузъри имат опцията да блокират достъпа до камерата за трети страни: в случая сайта, който сте заредили.
Brave също има такава опция, ето как да я активирате.
Важно е да знаете, че ако блокирате достъпа до камерата, няма да може да ползвате различни услуги като например виде обаждания във Facebook.
Искате да научавате новините на момента?
|| >>> Следвайте Questona във Facebook || >>> Следвайте Questona в LinkedIn ||