Меню Затваряне

Как да четете новинарски сайтове без да плащате с Brave

Обновена на 15.05.2023 от Questo

Браузърът Brave пусна функция, която автоматично изтрива курабийки и кеша на сайтове, които сте затворили. По този начин браузърът пречи на тези сайтове да ви разпознават при следващото ви влизане в тях.

Функцията се казва Forgetful browsing и е полезна по няколко причини. Може би най-практичната от тях е, че можете да четете сайтове с платено съдържание или т.нар. paywall. Тези сайтове изискват плащане, след като достигнете определен брой отворени статии. Но с Forgetful browsing може да заличите достигнатия лимит като просто затворите сайта и го отворите отново. И така всеки път, когато достигнете лимита от безплатни статии.

Forgetful browsing пречи на сайтовете да следят активността ви в тях. Ако например влизате в един сайт през няколко различни профила, сайтът разбира това и свързва двата профила в един общ профил. Може би обаче вие не искате да се знае, че между двата профила има връзка.

Когато затворите сайт, без преди това да сте излезли от профила си, по подразбиране оставате логнати в този сайт. Forgetful browsing автоматично ви изключва от профила, когато затворите сайт. Това пречи на следващия човек, който седне на компютъра, да отворир профила ви: нещо, което често се случва на публично достъпни устройства.

Как да активирате Forgetful browsing

Brave и досега имаше подобна на Forgetful browsing настройка за поверителност, но тя действаше малко по-различно и не беше толкова гъвкава.

С Forgetful browsing имате възможност да накарате индивидуални сайтове да ви „забравят“, след като сте ги посетили.

Или пък да настроите браузъра така, че автоматично всеки сайт ви затваря, след като го затворите.

За да настроите Forgetful browsing за конкретен сайт:

  1. Отворете сайта в Brave
  2. Отворете: Shields > Advanced controls > Forget me when I close this site

За да активирате Forgetful browsing за всички сайтове:

  1. В адрес бара въведете brave://settings/shileds
  2. Изберете Forget me when I close a site

Имате възможност да настроите Forgetful browsing за всички сайтове без определени страници. Например искате да ви забравят всички сайтове с изключение на Facebook, защото ви мързи всеки път да се логвате отново.

В такъв случай първо активирате Forgetful browsing на глобално ниво, а след това отваряте Facebook и от Shields > Advanced controls > Forget me when I close this site го настройвате да не използва Forgetful browsing.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *