Меню Затваряне

The Guardian: България е една от десетте държави в ЕС, които подкрепят Chatcontrol

Обновена на 16.05.2023 от Questo

България е една от десетте държави в Европейския съюз, подкрепящи спорна регулация срещу борбата с разпространението на детска порнография.

Регулацията е критикувана, тъй като би могла да даде на полицията достъп до онлайн комуникацията на потребители, които не са извършили престъпление.

Например тийнейджър, който изпраща гола снимка на гаджето си (т.нар. секстинг), може да бъде маркиран като разпространител на порнографско съдържание, и това ще позволи на разследващите да преглеждат чатовете му. Подобно нещо може да се случи на всеки, който изпрати  изображения, които алгоритмите разпонават като порнографски: като голи деца на плажа.

Критиците на новата регулация я наричат Chatcontrol заради опасността от неправомерно следене на потребителите в ЕС. Последното предупреждение в тази посока идва от Правната служба към Европейската комисия: под формата на доклад за вътрешно ползване, публикуван в края на април 2023 г.

Съдържанието на доклада вече изтече в интернет. В заключителната му част юристите на ЕК посочват, че новата регулация носи сериозен риск от компрометиране на фундаментални права и ще позволи достъп до лична комуникация. В документа се казва още, че регулацията трябва да е насочена срещу хора, за които има основателна причина да се вярва, че са извършили престъпление.

Британският вестник The Guardian анализира законността на новата регулация и посочва, че настроенията за приемането й в ЕС са доста разнопосочни. България е една от страните, които подкрепят въвеждането на регулацията, твърди изданието, без да цитира източник на тази информация. Другите девет подкреящи страни са Белгия, Кипър, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Румъния и Испания.

Наскоро и изследователското звено към Европейския парламент изказа съмнения, че новата директива може да наруши права на потребителите в ЕС. „Въпреки че регулацията ще подпомогне защитата на децата, тя също така ще окаже влияние върху фундаментални човешки права на потребителите на онлайн услуги“, се казва в анализа.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *