Меню Затваряне

Проучване на ЕП: Chatcontrol може да наруши правото на поверителна комуникация в Европа

Обновена на 28.04.2023 от Questo

Европейско законодателство в сферата на борбата с детската порнография може да наруши фундаментални права на потребителите на онлайн коумуникационни услуги. Това се казва в проучване на изследователското звено към Европейския парламент.

То е публикувано в средата на април 2023 г. и е само за вътрешно ползване. В него се посочва, че планираното законодателство може да се окаже неефективно за постигане на основната си цел: намаляване на разпространението на детска порнография онлайн.

„Проучването ни води до заключението, че цялостната ефективност от предложеното законодателство се очаква да е ограничена. Това се дължи на много фактори, които взети заедно правят труден извода, че предлаганото законодателство ще бъде ефективно“, се казва в анализа.

Става дума за законодателни промени, които ще позволяват на полицията да следят какви снимки си изпращат потребителите в популярни онлайн услуги като WhatsApp или Messenger. Това ще става автоматично: алгоритъм ще сканира снимките, които потребителите си изпращат, и ще маркира като потенциално опасни определени озображения (например на голи деца).

Притеснителното е, че това ще засяга дори платформи, в които комуникацията е криптирана от край до край. При криптирането от край до край съобщението, което потребителят изпраща, се шифрира още на устройството му, и се дешифрира на устройството на получателя. Така съобщението не може да бъде сканирано, докато пътува от подател към получател.

От Европейската комисия не са обяснили как ще се заобикаля криптирането на съобщенията, но едно от решенията е т.нар. сканиране от страната на клиента. При него сканиращият алгоритъм се задейства още преди съобщението да е шифрирано и изпратено към получателя. Това би означавало, че в смартфоните на потребителите ще трябва да бъде сложен софтуер за сканиране. Един от вариантите е този софтуер да бъде вграден в мобилното приложение за комуникация още преди потребителят да си го е инсталирал.

Новото законодателство стана популярно като chatcontrol. Макар и намеренията зад него да са добри, някои активисти и евродепутати се опасяват, че то ще доведе до грубо нарушение на правото на поверителност на потребителите. Някои от тях посочват, че подобно законодателство ще позволи на полицията да разглежда снимките, които потребителите изпращат в онлайн платформите, само защото една от тях е била маркирана като детска порнография. А за детска порнография би могло да се приеме и снимка от плажа на дете по бански, която потребител изпраща на родителите на детето.

Последното всъщност се използва като антиутопичен пример за последствията от въвеждане на подобна регулация. Противниците на новото законодателство твърдят, че невинни потребители могат да станат оперативно интересни заради снимки, които са изпратили по интернет, което пък би довело до необосновано нарушване правото на поверителна комуникация.

Как платформите се борят с детска порнография в момента?

WhatsApp е една от платформите, които са заявявали многократно нетолерантността си към разпространение на детска порнография. Тъй като комуникацията в WhatsApp е криптирана от край до край, Meta (компанията-собственик на WhatsApp и Facebook) не може да вижда снимките, които потребителите си изпращат един на друг.

Но ако потребител маркира снимка като неподходяща, Meta може да види съдържанието й. Това е механизъм, с който потребителите могат да докладват детска порнография. Разбира се, този механизъм изисква добрата воля на потребителя.

Отделно от това WhatsApp разполага с алгоритъм, който се опитва да разпознава профили и групи, които разпространяват детска порнография. Този метод обаче също е косвен, защото платформата няма директен достъп до съдържанието, което се споделя, а по-скоро анализира поведението на потребителите и различни метаданни като например профилна снимка или описание.

Плюсове и минуси от новата регулация

В доклада се посочва, че регулацията ще е полезна с това, че ще доведе до залавяне на повече детска порнография, разпространявана в различни онлайн платформи за комуникация. „Много експерти предвиждат, че използването на технологии за засичане на детска порнография ще доведе до повече докладвано съдържание, но с по-малка точност, което ще се отрази върху заетостта на разследващите органи. Фактът, че нарушителите са решени да продължат със своята дейност вероятно означава, че ще прехвърлят дейността си в дарк уеб, където проследяването им е доста по-трудно, за да избегнат регулацията и нейните мерки“, се казва в доклада.

Като част от заключението на доклада е написано и че „въпреки че регулацията ще подпомогне защитата на децата, тя също така ще окаже влияние върху фундаментални човешки права на потребителите на онлайн услуги.“

В случай, че не сте запознати с техниките за ПР говорене, „оказва влияние“ се използва като политически коректен синоним на „уврежда“. По същия начин може да чуете, че автомобилната индустрия оказва влияние върху околната среда, а побоят над пътник на летището е „инцидент“.

Прочетете повече за chatcontrol и как Европа се превърна в оазис на детската порнография.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *