Меню Затваряне

Патрик Брейър: Евродепутатите приеха първия по рода си регламент за масово наблюдение

Обновена на 09.07.2021 от Questo

На 6 юли 2021 г. европейският парламент гласува регулаторни промени, които дават възможност на разработчиците на компании като Facebook и Google да сканират съобщенията на своите потребители.

По този начин ЕС се надява да ограничи разпространението на детска порнография онлайн. Честа практика е размяната на снимки и клипчета с порнографско съдържание в Messenger, групи в Telegram, чрез лични съобщения в Instagram и т.н.

Но според Патрик Брейър от Германската партия на пиратите новият регламент може да има опостушителни последствия върху правото на лична кореспонденция в ЕС. Той твърди, че с тази нова регулация Брюксел може да сложи край на криптираната комуникация в Европа, тъй като разработчиците на чат приложения и електронна поща ще могат да слагат задна вратичка в софтуера си, през която да сканират съобщенията на потребителите – дори ако са криптирани от край до край.

Въпреки че процесът ще е автоматизиран – алгоритмите ще търсят думички с определено значение, без да разбират смисъла на написаното – Брейър, който е и евродепутат, го нарича „смъртен удар върху поверителността на цифровата кореспонденция“.

Всъщност автоматизираното сканиране на съобщение не е нещо ново. Facebook например го прави от години: отново с цел засичането на незаконно съдържание в Messenger. Но в края на 2020 г. Facebook се принуди да изключи някои от алгоритмите, които откриват детска порнография в Messenger.

Причината беше… европейското законодателство, според което сканирането на съобщения е в разрез със защитата на поверителността на европейските граждани.

Казано с няколко думи: европейският законодател първо ограничи компании като Facebook да сканират комуникацията на потребителите си, а с новия регламент им дава зелена светлина да го правят.

Сред защитниците на неприкосновеността на личната кореспонденция новият регламент стана известен като chatcontrol. Изпратих на Брейър няколко въпроса по имейл, за да разбера какво толкова го притеснява в решението на Европейския парламент. Ето какво ми отговори той.

Патрик Брайър, Германска пиратска партия

Какво е мението ви за т.нар. регулация chatcontrol, която беше одобрена от Европейския парламент?

Приемането на първия по рода си европейски регламент за масово наблюдение е тъжен ден за всички, които разчитат на безплатни и поверителни комуникации и съвети, включително жертви на насилие и източници на журналистите.

Регламентът нанася смъртен удар върху поверителността на цифровата кореспонденция. Това е дупка, с която ще се позволи корпорации безразборно да наблюдават личното ни пространство. По тази тоталитарна логика нашите офиси, смартфони и спалните ни също могат да бъдат наблюдавани. Развихрянето на подобни машини за денонсиране е неефективно, незаконно и безотговорно.

В публикувания текст се казва, че това е временна регулация. Какво означава „временна“?

Дерогацията ще се прилага за 36 месеца. Европейската комисия обяви предложение за постоянен регламент за последващи действия, който да направи chatcontrol задължителен за всички доставчици на електронна поща и съобщения(месинджъри – бел.авт.)

Месинджъри като Whatsapp или Signal, които сега предлагат криптиране от край до край, може да бъдат принудени да добавят т.нар. „задна врата“ (backdoor).

Как регламентът ще заобиколи криптирането от край до край?

Настоящият регламент се прилага само за некриптирана комуникация. Европейската комисия вече обяви последващ регламент за затягане на регулацията, който ще принуди всички доставчици на електронна поща и съобщения да използват автоматичен скрининг на съобщения.

Дори съобщения, които преди това са били криптирани от край до край, могат да попаднат под тази регулация. Това ще изисква инсталирането на задна врата. Работна група на Комисията на ЕС препоръчва т.нар. сканиране от страна на клиента (можете да прочетете предложението на работната група тук, на английски – бел.авт).

Това би бил краят на криптираната комуникация. Чрез премахването на криптирането Европейската комисия излага на риск цялостната сигурност на личната ни комуникация и обществените мрежи, търговските и държавните ни тайни.

Да отвориш вратата си за чуждестранни разузнавателни служби и хакери е безотговорно. Това застрашава източниците на информация, както и опозиционно настроени лица в диктаторски режими като Хонконг или Беларус. Няма такова нещо като „частична задна врата“!

Новият регламент ще бъде ли задължителен за доставчиците на услуги за уеб поща и съобщения?

Настоящият регламент дава възможност на доставчиците да сканират, но обявеният регламент ще направи това задължително.

Ще трявава ли доставчиците на услуги за съобщения да изключат криптирането от край до край?

Съгласно настоящата наредба – не.

След като регламентът беше гласуван от Европейския парламент, какви са следващите стъпки?

Европейският съвет също ще гласува регламента и след това ще бъде обнародван в Официалния вестник на Европейския съюз. Три дни след публикуването му регламентът ще стане задължителен във всички държави-членки. През есента Комисията ще предложи широкообхватно постоянно законодателство, което да замени този регламент.

Някои разработчици на месинджъри и сега сканират комуникацията на своите потребители за материали за сексуално насилие над деца. С какво това се различава от новия регламент?

Големи американски компании като Google или Facebook от няколко години сканират съобщенията на потребителите си, обикновено без знанието им и в нарушение на GDPR. Chatcontrol има за цел да им позволи да продължат.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *