Меню Затваряне

България изплува в топ 10 на класация за разпространение на детска порнография

Обновена на 23.05.2023 от Questo

България е сред страните, в които се хоства най-много детска порнография в света. Това показва годишният доклад на британската организация Internet Watch Foundation.

През 2022 г. са докладвани над 11000 URL адреса с детска порнография, хоствана на сървъри в България. Това е около 4% от общия обем детско порно, засечено по света през годината.

IWF публикува годишните си доклади от 2005 г. насам и това е първият случай, в който България попада в тях. Традиционно най-много порнографско съдържание се хоства в страни като САЩ, Нидерландия, Русия.

България попада за пръв път в антикласацията | Снимка: Internet Watch Foundation

През 2022 г. България е на седмо място по брой на докладвани порнографски изображения, свързани с деца. Преди България са световният лидер в това отношение Нидерландия, следвана от САЩ, Словакия, Русия, Тайван и Хонконг.

Фактът, че изображенията се хостват в България, не означава, че потребителите са българи, а по-скоро че платформите, на които се качват снимките, са хоствани в България.

Ако се вярва на The Guardian, България е една от десетте страни в Европейския съюз, които подкрепят спорна нова регулация за борба с детската порнография. През ноември 2022 г. ГДБОП проведе акция за задържането на лица, заподозрени в разпространението на детска порнография.

Европа е световен лидер в онлайн разпространението на детска порнография

Според IWF в Европа се хоства две трети от цялото незаконно съдържание с деца, докладвано през 2022 г. Така за поредна година Европа е най-големият в света „домакин“ на детска порнография. До преди няколко години тази мрачна слава се падаше на САЩ, където след законодателни промени хостването на подобно съдържание стана доста по-трудно.

Данните показват, че най-често незаконното съдържание се качва на сайтове за споделяне на снимки (т.нар. image host). Понякога на един такъв сайт се хостват хиляди изображения с незаконно съдържание. Такъв е случаят със Словакия, която попада в топ 10 заради един-единствен подобен сайт.

Платфроми за разпространение на детска порнография са също сайтове за съхранение на файлове, форуми и блогове. Далеч по-малко популярен метод за разпространение са социалните мрежи.

Детска порнография в интернет: статистика

През 2022 г. в интернет са открити 255 хил. случаи на детска порнография. В около 20% от случаите става дума за снимки с проникване, сеаксуалан активност с животни или садизъм. Останалите докладвани случаи категоризирани като по-леки: снимки с еротично съдържание и разголени тела.

Почти цялото докладвано съдържание (96%) представлява снимки на момичета. От IWF отчитат, че се е удвоил делът на снимките на момчета. Той обаче остава незначителна част от цялото – едва 2%.

Най-многобройни са избраженията на деца на възраст между 11 и 13 години: около 58% от всички докладвани случаи.

Увеличава се делът на изображенията, на които се виждат деца на възраст между 7 и 10 години. Те представляват 36% от всички докладвани URL адреси. Само година по-рано делът им е бил 23%.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *