Меню Затваряне

Сайтове за разбиване на пароли: защо не трябва да ги използвате

Questona беше създаден, за да помогне на хората и бизнесите да пазят личните се данни. Но тъй като от години редовно получавам запитвания от типа: “Как да хаквам пароли”, реших най-накрая да адресирам и тази “аудитория”.

Повечето от тези потребители очакват да намерят сайт или софтуер, с който да открият паролата за чужд акаунт. Някои търсят хакери под наем, които могат да свършат тази работа.

Защо не трябва да използвате сайтове за разбиване на пароли

Нека да видим защо всички гореизброени са лоша идея. Не затваряйте тази статия, преди да сте прочели точка 3.

1. Незаконно е

В случай, че не знаете, “разбиването на парола” и по-точно използването й след това представлява неоторизиран достъп до компютърна система. Според Наказателния кодекс това е престъпление, което в немаловажни случаи се наказва със затвор до шест години и глоба до 3000 лв. (справка: НК, член 319 ал. а)

Едва ли ще ви вкарат в затвора, но ако се стигне до дело може да ви друснат една глоба.

2. Неетично е

Ровенето в чужди животи просто не е редно. Независимо в какво подозирате гаджето си или колко искате да предпазите децата си от общуване с “грешните хора”, следеното на техния онлайн живот без тяхно знание ще нанесе повече врееи, отколкото ползи. Проблемите в личните отношения се решават открито, очи в очи, а не с ровичкане по чатове и имейли.

3. Сайтовете за хакване на пароли всъщност хакват вас

Повечето сайтове, които обещават “хакерски услуги”, всъщност са измама. Целта им е или да откраднат вашите лични данни, или да ви вземат парите, най-често и двете.

Такива сайтове се правят, за да са лесно откриваеми в интернет. За да ги използвате, трябва да въведете в тях имейл, парола и други ваши лични данни. Според сайта това се прави, за да може да се влезе във вашия профил и през него да се стигне до паролата на профила, в който искате да влезете.

Очевидно по този начин сайтът краде личните ви данни.

На същия принцип работят и софтуерите, които са рекламирани като програми за разбиване на пароли.

Някои сайтове предлагат хакери под наем. След като си платите и дадете информация за жертвата, те ви обещават да хакнат паролите им и да ви ги предоставят.

Вероятността тези сайтове да са измама е доста голяма. Ще останете без пари и с пръст в устата.
Бъдете скептични към всякакви хора, които в Telegram ви предлагат хакване на акаунти срещу заплащане. Особено ако обещават 100% успеваемост.

Как наистина се хакват пароли

Кражбата на пароли е сложен процес, който може да отнеме много време и усилия, без да върне никакъв резултат. Процесът не може да бъде напълно автоматизиран така, че да става чрез взаимодействие със сайт или софтуер; както твърдят всички онези измамници, на които вероятно сте попаднали в интернет.

Да, има софтуерни продукти, които улесняват достъпа до чужди акаунти. Но не го гарантират.

Най-често пароли се крадат с фишинг. Ето пример за скрипт, който автоматизира създаването на фишинг страници.

Ако паролата е слаба, тя може да се отгатне по-лесно. Ето списък с най-слабите пароли, които българите използват.

Ако потребителят използва една и съща парола за различни акаунти, вероятността тази парола да е хакната и публикувана в интернет се увеличава.

Какво може да се обърка

Процесът по отгатване на пароли може да се автоматизира със софтуер. Повечето платформи обаче вече имат защита срещу този тип атаки и заключват профила след въвеждането на няколко грешни пароли.

Дори и ако паролата е известна, достъпът до профила може да бъде възпрепятстван от многофакторна автентикация.

Също така е възможно потребителят да не използва парола, а друга форма на автентикация като например ключове за достъп.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *