Меню Затваряне

Измамници пращат фалшиви призовки, плашат с глоба 60 хил. лв.

Обновена на 14.07.2023 от Questo

Има нова фишинг кампания, която имперсонира полицията и таргетира интернет потребители, които си чатят с непълнолетни.

Жертвата получава имейл с призовка от полицията. От нея разбира, че е обвинен/а в педофилия и разпространение на детска порнография.

Документът завършва с предупреждението, че ако получателят на призвоката не изпрати отговор с обяснения, ще бъде съден.

Това не е първия път, в който спамърите пращат фалшиви призовки от полицията.Обикновено подобни кампании са координирани със събития от реалния свят: например скорошна акция на полиция против разпространението на детска порнография. Това прави призовката да изглежда по-истинска.

Възможно е новата кампания да се пуска заради скорошните предложения на една политическа партия да се създаде регистър на педофилите в България.

Не ви съветвам да отговаряте на подобни имейли. Не ви съветвам дори да отваряте прикачени файлове, идващи от непознати имейл адреси.

Ако все пак решите да отговорите на фалшивата призовка, ще ви изпратят нов документ за „съдебните производства“ срещу вас. В документа между другото се споменава, че за да си спестите затвор, може да платите глоба в размер на почти 60 хил. лв. и да си свиркате.

Иначе казано, това са най-обикновени телефонни измамници, само че действат по електронната поща вместо по телефона.

Ето го и съдържанието на фалшивата призовка, която изпращат:

Въз основа на компютърно търсене Националната полиция предприема съдебни действия срещу вас за детска порнография, педофилия и киберпорнография. За ваша информация: Законодателят е определил, че престъпленията и простъпките (съгласно определението в Наказателния кодекс), извършени чрез използване на телекомуникационни мрежи, ще подлежат на по-тежко наказание.

Нашите следователи прихванаха комуникации между Вас и непълнолетни лица под 16-годишна възраст, по време на които открихме, че еротични съобщения, сексуални сцени или мастурбационни сесии се предават чрез сесии с уебкамери и незабавни чатове.

Моля, разберете, че съдържанието с недвусмислен сексуален характер и съобщенията със сексуален, достъпни за непълнолетни под 16-годишна възраст, представляват престъпления като детска порнография, педофилия и киберпорнография, които се наказват строго от закона. Информацията, получена чрез проникване в киберпространството, е важен източник на доказателства за тези престъпни дейности.

Изпратете ни имейл с обосновката си в рамките на 48 часа, за да я разгледаме. Ако не получим отговор след посочения срок, ще поддържаме обвиненията срещу вас. Следователно ще издадем заповед за арест, ще бъдете отведен в най-близкия полицейски участък и ще бъдете съден от съдебните органи на съда във вашия район. След това ще бъдете вписан в Националния регистър на сексуалните престъпници и това наказателно дело ще бъде предадено на антипедофилските организации и медиите.

Моля, изпратете отговора си до генералния директор на Националната полиция.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *