Меню Затваряне

Кой може да чете съобщенията ви в Messenger?

Обновена на 18.07.2023 от Questo

Messenger е изключително популярно средство за комуникация в България.

Но ако искате да запазите комуникацията си в тайна, спрете да използвате Messenger.

Съобщенията, които изпращате в Messenger, биха могли да бъдат прочетени от някой от следните категории хора:

-полицай, прокурор, вещо лице, което ви разследва за престъпление;

-служител на Meta: компанията, която разработва Facebook и Messenger;

-т.нар. трети страни;

Колкото и да са теоретични, тези възможности съществуват. Съществуването им се дължи на факта, че Messenger все още не криптира съобщенията от край до край (освен ако не сте включили един конкретен режим, за който ще говорим по-късно).

Когато съобщението е криптирано, то се шифрира още докато е на устройството ви и се дешифрира едва когато пристигне на устройството на човека, на когото сте го изпратили.

Неизпълнени обещания

Meta от години обещава, че един ден ще направи съобщенията в Messenger криптирани от край до край. В началото на 2023 г. компанията дори обяви, че постепенно започва да пуска криптирани съобщения в Messenger.

Към юли 2023 г. това все още не се е случило.

В същото време WhatsApp, което също е собственост на Meta, има активирано криптиране от край до край за всяко съобщение, което потребителите изпращат.

Messenger не е динственият популярен месинджър, който не предлага криптиране на съобщенията по подразбиране. Много хора не знаят, че дори прехваленият заради сигурността си Telegram има същия проблем.

Кой може да чете съобщенията ви

Ако някой е инсталирал на смартфона ви шпионски софтуер или пък знае паролата ви за Facebook, той може да чете съобщенията ви. За целите на тази статия обаче ще предположим, че телефонът ви е чист и никой не знае паролата ви.

Кой друг би могъл да има достъп до чатовете ви?

Ако ви разследват за престъпление, вашата комуникация в Messenger може да попадне в ръцете на полицаи, прокурори, вещи лица.

Meta редовно публикува статистика за заявките на полицията за достъп до данни на Facebook потребители,включително в български. Например през второто полугодие на 2022 г. МВР е поискало информация за над 100 профила.

Но при какви престъпления полицията може да поиска достъп до Facebook профил? Може ли например полиция да чете съобщенията ви в Messenger, защото сте обидили някого във Facebook и сега той ви съди за клевета?

Данни за Facebook профил може да се изискват при тежко умишлено престъпление, каквото клеветата не е. Това поне показва решението по една от делата в за клевета, заведени в България.  В случая става дума за установяване на IP адрес и кой стои зад даден Facebook профил. Но поисканата информация може да включва и чатове от този профил.

„Заявената от повереника на тъжителката за изследване посредством експертиза кореспонденция между устройства с цел установяване на IP адрес на лицето, произвело процесната публикация, представлява данни по смисъла на ЗЕС, които не могат да бъдат изискани, респ. предоставени, тъй като предмет на наказателното производство не е тежко умишлено престъпление по смисъла на чл. 93, т. 7 от НК, както и поради изтеклия 6-месечен срок, за който може да се иска и разрешава предоставяне“, се казва в решението към делото.

Съобщенията ви във Facebook биха могли да бъдат прочетени от служители на Meta, тъй като се съхраняват на сървъри на компанията. Това не означава, че Meta го прави, а само, че има техническа възможност да се случи.

Има и една по-екзотична възможност: служител на компания, която разработва софтуер, който се интегрира с Facebook. Известни също като трети страни.

Този вариант малко или много е в спектъра на спекулациите. Но през 2018 г. Meta беше обвинена точно в това: че е давала на платформи като Spotify достъп до личните съобщения на Facebook потребители. От Meta отхвърлиха тези обвинения.

Нещо подобно се беше случило преди години с Gmail. Alphabet – компанията, която притежава Gmail, призна, че е възможно да инсталирате мобилно приложение на телефона си и хората, които го поддържат, могат да четат мейлите ви в Gmail. Това е възможно, защото мобилното приложение има интеграция с Gmail.

А може ли Meta да ви подслушва през микрофона на смартфона? От компанията се кълнат, че не могат. Meta твърди, че съвпадения от типа: „говорихме си с приятел за свещи и после Facebook ми показа реклама на свещи, значи ме подслушва“, се дължи на много добрия алгоритъм за пласиране на реклами на Facebook, а не на подслушване.

Как да изпращате криптирани съобщения във Facebook

Ако все пак държите да използвате Messenger за комуникация, ето как да го правите сигурно.

Десктоп версията на Facebook не поддържа криптиране, така че избягвайте да изпращате съобщения през нея.

На мобилния си телефон може да изпращате съобщения в режим Secret Conversations. За разлика от обикновените съобщения, те са криптирани от край до край.

Ако сте отворени към алтернативи на Facebook, прочетете този списък с приложения за криптиран чат.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *