Меню Затваряне

Подслушва ли Facebook смартфона ви?

Обновена на 23.04.2021 от Questo

Разговаряте наживо с някого за продукт, курорт или нова музикална група. На следващия ден отваряте Facebook и виждате таргетирана реклама по темата, за която сте говорили.

Как е възможно това? След разговора не сте търсили в Google или Facebook нищо, свързано с темата.

Но пък мобилното приложение на Facebook има достъп до микрофона ви. Възможно ли е Facebook да е подслушвал разговора и след това да ви показва реклами, свързани с това, за което сте говорили?

Facebook подслушва смартфони: да или не?

Отговорът не е еднозначен.

Марк Закърбърг и целият мениджмънт на Facebook се кълнат, че социалната мрежа не подслушва разговорите на потребителите си.

През 2016 г. компанията обяви публично, че: „Facebook не използва микрофона на вашия смартфон, за да ви показва реклами и да променя това, което виждате в нюзфийда. Някои медийни публикации правят внушения, че подслушваме разговорите на хората, за да им показваме релевантни реклами. Това не е вярно. Показваме реклами на базата на потребителските интереси и информация от профила – а не на базата на това, за което говорите на висок глас.“

подслушва ли facebook смартфона ви

Но през 2019 г. Facebook призна, че е тествала технология за транскрибиране на аудио съобщенията на свои потребители. Това се е случвало без знанието на потребителите.

Изглежда, че Facebook все пак може да подслушва, когато поиска. Но дали това е практика или само епизодично тестване?

И защо отстрани изглежда, че социалната мрежа безпогрешно знае за какво сме си говорили с други хора?

Най-вероятният отговор(около който се обединяват и шефовете във Facebook) е, че Facebook не ви подслушва. Но платформата е много добра в това да познава от какво се интересуватe.

Сложният алгоритъм, с който Facebook ви пласира реклама

Facebook ви показва реклама в зависимост от вашата активност в социланата мрежа, Messenger и други продукти на компанията като Instagram.

Ако търсите във Facebook информация за бранд, вероятно след това ще видите реклама на този бранд.

Ако сте харесали Facebook страницата на продукт, вероятно след това ще видите реклама на този продукт.

Дотук нищо странно, нали?

Facebook анализира активността ви и прави списък с интереси. Например, ако сте харесали Facebook страницата на фитнес зала, Facebook може да запомни, че проявявате интерес към фитнеса. Ако харесвате страницата на „Витоша-Бистрица“, Facebook може да запомни, че си падате по футбол.

Алгоритъмът на Facebook анализира тези интереси и ви показва реклами, релевантни на тях. По същество това е списък с нещата, които Facebook мисли, че харесвате. Възможно е списъкът да включва стотици различни интереси, някои от които нямат нищо общо с реалните ви предпочитания.

Например Facebook правилно е разбрал, че проявявам интерес към неща като мрежова сигурност и бягане.

В същото време Facebook смята, че се интересувам от рокли и козметика, което не е така.

Ето и още един пример за таргетиране на базата на интереси. Докато скролвам във Facebook, виждам реклама на книга за личностно развитие, вдъхновена от Брус Лий.

Анализирайки рекламата виждам, че тя ми се показва, защото според Facebook се интересувам от четене, книги, мотивация и MMA.

Според Facebook харесвам четене, мотивация и бойни спортове и затова ми пуска реклама на книга заличностно развитие с цитати от Брус Лий. Друг е въпросът дали предположението на Facebook е правилно.

Алгоритъмът на Facebook показва реклами и на базата на т.нар. сходни аудитории. Това са групи от потребители, които покриват сходни критерии: в една и съща възрастова група са, живеят в един и същ град, фенове са на един и същ рап изпълнител и т.н.

Възможно е например да видите реклама на филм, защото ваш приятел харесва Facebook страницата на този филм.

Facebook пласира реклама и на база списъци с имейли. Да кажем, че сте си направили акаунт в Coinbase. Имейлът ви влиза в списък, който след това Coinbase качва в рекламната платформа на Facebook. Така всички потребители, чиито имейли са в този списък, ще виждат реклама на Coinbase, докато скролват във Facebook.

Така че е възможно да виждате дадена реклама само защото години по-рано сте си направили акаунт някъде, използвайки сегашния си имейл адрес.

Как Facebook знае за какво сте разговаряли?

Вероятно не знае. Става дума за съвпадение.

Да разгледаме два примера.

Пример 1: Отивате в магазина и си купувате матрак. Докато обикаляте в магазина, споделяте с партньора си, че ви трябва и ново легло.

На касата на магазина оставяте имейл и/или телефонен номер за контакт.

Това, което не знаете, че собственикът на магазина има рекламна кампания във Facebook. Той може да пласира реклами на онези клиенти, които вече са си купили нещо от неговия магазин. В маркетинга тази тактика се нарича ретаргетинг.

Тъй като сте оставили данни за контакт, Facebook ви разпознава като такъв клиент. И започва да ви показва реклами на легла или други сходни продукти.

Пример 2: Ваш приятел току-що е открил нова марка спортни дрехи и е очарован от тях. Харесва Facebook страницата на бранда, а при следващата ви среща разказва с възторг за продуктите.

Facebook вижда, че сте приятели, и че имате общи интереси като фитнес и физическа активност на открито. Затова алгоритъмът предполага, че и вие ще проявите интерес към бранда, който приятелят ви вече е харесал.

Имате ли подобна история, в която Facebook ви показва реклама на нещо, за което преди това сте разговаряли? Споделете я в коментарите!

Заключение

Досега никой не е открил солидни доказателства, че Facebook показва реклама на базата на това, което „чува“ през смартфоните на своите потребители.

Ако нещо такова се случва, компанията успява да го скрие много добре.

През 2018 г. Facebook се опитваше да патентова технология, която й позволява да следи какви телевизионни реклами гледат потребителите. От тогава изгубих дирите на тази история и не знам как се е развила.

Нека да припомним, че Facebook има достъп до микрофона на смартфона ви. Той е необходим, за да можете да изпращате аудио съобщения или пък за да публикувате видеа със звук.

Ако това ви притеснява, можете да забраните достъпа на Facebook до микрофона ви.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *