Меню Затваряне

Над 240 млн. евро са загубите от атаки срещу банкомати в Европа

Обновена на 28.04.2021 от Questo

Загубите от източване на банкомати в Европа през 2020 г. са 241 млн. евро, показват данните на European Association for Secure Transactions (EAST). Това е с 11.4% по-малко спрямо 2019 г.

Най-важното

  • Инцидентите със скимирани банкови карти са на историческо дъно в Европа
  • Въпреки това скимирането носи 183 млн. евро загуби за година
  • През 2020 г. има 923 случаи на взривени банкомати
  • С 44% се покачват случаите на източване на банкомати чрез малуер

Броят на инцидентите със скимирани банкови карти е на историческо дъно. Засечени са една 656 случаи в цяла Европа през 2020 г. Само година по-рано броят им е бил два пъти по-голям (почти 1500).

Скимирането още носи най-много загуби

Въпреки това скимирането продължава да е най-доходносният вид измами с банкомати. Чрез скимиране са източени общо 183 млн. евро, или 75% от всички загуби за индустрията.

Обшият размер на загубите от измами, извършени на терминал (скиминг, блокиране на устройството и други) е 218 млн. евро.

Възможна причина за спада в случаите на скимирани карти е пандемията. Заради затварянето на физическите магазини хората спряха да имат толкова голяма нужда от пари в брой. Това вероятно е довело до спад в тегленията от банкомати, което намалява и възможностите да се скимират картите им.

Взривяването на банкомати носи загуби от 14.6 млн. евро

Вместо да се опитват да крадат пари чрез клониране на карти или объркване на софтуера на устройството, някои престъпници предпочитат просто физически да разрушат банкомата и да вземат намиращите се в него пари.

Физическите атаки над банкомати струват на банките 22 млн. евро през 2020 г.

Най-голям е делът на загубите от взривени банкомати – общо 14.6 млн. евро. През 2020 г. са декларирани 923 такива случаи, като броят им намалява на годишна база с едва 6%.

Над 200 случаи на банкомати, заразени с малуер или зловредни устройства

Най-много (с 44% на годишна база) са се увеличили случаите на банкомати, заразени с малуер или към които са прикрепени допълнителни зловредни устройства.

Според EAST през 2020 г. 202 подобни инцидента, докато през 2016 г. са били само 58.

Въпреки значимия растеж, загубите от този вид атаки все още са сртавнително малки – едва 1.24 млн. евро за цялата година.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *