Меню Затваряне

Загубите от скимиране в Европа са 167 млн. евро през 2022

Обновена на 11.05.2023 от Questo

Над 211 млн. евро са откраднати от терминалите на европейските банкомати през 2022 г.

Според European Association for Secure Transactions (EAST) най-голяма част от загубите все още идват от скимиране. Практиката да се инсталират в банкоматите устройства, които копират данните на банковите карти, е довела до загуби от 167 млн. евро.

Скимирането спада към т.нар. атаки на ниво терминал, при които злонамерените лица използват физически средства, за да изтеглят пари от банкомата. През 2022 г. броят на този тип атаки се е увеличил със 70% до над 10 хил. докладвани случая.

Този ръст обаче се дължи не на ръст в скимирането, а на зачестели случаи на кражба на пари от банкомат със… самозалепваща се лента. Тази практика е известна като cash trapping и е изключително достъпна, тъй като за изпълнението й е необходимо само малко самозалепваща се лента, купена от близката железария. (За разлика от скимирането, където е необходимо закупуването на скимър)

Лентата се поставя на слота, откъдето банкоматът пуска банкноти. Когато потребителят заяви желаната сума, парите се залепват за лентата и не се показват през процепа. Потребителят си мисли, че банкоматът е повреден и си тръгва. След това злонамереното лице, което се намира наблизо, се доближава до банкомата и взема заседналите в процепа пари.

Този тип измами са скочили с над 244% до над 7000 случая, показват данните на EAST : или около 70% от всички атаки на ниво терминал.

Взривени банкомати и източване с малуер

Физическите атаки над банкомати – например взривени устройства или изкъртени и откраднати банкомати – са генерирали загуби от 11 млн. евро. Като брой този тип атаки все още представляват съществен фактор: в Европа са декларирани над 3700 такива случая.

Най-малобройни са атаките, при които източването на пари от банкомата става чрез зловреден софтуер или заради логически грешки в софтуера на устройството. През изминалата година са декларирани едва 31 такива инциденти. За сравнение: само 2 години по-рано(през 2020) броят им е бил над 200.

Балканите все още са фактор при скимирането

Румъния и България все още са фактор при доставката на оборудване за скимиране, ако може да се вярва на дискусиите в един от популярните форуми в даркнет. Румъния е сред често споменаваните страни, когато става дума за различни видове скимъри.

Според един участник в дискусията български граждани са доставчици на метални пластини за скимиране, които се пъхат в слота за карти на банкомата.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *