Меню Затваряне

Над 100 млн. евро са откраднати от европейски банкомати за 6 месеца

Загубите от кражби от европейски банкомати са 109 млн. евро за първите шест месеца на 2023. Това показват данните на European Association for Secure Transactions.

Основна част от загубите идват от скимиране на банкови карти, показват данните.

По този начин са източени 88 млн. евро. Статистиката сочи, че скимирането все още е златна кокошка за крадците.

Далеч по-малко са незаконните печалби от друг тип кражби като например манипулиране на софтуера на банкоматите или поставянето на лепенки в процепа на устройствата.

Последното е прост, но все още ефективен начин за кражба на пари. За крадците е достатъчно да сложат лепенка на процепа, от който банкомата пуска парите, и да изчакат, докато някой реши да тегли пари. Лепенката блокира банкнотите, а жертвата си мисли, че банкоматът е повреден. След като жертвата си тръгне, крадците отиват до банкомата и вземат задържаните пари.

Физическите атаки над банкомати – например взрияване или фатално повреждане целостта на устройствата – са довели до загуби до почти 4 млн. евро за полугодието. Този метод обаче не се изплаща особено, тъй като са направени почти 2000 опита за физическо разрушване на банкомати. Това означава, че средната „доходност“ е под 2000 евро на успешен опит.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *