Меню Затваряне

Facebook иска да следи какво гледате по телевизията

Обновена на 27.06.2018 от Questo

В момента по медиите се върти история за технология, която ще позволи на Facebook да следи какви реклами гледат потребителите на домашния си телевизор. Историята е базирана на документи, които показват, че в момента Facebook иска да патентова тази технология.

Компанията планира да събира информация за рекламите, които се излъчват на телевизора у дома, и да предоставя тази информация на заинтересуваните лица: рекламодатели и медии. Facebook може да използва събраната информация и за показва релевантни реклами на потребителя.

Ето как трябва да се случи всичко това от техническа гледна точка: рекламодателите ще създават рекламни клипове с включени в тях звуци с висока честота. Тези звуци няма да се чуват от зрителите на рекламата, но ще се улавят от телефоните им. Когато устройството засече звуковия сигнал, то ще записва информация за времето, по което зрителят е гледал рекламата, и дали я е изгледал цялата. След това тази инфомация ще бъде предоставена на трети лица.

Ето как е аргументирана необходимостта от такава услуга в патентните документи, подадени от Facebook. „Авторите на съдържание (обикновено това са медиите – бел.авт.) искат да следят колко често потребителите гледат излъчваното съдържание и да разполагат със статистически данни за съдържанието. Тези статистически данни могат да са събрани от много различни рекламни кампании и да се използват, за да оценят ефективността на всеки отделен елемент от кампанията (например всеки рекламен клип – бел. авт.) На базата на тази статистика авторите на съдържание могат да променят съдържанието, което не се представя добре или да показват само съдържанието, което се представя добре.“

В момента Facebook събира всякакви данни за интернет активността на потребителите си: включително за уебсайтовете, които посещават; нещата, за които търсят в Google, Facebook страниците, които харесват и т.н. Тези данни след това се използват, за да се показват реклами, които биха били интересни на конкретния потребител. Например ако сте харесали страницата на Toyota, е много вероятно да виждате във Facebook реклами на новия Yaris.

Използването на високочестотни звуци за активиране на определени функции в телефона не е нещо ново. Има дори опити за хакерски атаки: възможно е да накарате смартфон да отвори зловреден уебсайт чрез високочестотна звукова команда, която е неуловима за човешкото ухо.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *