Меню Затваряне

Как да разбера дали някой ме следи през камерата на смартфона

Може ли някой да хакне смартфона ви и да използва камерата му, за да следи какво правите? Да, може. В тази статия ще разгледаме как може да се случи това и как да установите дали някой ви шпионира.

Има няколко различни начина, по които външен човек може да достъпи камерата на смартфона ви.

Физически достъп до устройството

Ако някой физически разполага със смартфона ви, той може да инсталира на него приложение. Това приложение получава достъп до камерата на смартфона и може да прави снимки, клипове и да излъчва наживо картина. Това може да е напълно легитимно приложение, което е свалено от Google Play (например приложение за родителски контрол) или специално създаден за целта спайуер.

Хакване от разстояние

Ако хакерът няма физически достъп до устройството, той може да инсталира малуер и от разстояние. Ако разполага с вашия IP адрес, той може да използва софтуер като Metasploit, за да създаде пейлоуд (зловреден файл). Този пейлоуд се изпраща на вашата електронна поща и – ако го отворите – инсталира на смартфона ви зловреден код. С него хакерът може да контролира смартфона ви, включително и да следи камерата му. Ето едно от многото видеа в Youtube, които показват как се прави това.

Спайуер, маскиран като безобидно приложение

Възможно е спайуерът да е качен в Google Play, маскиран като някое безобидно приложение – например редактор на снимки, филтър за камера или нещо подобно. Google Play има филтри за засичане и изтриване на такива зловредни приложения, но те невинаги са ефективни. Когато инсталирате подобно зловредно приложение, вие му давате достъп до вашата камера. То може да прави снимки или да предава картина по интернет, а авторът на приложението да наблюдава.

Как да разберете дали някой наистина ви следи?

Можете да прочетете повече за някои от основните издайнически признаци, че смартфонът ви се подслушва с малуер. Но най-просто казано, ако устройството се държи странно, възможно е на него да има инсталиран спайуер. Под странно поведение се разбира:

  • Батерията се изтощава по-бързо от преди;
  • Телефонът се рестартира по собствено желание;
  • Получавате неразбираеми SMS-и, съдържащи букви, числа и знаци;
  • Чувате странни шумове, докато говорите;

На всеки може да му се случи смартфонът да се рестартира сам. Но ако батерията му прегрява редовно, дори когато не го ползвате, или пък устройството постоянно се рестартира, значи нещо не е наред.

За да установите какво не е наред, ще трябва да прегледате какви приложения. Оглеждайте се за непознати приложения или процеси, които харчат много оперативна памет или интернет.

За да проверите какви приложения работят в момента на устройството, идете в (инструкциите са за смартфони с Android и може да варират в зависимост от вида на операционната система):

Settings>

Applications>

Running

Там ще видите списък на приложенията, които работят в момента. Огледайте се за съмнителни или приложения, които не помните да сте инсталирали. Ако намерите такива – деинсталирайте ги.

Можете да проверите и какви процеси действат на заден план в смартфона. Това става през:

Settings>

About Phone>

Build Number

Натиснете го 7 пъти, за да активирате Developer Options. Ако вече сте активирали Developer Options, ще видите известие, че няма нужда да го активирате.

В такъв случай се върнете едно ниво назад в менюто (Settings) и изберете:

Developer Options>

Running Services

Превантивни мерки

Има няколко правила, които могат да намалят (но не да неутрализират) риска от заразяване със зловреден софтуер.

1.Не сваляйте приложения от неофициални хранилища. Тези хранилища могат да съдържат зловредени приложения, които получават достъп до камерата на смартфона.

2.Дори и ако сваляте приложение от официално хранилище като Google Play, прочетете внимателно какви права му давате. Списък с правата ще видите точно преди да натиснете „Инсталиране“. Ако приложението иска да има достъп до камерата на смартфона, помислете дали това е необходимо.

3.Не отваряйте файлове, изпратени от непознат източник по пощата или като съобщение в месинджър.

4.Не оставяйте смартфона си без надзор.

 

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *