Меню Затваряне

Facebook и могъщия механизъм за идентифициране на хора

Обновена на 06.11.2018 от Questo

Наскоро The Intercept са направили любопитен експеримент: опитали са да пласират промотирани истории на Facebook потребители, които проявяват интерес към темата white genocide conspiracy theory. Екипът на изданието успял да пробута две промотирани статии на потребители, които според социалната мрежа се интересуват от темата за геноцида над бялата раса.

Нека ви запозная накратко с тази теория, в случай, че и вие като мен досега не сте чували за нея. Общо взето тя се проповядва от хора, които вярват, че има световен заговор, целящ да изтреби бялата раса с похвати като насърчаване на абортите, миграцията и расовата интеграция.

След като успешно пуснало реклами към тази селектирана аудитория, изданието потърсило за коментар Facebook. От компанията се извинили и махнали категорията white genocide conspiracy theory.

Експериментът е направен в светлината на масовото убийство в синагога в Питсбърг, чийто извършител Робърт Бауърс май-май е споделял някои от възгледите на тази конспиративна теория. Целта му е да покаже, че всеки с малък бюджет може да обстрелва с рекламни послания хора като Бауърс и така евентуално да влияе на решенията им.

Мощен агрегатор на данни

Дори и извън този контекст експериментът за пореден път показва могъществото на Facebook при идентифицирането на отделни потребители. Това могъщество излезе наяве при скандала около Cambridge Analytica. Тогава стана ясно, че милиони потребители са били облъчвани с рекламни съобщения, съвпадащи с личностните им възгледи. Целта е била да се повлияе върху решението им на президентските избори в САЩ. А както стана ясно – и за излизането на Великобритания от ЕС.

Дали тези две кампании са били успешни е трудно да се каже. Тръмп стана президент, а Великобритания действително реши да напусне ЕС. Но няма как да се определи до каква степен това се дължи на решения, които гласоподавателите са взели, след като са видели няколко промотирани поста във Facebook.

Социалната мрежа обаче не е могъща само в това да таргетира милиони потребители. Тя е могъща и в това да идентифицира съвсем малки групи хора.

Индивидуално таргетиране

Знаете ли например, че доскоро е било възможно да таргетирате един-единствен потребител с реклама във Facebook? Така поне твърди Александра Королова от Университета в Южна Каролина.

Официално във Facebook не може да се таргетира група от под 20 души. Но в свой доклад Королова описва сценарий, според който може да се идентифицира таргет група от един човек. Това става като се създаде списък с 19 предварително зададени фиктивни потребители. Двадесетият потребител е човекът, когото се опитваме да идентифицираме.

По думите на Королова Facebook е отстранила този бъг. Тя твърди още, че чрез внимателно таргетиране могат да се идентифицират и живущите в една и съща сграда.

Идентифициране на малки групи

Правени са и други опити за микротаргетиране. Един от тях доказва, че можете да идентифицирате съвсем малки общности от хора. И това става съвсем лесно: подбирате таргет групата на база общ интерес – например LGBT – и активирате рекламна кампания. То е под формата на фалшив сайт с томбола, в който участниците трябва да попълнят име и адрес. И хоп – ето че имате списък с имена и адреси на хора, които се интересуват от LGBT. Представете си какво може да се случи, ако този списък попадне в ръцете на групи, които не се разбират особено с LGBT oбществото.

Много хора все още не си дават сметка за влиянието, което Facebook оказва върху личните им данни. Голяма час от тях (включително донякъде и аз) се успокояват, че всичко е анонимно и че няма как данните, които са дали на Facebook, да ги идентифицират.

Реалността обаче е друга. А нежеланието да я приемеш може да се окаже голяма грешка.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *