Меню Затваряне

Как да изкараш 180 хил. долара, правейки се на Илън Мъск в Twitter

Обновена на 07.11.2018 от Questo

Интернет измамниците залагат на прости трикове, за да заработят малко бързи пари. Един от тях е успял да направи 180 хил. долара, представяйки се за милиардера Илън Мъск в Twitter.

Две неща впечатляват в този конкретен случай. Едното е, че сумата е събрана в биткойн за денонощие. Ако се замислите, това е учудващо кратък срок. Много Kickstarter кампании за художествени и културни проекти не могат да съберат в пъти по-малко пари, и то в рамките на цял месец.

Второто е, че хората продължават да се връзват на номера с милиардера, раздаващ биткойни. Защото това не е първата подобна измама и ако си криптоентусиаст би трябвало да го знаеш.

Но какво всъщност се е случило? Най-напред организаторът на атаката е хакнал верифицирани акаунти в Twitter. Верифицираните акаунти имат синя значка до името си. Тя доказва, че профилът не е фалшив.

След като хаква акаунта на американското издателство Pantheon Books, измамникът променя името му на ElonMusk. Заради значката потребителите остават с убеждението, че това действително е Twitter акаунтът на основателя на Tesla и SpaceX.

От компрометирания акаунт измамникът пуска пост с приблизително следното съдържание: „Ще раздам 10 хил. биткойна на криптообществото. Ако искате да участвате, отворете този линк“.

Линкът води към страница, от която потребителят може да изпрати между 0.1 и 1 биткойн до контролиран от измамника адрес. Обещанието е, че в замяна потребителят ще получи 10 пъти по-голяма сума в биткойн.

Този пост е промотиран, за да достигне до възможно най-много хора. За да изглежда още по-достоверно, измамникът публикува под поста коментари от името на други акаунти, които е хакнал. Всички те са в един и същи тон: „Истина е, получих 10 биткойна, благодаря ти, Илън!“

Това обяснява защо измамата е заблудила толкова много хора. Все пак имаш Илън Мъск, който обещава биткойн, и реални личности, които потвърждават, че обещанията са истински.

Един от посочените биткойн адреси, на който са били изпращани сумите, е успял да събере 28.2 биткойна за около денонощие. Това е около 184 хил. долара по текущите цени на биткойн. Възможно е част от тези пари да са изпратени от самия измамник, за да изглежда схемата по-достоверна. Един вид: „Ето, вижте, и други изпращат биткойн, значи всичко е наред“.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *