Меню Затваряне

Как да следиш местоположението на хора чрез WiFi сигнал

Обновена на 08.11.2018 от Questo

Съвместен екип на изследователи от Калифорнийския университет, Санта Барбара и Чикагския университет са открили начин да следят активността в затворени помещения с помощта на WiFi сигнал. Те твърдят, че използвайки мобилен телефон, могат да се разходят по коридора на един офис и да разберат в кои стаи има хора.

Смартфонът улавя смущенията в радиовълните, причинени от движението на хората в стаите. Анализирайки тези смущения, може да се разбере къде точно в стаята се намира един човек.

Това не е нещо ново. От години има опити да се използват радиовълните, излъчвани от безжичните рутери, за да се „види“ какво се случва в затворени помещения. Ето едно видео от 2013 г., което показва идеята в действие.

Но според авторите на настоящото проучване  техният метод не изисква нищо друго освен смартфон и разработен от тях приложение, както и компютър, който да обработва събраните данни. Няма нужда дори смартфонът да е свързан към някоя от мрежите в офиса.

Според авторите на проучването разработеният от тях метод позволява евтин и достъпен начин за шпиониране. По време на експеримента те са обработвали събраните данни с лаптоп, но същата работа може да свърши и джобен компютър като Raspberry Pi. По този начин е възможно данните да се получават в реално време, т.е. да знаете дали има някой в стаята в момента, в който минете покрай нея.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *