Меню Затваряне

Балканите са сред най-застрашените от банков малуер региони в света

Обновена на 13.11.2018 от Questo

Балканските страни отчитат някои от най-високите равнища на банков малуер в света, показва ново проучване на Kaspersky. В топ 10 на страните с най-висок риск има две от региона (Гърция и Сърбия). България не попада в челната десетка, но отчетените равнища у нас (1.8%) са като тези на девето и десето място в класацията (Индонезия и Камбоджа, и двете с по 1.8% риск от заразяване).

Тези числа показват какъв дял от потребителите, използващи продукти на Kaspersky, са били атакувани от банков малуер. Под банков малуер тук се разбира основно банкови троянци и POS/ATM малуер, с който се атакуват съответните устройства.

Почти всеки страни в региона показват сравнително висок дял на риск. В Хърватия и Албания той е 1.8%, в Словения е 1.5%, в Румъния е 1.2%.

На световно ниво най-висок е рискът от заразяване в Германия и Южна Корея – 3%.

Банковите троянци са малуер, който се инсталира на смартфона или компютъра и се опитва да открадне данните за достъп до банковата ви сметка (потребителско име, парола, ПИН код и т.н.) Според Kaspersky най-често срещаният банков троянец през третото тримесечие на 2018 г. е Zbot, за чието съществуване се знае поне от 2007 г. и който атакува както компютри, така и преносими устройства.

Ако мислите, че сте заразени, разберете как да установите дали на смартфонът ви е инсталирано зловредно приложение.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *