Меню Затваряне

Зловредно приложение в Google Play е свалено 10 хил. пъти, краде данни за онлайн банкиране

Обновена на 10.07.2020 от Questo

Ето ви още едно напомняне, че дори приложенията в Google Play не са напълно сигурни. Специалистите на Avast са открили вариант на троянеца Cerberus, който таргетира потребителите на мобилно банкиране в Испания.

Зловредният код е скрит в приложение за конвертиране на валути. Когато потребителят го инсталира, приложението в продължение на няколко седмици се работи, без да създава никакви проблеми.

След това обаче то незабелязано инсталира на смартфона друго зловредно приложение, което нанася същинста вреда. Целта на новоинсталираното приложение е да следи кога потребителят отваря апликация за онлайн банкиране. В този момент зловредният код засича данните за достъп на потребителя (име и парола).

Според Avast зловредното прилжоение е свалено около 10 хил. пъти, преди да бъде засечено. Фактът, че в първите няколко седмици то си работи напълно нормално, вероятно е помогнал да не привлича внимание. ю

Приложенията в Google Play минават през одит, преди да бъдат качени в магазина. За съжаление от време на време се повява зловредни апликации, които прескачат тези одити и така стигат до крайните потребители.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *