Меню Затваряне

Задава се ръст на зловредните приложения за мобилно банкиране

ФБР предупреждава за очакван ръст на зловредните мобилни приложения, които крадат данни за достъп до банкови сметки. Предупреждението е към американските граждани, но то важи с всичка сила за всички части на света, включително и в България.

Крадците използват фалшиви приложения, с които се опитват да получат достъп до мобилното банкиране на потребителите. Покрай изолацията все повече хора започват да извършват транзакции през мобилния си телефон и това предполага ръст на опитите за измами.

Как хакерите получават достъп до банкови сметки през телефона

мобилен интернет

Обикновено това става по един от следните два начина.

Банкови троянски коне

Това са зловредни приложения, които са замаскирани като игри или нещо друго, което уж няма нищо общо с банкиране. Те съдържат малуер, който, след инсталацията на смартфона, започва да следи дейсността на потребителя.

Когато той или тя включи приложениео си за мобилно банкиране, троянският кон се задейства. Той зарежда на екрана точно копие на логин страницата за достъп до банковия профил на потребителя. По този начин малуерът краде данните за достъп.

Фалшиви приложения за мобилно банкиране

Те имитират легитимни приложения за мобилно банкиране. Когато потребителят ги свали, те правят същото, което правят и троянците.

Как да се предпазите от зловредни приложения

Както с всичко останало, и тук е необходимо да спазвате проста киберхигиена.

1. Сваляйте приложения само от официалните хранилища

Това намалява риска. Избягвайте да сваляте приложения от неофициални магазини или такива, които сте получили като линк на мейла например.

2. Не предоставяйте кодовете, които банката ви изпраща за потвърждаване на транзакциите

По имейл или по телефон някой може да поиска изпратените от банката кодове. Не го правете.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *