Меню Затваряне

Мобилният фишинг се увеличава в началото на 2020

Обновена на 13.06.2020 от Questo

Честотата, с която потребителите получават фишинг линкове като SMS или през месинджъри, е нараснала с 37% през първото тримесечие на 2020 спрямо последното тримесечие на 2019. Данните са на Lookout, а ръстът се дължи основно на COVID-19.

Това обаче едва ли е единично нарастване заради пандемията. Мобилният фишинг става все по-популярен, защото смартфоните и таблетите се превръщат в предпочитани устройства на работното място. А това означава, че повече служители са склонни да правят разплащания и да работят с чувствителни данни, използвайки мобилни телефони.

Защо мобилният фишинг е толкова успешен?

Успехът на мобилния фишинг се обуславя от факта, че много потребители все още не могат да го разпознават.

Вдясно е мобилният сайт на Scotiabank. Вляво е фишинг дубликатът. Много потребители са свикнали да въвеждат паролите си в мобилен сайт, без да проверяват дали е легитимен. Снимка: Lokout

Когато получите съмнителен фишинг имейл с линк, вие вероятно ще проверите адреса на линка и ще го сравните с легитимния адрес на институцията, от чието име идва писмото.

Но ако линкът е изпратен като SMS или като съобщение във Facebook например, повечето потребители директно кликат върху него, без да гледат къде ги отвежда.

България е балкански лидер по мобилен фишинг

През 2019 г. честотата на мобилен фишинг в България 39.5% (не можах да разбера % от какво) по данни на Lookout.

Това е вторият най-висок показател сред всички страни на балканския полуостров след Словения (48.7%). В Турция честотата е 34.6%, В Гърция е 36.7%, в Румъния – 33.6%

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *