Меню Затваряне

Флоренс ще плати $300 000 заради рансъмуер

Обновена на 16.06.2020 от Questo

Кметството на американския град Флорънс планира да плати 300 хил. долара в биткойн заради рансъмуер. Това твърди блогърът Браян Кребс, който лично е предупредил служители на общината, че компютърните им системи са уязвими.

В края на май Кребс се свързва с кетството на базираното в Алабама градче, за да предупреди, че компютърни престъпници имат достъп до компютър в мрежата на институцията. Кребс твърди, че е разговарял с поне трима души и всички са неглижирали сигнала му.

Накрая той получил обаждане от системен администратор, който му благодарил за предупреждението.

Всичко това обаче не довело до отстраняване на проблема. Първоначално кметът на Флоренс Стив Холт потвърждава пред медиите, че кибератака е блокирала имейл системата на кметството, без да събщава нищо за рансъмуер.

Но в разговор със самия Кребс Холт признава, че проблемът е именно рансъмуер и че кметството не може да си позволи да изгуби данните на своите граждани. Кребс разговаря и с други служители на общината, които твърдят, че кметът е готов да плати исканите около 300 хил. долара откуп в биткойн.

Според Кребс хакерите са получили достъп до компютърната мрежа на Флоренс в началото на май. Тогава те са използвали фишинг, за да откраднат данните за достъп (потребителско име и парола) на системен администратор, който работи за общината.

Според ФБР рансъмуерът е нанесъл щети за 9 млн. долара през 2019 г. Това обаче е само стойността на платените откупи, които са докладвани. Реално щетите са много по-големи, защото организациите могат да изгубят данни, струващи милиони. ОСвен това далеч не всички организации и физически лица докладват, че са станали жертва на рансъмуер.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *