Меню Затваряне

Най-доходоносните киберпрестъпления на 2020

Обновена на 19.03.2020 от Questo

От какво се изхранват компютърните престъпници? Кои киберпрестъпления носят най-голяма печалба срещу нищожна инвестиция?

В тази статия ще разгледаме най-доходоносните интернет измами в света.

Някои от тях носят толкова големи печалби, че само за една година могат да изплатят държавния дълг на страна с размерите на Афганистан.

Реални загуби от киберпрестъпност

  • 3.5 млрд. долара са откраднати от онлайн измамници само през 2019
  • Най-потърпевши са жертвите над 60 г., те са загубили над 835 млн. долара
  • Най-потърпешва(извън САЩ) е Великобритания с над 93 хил. жертви на година
  • Фишингът е най-масовата киберизмама: над 114 хил. са пострадали през 2019
  • Измамите със служебен имейл носят 1.8 млрд. долара приходи годишно
  • Над 2 млн. долара са откраднати чрез измами, свързани с благотворителност
  • Кражбата на корпоративни данни води до загуби от 53 млн. долара

Данните в тази класация са взети от ежегодния доклад на ФБР за компютърната престъпност. През 2019 г. бюрото е получило над 467 хил. оплаквания от жертви на компютърни престъпления от цял свят. Докладваните финансови щети са за над 3.5 млрд. долара.

Реалните загуби обаче са много по-големи, тъй като числата на ФБР вземат предвид само откраднатите пари, но не и допълнителните щети, причинени от престъпленията.

Рансъмуерът например носи загуби за едва 9 млн. годишно според ФБР. Реалните щети обаче струват много повече.

Когато една компания е жертва на рансъмуер, тя губи достъпа до информационните си системи. Това нарушава дейността й и води до срив в приходите.

Възстановяването на информационните системи струва пари. Допълнителен разход може да възникне, ако компанията трябва да плати глоба по GDPR или друга регулация, свързана със защита на личните данни.

Топ 10 на най-доходоносните киберпрестъпления в света

киберпрестъпления

И така, да видим какво пълни джобовете на компютърните престъпници.

1. Измами със служебен имейл

Финансови загуби: $1.8 млрд.
Какво представлява: Това е практиката да се използва имейл комуникация, за да се пренасочат пари на фирмата към банковата сметка на измамниците. Обикновено крадците проникват в служебен имейл и започват да следят комуникацията на фирмата с търговските й партньори. В един момент измамниците подменят номера на банковата сметка във фактурите с номер на сметка под техен контрол. Съответно счетоводителят превежда пари към новата сметка, без да подозира нищо.

През 2019 г. се забелязва нова разновидност на тази измама. Крадците изпращат имейл до счетоводството на фирмата. Тя се представят за неин служител и молят да им бъде променен номера на банковата сметка, на която им се превежда заплатата. Така финансовият отдел започва да превежда възнаграждението на измамниците, а не на реалния служител.

2. Любовна измама

Финансови загуби: $475 млн.
Какво представлява: В общия случай измамникът се запознава с жертвата си – обикновено през сайт за запознанства – и се опитва да я убеди, че двамата имат романтична връзка. Рано или късно се стига до момента, в който измамникът започва да иска пари от жертвата си.

В тази категория влизат и измами, в които крадецът се представя за приятел или член на семейството. Най-простият пример: някой хаква вашия имейл акаунт и започва да пише писма до родителите ви с молба да изпратят паричен превод, защото сте в безизходица.

3. Измами с фалшив телефонен номер/имейл

Финансови загуби: $300 млн.
Какво представлява: Измамникът се обажда от фалшив телефонен номер (за по-голяма убедителност той съвпада с легитимен номер на реална институция) и обяснява на жертвата си, че трябва да преведе пари (например да плати глоба) на контролирана от измамника банковa сметка.

Някои измами се случват като се въведат фалшиви координати за контакт в интернет. Например клиент търси в Google телефон за контакт с местна институция. Но в Google Maps е направен фалшив профил на тази институция и той излиза на първо място в резултатите от търсенето. Клиентът набира посочения във фалшивия профил номер и така сам се обажда на измамника.

4. Инвестиции

Финансови загуби: $222 млн.
Какво представлява: Всякакви измами, свързани с инвестиране. Едно време си намираха жертвите по телефона или чрез срещи наживо. Сега голяма част от измамите стават онлайн. Може да е фалшива пенсионна компания, която обещава невероятна доходност за старините ви. Или пък измама с криптовалути (да не забравяме пирамидата OneCoin, създадена от българката Ружа Игнатова).

5. Измами с недвижими имоти

Финансови загуби: $221 млн.
Какво представлява: Вариантите и тук са много, но най-често се публикуват фалшиви обяви за продажба или наем на имоти. Може да се създаде и цял сайт с фалшиви обяви. Измамникът събира предварително такси за огледи. Но когато кандидат-купувачите отидат на оглед, се оказва, че имотът не се продава или въобще не съществува.

6. Измами с продажба на стоки

Финансови загуби: $197 млн.
Какво представлява: Измамникът публикува обява за продажба на стока. Появява се купувач, който изпраща пари, но никога не получава продаваната стока.

Съществува и обратния вариант: изманикът вижда обява за продажба и се свързва с продавача. Измамникът твърди, че е изпратил пари за стоката и желае да си я получи. За доказателство може да изпрати фалшив имейл от PayPal, който потвърждава направеното плащане.

Накрая продавачът изпраща стоката, но никога не получава пари за нея.

7. Кражба на самоличност

Финансови загуби: $160 млн.
Какво представлява:
Това е едно от най-подценяваните киберпрестъплния. Всеки си мисли, че данните му са сигурни, а пък и за какво толкова могат да ги използват.

Пример: Хакер създава фалшив сайт, в който потребителите могат да въвеждат имена, ЕГН, номера на лични карти и други. Той използва откраднатите данни, за да източва банкови сметки, да тегли кредити, да извършва данъчни измами и т.н.

8. Въплъщение на държавни служители или институции

Финансови загуби: $124 млн.
Какво представлява: Името е достатъчно описателно, затова давам пример. Измамникът изпраща имейли от името на държавна институция (или конкретен служител) и изисква плащане. Това може да е плащане на глоба, дължим данък и т.н.

9. Кражба на лични данни

Финансови загуби: $120 млн.
Какво представлява: Всяко източване на чувствителни или конфиденциални данни. Това е едно от най-разпространените киберпрестъпления според ФБР. За 2019 г. от него са пострадали над 38 хил. жертви.

10. Измами с кредитни карти

Финансови загуби: $111 млн.
Какво представлява: Кражбата на номера на банкови карти и скимиране на кредитни карти продължава да е доходоносен нелегален бизнес.

Крадените данни могат да се използват за източване на банковите сметки. А могат и просто да се пуснат за продажба в интернет и някой друг престъпник да се възползва от тях.

Подобни статии

2 Comments

  1. Pingback:Топ 7 Tinder съвети за безопасно общуване

  2. Pingback:Най-доходоносните киберпрестъпления на 2021 – Questona

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *