Меню Затваряне

Измамници точат банкови сметки с подменени данни за контакти в Google Maps

Обновена на 28.11.2018 от Questo

Зачестяват случаите на нов вид измама, при която престъпниците подменят в Google Maps данните за контакт на легитимни компании, предимно банкови клонове.

Последният подобен случай е от Индия, където са подменени телефонните номера за връзка с офиси на Bank of India. Google Maps позволява на бизнесите да публикуват данни за контакт, но също така позволява редактирането на тези данни. Така всеки може да подмени телефона за контакт на банковия клон със своя собствен.

Това са направили и измамниците. След като подменят номера за връзка, те чакат да започнат да се обаждат клиенти на банката. Когато това се случи, измамниците се опитват да съберат по телефона чувствителна информация за клиентите: например PIN код, номер на сметка и т.н.

Ето още един случай от октомври 2018 г., в който жертвата се обажда на номера на близък банков клон, публикуван в Google. Човекът от другата страна на линията се представя за служител на банката, но в един момент започва да иска данни, които не би трябвало да иска по телефона: като номер на банкова сметка и CVV код.

Без да заподозре нищо, жертвата ги казва и в крайна сметка картата му е източена.

Около този случай се води цяла дискусия в Ycombinator, в която потребители споделят негативния си опит с модифициране на данните за контакт в Goоgle Maps. „Работя в благотворителна организация с над 100 клона в Канада. Почти всеки ден се логвам в Google My Business, за да отказвам промени в данните ни за контакт, направени от други потребители. В половината случаи Google като че ли ги одобрява автоматично, а ние получаваме оплаквания от клиенти, които са проверили работното ни време в Google и накрая са отишли в офиса по време, когато той е затворен“, посочва един потребител. Той допълва, че хората, които търсят в Google информация за даден бизнес, виждат първо снипета, който изскача най-отгоре в резултатите, без да си дават сметка, че данните в него може да са манипулирани. 

Занимавам се с модерация на Google Maps и виждам как всеки ден се правят много опити за зловредна промяна на данни. Изумен съм от това, че Google не се опитва да забрани на когото и да е да прави такива промени. Не е трудно за група спамъри да създаде достатъчно фалшиви акаунти, чрез които да постигне целта си. Наскоро забелязах, че местният магазин на Target е прекласифициран като „затвор“, споделя друг потребител.

Как да се предпазите

Няма информация дали има подобни случаи в България, но рано или късно някой ще се опита. Има няколко прости правила, които могат да ви предпазят от подобни измами

1.Когато търсите данни за контакт, търсете ги в сайта на институцията, с която се опитвате да се свържете. Не използвайте данни за контакт, които излизат като резултат в Google;

2.Не отговаряйте на обаждания, имейли, съобщения в месинджър, в които се изисква да предоставите лични данни;

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *