Меню Затваряне

Топ 7 Tinder съвети за безопасно общуване през 2021

Обновена на 03.01.2021 от Questo

Ако използвате Tinder, може би сте обзети от фалшиво чувство за анонимност. Все пак профилът в приложението показва само първото ви име (което може да се промени) и ваша снимка. Какъв е шансът някой да ги свърже с профилите ви в социалните мрежи и така да разбере кой сте в действителност?

Всъщност не е никак малък.

С действията си потребителите в Tinder несъзнателно издават информация за себе си. Знаете ли, че има лесен начин някой да разбере точното ви местоположение чрез няколко съобщения?

Tinder съвети за безопасно общуване

Tinder съвети

Едно от първите неща, които човекът, с когото имате съвпадение в Tinder, прави, е да се опита да намери профила ви във Facebook. Така той може да разбере кой сте, кои са приятелите ви, къде живеете и т.н.

През 2021 г. потребителите разхвърлят данни за себе си нявсякъде в интернет. Има различни методи, чрез които отсрещната страна лесно може да изрови информация за вас.

За да намалите този риск, спазвайте следните съвети. Те засягат основно регистрацията и настройката на профила в Tinder.

1. Не свързвайте Tinder с вашия Facebook акаунт

Tinder дава възможност да се логвате през вашия Facebook профил. Не го правете, ужасна идея е. При свързването на двата акаунта Tinder взема от Facebook ваши снимки, името ви и информация за това къде сте учили, къде работите и т.н.

Това дава възможност на човека, с който сте съвпаднали в Tinder, да ви открие по-лесно във Facebook. Понякога е достатъчно само да напише първото ви име в търсачката на Facebook. Ако сте на приблизително една и съща възраст и имате общи приятели, вашият профил ще излезе като първо предложение.

2. Не използвайте едно и също име в Tinder, Facebook и Linkedin

Нека името ви в Tinder да е по-различно от това във Facebook и други социални мрежи като Linkedin. Това намалява вероятността съвпадението ви в Tinder да ви открие в друга онлайн платформа.

3. Не използвайте една и съща снимка за Tinder и други онлайн платформи

Както разбрахме от Tinder съвети #1 и #2, първото ви име лесно може да заведе човека, с когото имате съвпадение, до Facebook профила ви.

Същото важи за профилната снимка. Много потребители използват снимката си от Facebook, Google, Linkedin и т.н. Това е кофти практика, защото съвпадащите снимки подсказват кой точно профил във Facebook е вашия.

Друга честа практика е да се провери за съвпадащи изображения в Google. Ето как става: човекът, с когото имате съвпадение, прави скрийншот на профилната ви снимка в Tinder. След това я пуска в търсачката за изображения на Google. Тя връща като резултат всички сходни изображения, сред които са и профилни снимки във Facebook, форуми, Linkedin и други.

Ако вашата снимка вече е индексирана в Google, тя също ще се появи като резултат. Така може да се направи връзка между Tinder профила ви и други ваши профили в социалните мрежи.

4. Не споделяйте информация за това къде работите или кой университет сте завършили

При регистрацията в Tinder се изисква информация за това какъв университет сте завършили и с какво се занимавате. Избягвайте да давате тази информация: както при регистрацията, така и в разговор с непознат в приложението.

Да кажем, че разговаряте с някого и му споменете името на компанията, в която работите. Непознатият лесно може да провери в Linkedin всички хора с вашето първо име, които работят в същата компания. Така той ще открие цялото ви име, ще разбере къде сте работили преди, къде сте завършили и друга важна информация.

Същото важи и за споделянето на името на университета, който сте завършили.

5. Не отваряйте линкове, изпратени в Tinder

Линковете могат да насочват към опасни сайтове или да свалят на устройството ви зловреден код.

Отварянето на линк може също така да разкрие точното ви местоположение. Достатъчно е преди това да се създаде уеб сайт, който иска достъп до GPS координатите на мобилния телефон. Ако потребителят отвори линк към този сайт и се съгласи да му даде достъп до GPS, създателят на сайта може да види точните географски координати на потребителя.

Последното, което искате, е някакъв непознат да знае къде точно се намирате.

6. Дръжте разговора в Tinder

В много случаи получавате предложение да се прехвърлите разговора от Tinder в друга платформа като Facebook Messenger или Viber. Някои от най-често използваните аргументи са:

  • в Messenger е по-лесно
  • в Tinder не получавам нотификации като ми изпратиш съобщение
  • в Tinder не мога да ти изпращам снимки
  • и други

Всъщност отсрещната страна иска да разбере повече за това кой сте. Когато се свържете в Messenger например, той най-малкото може да види Facebook профила ви, да разгледа ваши снимки и т.н.

Дръжте комуникацията в Tinder при нови запознанства и ако нямате доверие на отсрещната страна в разговора.

7. Не изпращайте пари

Част от потребителите в Tinder си търсят партньор за дългосрочна връзка. Те са лесна плячка за измамници, които търсят финансова изгода.

Сценарият е добре познат: измамникът се свързва с жертвата си и се опитва да привлече романтичния й интерес. Когато такъв е налице, измамникът вкарва темата за това как има спешна нужда от пари. Заслепена от емоции и желание да помогне, жертвата изпраща.

В световен мащаб тези номера са второто най-доходоносно компютърно престъпление след измамите със служебен имейл.

Финални мисли

Настоящите Tinder съвети за безопасност засягат само началната фаза на общуването. Сами избирате каква информация да споделите по време на чат. Не забравяйте, че не знаете кой стои от другата страна. Подхождайте внимателно с Tinder и всички други платформи за запознанства.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *