Меню Затваряне

Как да скрия самоличността си в Tinder

Обновена на 28.09.2015 от Questo

tinder

Tinder е може би най-популярното мобилно приложение за запознанства в световен мащаб. Едно от основните му предимства обаче – фактът, че акаунтът ви в Tinder е свързан с профила ви във Facebook – е и големият му недостатък. Използвайки няколко прости трика, вашите „обожатели“ в Tinder лесно биха могли да открият профила ви във Facebook и да разберат за вас неща, които предпочитате да запазите в тайна.

Поради факта, че извлича географски координати, Tinder и поверителността на неговите потребители на няколко пъти са попадали под светлината на прожекторите. През юли 2013 г. разработчиците на мобилното приложение трябваше спешно да поправят бъг, който директно издаваше географските координати на потребителите. Около половин година след това специалисти по ИТ сигурност откриха нов начин да локализират с доста голяма точност местоположението на потребителите на Tinder, използвайки проста математика и няколко фалшиви акаунта.

Преди да разгледаме начините, с които може да ограничите ромеовците от личния ви живот, нека да припомним как работи Tinder. Когато свалите приложението на смартфона, то изисква от вас да се регистрирате чрез профила си във Facebook. След като го направите, Tinder изсмуква от вашия профил къде що информация намери: вашата възраст, интереси, предпочитания, списък с приятели, снимки и т.н. Тази информация Tinder използва, за да намери най-подходящите за вас свалки: хора с интересни, подобни на вашите; такива, с които имате общи приятели, музикални или филмови предпочитания.

Когато някой разглежда вашия профил в Tinder, той вижда следната информация за вас:

-ваша снимка;

-първото ви име;

-възрастта ви;

-на какво разстояние един от друг се намирате;

-интереси и страници, които двамата харесвате във Facebook;

-общи приятели във Facebook;

На пръв поглед изглежда, че ако нямате общи интереси и приятели, за човека от другата страна ще е доста трудно да открие профила ви във Facebook. Все пак сигурно има стотици други хора, които се казват като вас и живеят във вашия град, нали?

Ами не точно. Освен всичко друго, потребителят може да вижда вашата снимка. Ето защо, ако искате да затегнете поверителността на профила си в Tinder, трябва да започнете от профилната снимка.

1.Не използвайте една и съща снимка за профилите си във Facebook и Tinder.

Когато си правят регистрация в Tinder, много потребители предпочитат да използват снимка направо от Facebook. Това им спестява време, а и предпочитат да си сложат снимка, на която и без това се харесват, вместо да си правят нова.

Само че именно тази снимка може да се окаже основната следа, по която галантният сваляч с елементи на преследвач ще стигне до профила ви във Facebook. Използвайки услуга като Reverse Image Search, той може да открие копия на профилната ви снимка от Tinder на други места в интернет: като например в профила ви във Facebook.

Затова и правилото да не използвате една и съща снимка за Tinder и Facebook е едно от най-важните за запазване на поверителността ви. Най-добре е да си направите отделна снимка за Tinder: такава, която не сте публикували в друг сайт или социална мрежа и няма опасност да бъде открита на други места в интернет.

Ако все пак държите да сложите снимка от профила си във Facebook, то поне сложете някоя стара и направете необходимите настройки за поверителност, за да не е видима за външни лица.

Актуалната профилна снимка винаги е видима и това не може да се промени чрез настройките за поверителност. Може да промените обаче поверителността на останалите профилни снимки във Facebook, така че те да са видими само за вашите приятели или само за вас.

2.Ограничете кръга от хора, които може да виждат профилните ви снимки във Facebook.

За да го направите, ще трябва да влезете в албума с профилни снимки и да настроите всяка от тях така, че да е видима само за вас или за вашите приятели. Кликнете върху произволна снимка и обърнете внимание на иконката в горния десен ъгъл. По подразбиране тя би трябвало да е настроена на Public: т.е. снимката е видима за всички в интернет. Променете настройката на Friends или Only Me. След това повторете упражнението и с останалите профилни снимки.

Прочетете повече за поверителността на снимките във Facebook.

3.Скрийте възрастта си от профила във Facebook.

Ако женската суета не ви е чужда, вероятно вече сте го направили. Възрастта е доста издайнически фактор и ако е видима във Facebook, за пишман донжуана може да се окаже доста лесно да ви открие. За целта той просто трябва да открие всички хора с вашето име, които са на вашата възраст и живеят във вашия град. Това става с едно търсене във Facebook, а ако живеете в по-малък град, броят на откритите резултати е чувствително по-малък, което увеличава вероятността да се натъкне на вашия профил.

Влезте в профила си и отидете на About>Contact and Basic info. От там – а полето Basic Information и с команда Edit – имате възможност да скриете само годината си на раждане или да скриете изцяло рожденната си дата. Въпреки че и първата опция ще ви свърши работа, втората дава допълнително ниво на поверителност.

Имайте предвид, че всяка информация, която давате за себе си, може да издаде дигиталната ви самоличност. Дори да знам само първото ви име и в кое населено място сте, ако разбера коя е любимата ви група, аз мога веднага да изкарам списък с всички хора от вашия град или село с име като вашето, които са фенове на тази група. Понякога едно такова търсене е напълно достатъчно, за да ви идентифицира измежду стотици други съвпадения.

4. Използвайте Tinder с фалшив Facebook профил.

Вместо да свързвате истинския си профил във Facebook с този в Tinder, защо просто не си направите един фалшив? Така намалявате риска истинският ви профил да ви „издаде“. „Фалшив“ не означава, че трябва да слагате снимка на някой друг – сложете си ваша, но не добавяйте предпочитания, интереси и друга информация, която води до вас.

Подобни статии

2 Comments

  1. Spectator

    Идеята на Tinder е контакт и среща наживо, статията провокира към общуване с живи хора предимно виртуално.
    Предложението от статията си е направо загуба на 90% лично време и пропуснати реални възможности.

    • Questo

      Spectator, това е така, но нека срещите на живо да са след като има мач и двете страни са обменили поне няколко реплики в чата. Тук се визира повече защита от хора, които не сте харесали, но въпреки това те могат да открият чрез Tinder информация за вас и да ви тормозят. Не че такъв риск не същшествува след като сте се харесали с някого.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *