Меню Затваряне

Странният случай с OneCoin

Обновена на 08.11.2022 от Questo

onecoin

От създаването й през 2008 г. досега криптовалутата биткойн се превърна в истински феномен. Освен че даде възможност за нерегулирани разплащания (под „нерегулирани“ разбирай такива, които са извън контрола на държавата и нейния монопол върху паричното предлагане), биткойн се превърна и в алтернативна форма на инвестиция. Ако в средата на 2010 г. вие бяхте инвестирали 1000 долара в биткойн, днес инвестицията ви щеше да се оценява на над 3 млн. долара по текущи цени на криптовалутата. А ако бяхте продали биткойните си в края на 2013 г., когато тяхната цена достигна пик, тогава щяхте да изкарате дори в пъти повече: около 14 млн. долара, за да сме точни.

Нарастващата популярност на биткойн привлече на сцената и хора, които искат да осребрят интереса към криптовалутата, предлагайки собствени алтернативи на биткойн със съмнителни качества. Една от тези „криптовалути“, както я наричат създателите й, е уанкойн (OneCoin). На сайта си OneCoin се рекламира като компания, която предлага „не само криптовалута, но и цялостна концепция, която да я превърне в лидер в света на криптовалутите“.

Към момента основният продукт на компанията (или поне това, което е изложено в секцията „Продукти“ в нейния сайт) са платени пакети за обучение за търговия с виртуални валути и конкретно с уанкойн. Тези пакети, освен че се предполага да ви превърнат в гуру на виртуалните валути и да ви позволят да натрупате „неограничени приходи“, ви дават възможност да печелите от всички новопривлечени членове, които инвестират в уанкойн или станат членове на „концепцията One“.

Ако последното ви звучи като бизнес модел на компания за мрежов маркетинг, то това е, защото е точно такъв. На подобен принцип функционират всички мулти левъл маркетинг компании, повечето от които продават козметика или стоки за бита. Мрежовият маркетинг, за добро или за лошо, е легален бизнес модел, стига да предлага реален продукт.

И точно тук OneCoin има проблем, защото репутацията й сред биткойн общността съвсем не е добра. Компанията често е обвинявана в непрозрачност и липса на достатъчно информация за нейния продукт, а някои от критиците й директно я наричат финансова измама. Още през септември 2014 г. специализираният сайт за мрежов маркетинг и измами behindmlm.com публикува това ревю за OneCoin, в което определя компанията като пирамида. Лина Лаас, която списва портала estoniantrader.com, посочва и други съмнителни черти около OneCoin като например факта, че системата за генериране и обмен на уанкойни е централизирана, а софтуерът не е с отворен код.

С нарастващата популярност на уанкойн (на сайта си компанията твърди, че в мрежата й вече са се включили над 300 хил. души) започнаха да се множат  и критичните коментари срещу нея. В почти всички от тях фигурира термина Ponzi scheme, или на български финансова измама. Като такава я определя и Сребрин Ватралов, един от българските биткойн активисти. В профила си във Facebook той казва, че „Крипто-пирамида се рекламира като революция, която ще измести биткойн, като за да имаш „правото“ да печелиш лихви и бонуси от новопривлечените купувачи на валутата, трябва да си заплатиш твърда еднократна такса, в стила на всяка пирамида. Именно тези такси захранват лихвените и други плащания, с които се привличат нови баламурници да ловят попови лъжички в океана от финансови схеми.“

Обновено: На 10 юни 2015 г. и Централната банка на Унгария предупреди инвеститорите за рисковете пред OneCoin. През септември същата година Кoмисията за финансов надзор предупреди отправи същото предупреждение. Въпреки че и тези предупреждения са за инвестициите във виртуални валути като цяло, и в двете името OneCoin е посочено изрично.

Тук е време да споменем факта, че двигателят зад OneCoin е българка. Името й е Ружа Игнатова и ако направите бърза справка в Google ще откриете, че то фигурира основно в светските сайтове. През 2014 г. например тя е обявена за Бизнес дама на годината (конкурс, организиран от пиара Евгени Минчев), а наскоро е станала собственик на бившия ресторант „Крим“ в центъра на София.

Справка в Търговския регистър показва, че Игнатова е вписана като управител на поне 30 дружества и е едноличен собственик на капитала на поне 5 фирми. Някои от фирмите, с които Игнатова има връзка (била е техен представител или е участвала в съвета на директорите) са част от CSIF (инвестиционният фонд на Цветелина Бориславова, която е мажоритарен собственик на Българо-американска кредитна банка).

Напоследък г-жа Игнатова е заета с организирането на събития в Близкия изток и Азия, на които промотира проекта си OneCoin. Тези събития са представени в официалния Youtube канал на OneCoin като бляскави форуми с хилядна публика (вижте клипче от събитие в Дубай):

През май 2015 г. официалната Facebook страница на OneCoin публикува копие от последния брой на българското издание на Forbes с Ружа Игнатова на корицата. С една дребна подробност: никъде не се споменаваше, че тази корица всъщност е платена реклама. Г-жа Игнатова беше направила опит да заблуди феновете си, че българският Forbes действително я е сложил на корица, а интервюто с нея е редакционно съдържание. Реално обаче става дума за премиум рекламен формат, при който рекламната корица (в случая тази с Ружа Игнатова) е сложена на второ място след истинската корица на списанието, като самата рекламна корица и интервюто към нея са брандирани като платено съдържание.

Изглежда, това е бил опит на Ружа Игнатова да се легитимира пред широката публика, използвайки бранда Forbes. Тази нейна измама обаче бързо беше разкрита (тук и тук). Истинската корицата на броя, в който беше включена и рекламната корица на OneCoin, всъщност беше основателят на Minecraft Маркус Персон.  През септември в интервю за в. „Капитал“ г-жа Игнатова все пак уточни, че материала във Forbes действително е „втора корица на Forbes, за което платихме“. 

Като външен наблюдател няма как да кажа със сигурност дали проектът OneCoin е измама или не. Това ще стане ясно едва когато компанията може или не може да предостави на потребителите си това, което им е обещала (а и да не забравяме, че дори пирамидата на Бърни Мейдоф е генерирала печалба за клиентите си за определено време). Но мога да кажа със сигурност, че г-жа Игнатова си служи с непочтени трикове, за да си прави пиар и да привлича вниманието към себе си. А когато една компания фалшифицира медийно съдържание, за да генерира популярност, това винаги е сериозна черна точка.

Подобни статии

4 Comments

  1. solar

    Добре щеше да е, някой да подпише тази статия и да поеме отговорност за написаното иначе ….ми прилича на кьор-фишек!

  2. бачо киро

    „такова животно нема“ – каза единият неуверен незнайко. „ако няма ясно видима опаковка не вярвам“, каза другият незнайко. и двамата обаче вярваха безусловно на телевизора, вместо да попитат чичко гугъл и леля википедия с простите думи „onecoin scam“, или „уанкойн измама“. важното е че са отрекли автоматично добронамереното осведомяване, и са си избили комплекса за малоценност. всъщност това не е лична атака към тези двама незнайковци, а предупреждение към всеки, който срещне такава форма на отрицание – това само пълни интернета с боклук, а ние търсим информация, нали? защото още в началото на миналия век двама пророци са насочили българите: единият е казал „пенчо бре, чети!“, а другият е посочил къде – „по жицата“. успех на всички и назнайвайте повече та да се минавате по-малко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *