Меню Затваряне

Може ли някой друг да използва моя IP адрес?

Обновена на 18.06.2015 от Questo

wifi

Преди около две седмици получих такъв въпрос и ми се стори забавно да отговоря в отделна статия. Въпросът беше, че Windows изкарва предупреждение, според което в мрежата има и друг потребител със същия IP адрес и възможно ли е  това.

Обикновено когато това се случи, обикновено става дума за конфликт между няколко устройства, вързани към една и съща мрежа. Когато доставчкът ви предоставя динамични IP адреси, също е възможно да има дублиране. По-интересният въпрос обаче е дали някой наистина може даизползва същия IP адрес като вашия и евентуално това да ви навлече неприятности.

Ами, може. Най-елементарният пример отново са два компютъра, вързани към една и съща мрежа. Например вашият  колега може да напише расистки коментар в блог, а след това проверката на IP адреса да стигне до вас, просто защото компютрите ви ползват един и същ IP адрес. Разбира се, в този случай много лесно може да се установи от кой компютър всъщност е написан обидния коментар.

Има обаче и друг вариант някой да „открадне“ IP адреса ви. Това се случва, когато той успее да хакне вашата безжична мрежа. След като има достъп до нея, той получава и вашия IP адрес. Така, ако извърши компютърно престъпление, разследването след това ще стигне до вас.

В този форум е описана една такава история, въпреки че не мога да гарантирам доколко е вярна. Става дума за тийнейджър, разследван за компютърно престъпление, след като е установено нерегламентирано влизане във Facebook профил от неговия IP адрес. Или, със собствените му думи: „Получих призовка да се ява в полицията и при отиването ми оперативният работник, с който проведох разговор ми показа снимки на две момичета по на 15-16 години, които никога не съм виждал през живота си. На едната от тях й била хакната пощата и взета някаква информация от Facebook, вследствие на което девойката била подложена на тормоз и подала жалба в полицията, че някои и е откраднал данни по електронен път. Най-фрапиращото е, че този някой според оперативния служител съм аз, тъй като ми бил засечен MAC адреса и IP“

Историята е забавна и завършва с хепиенд, но е полезно да се знае, че такива неща все пак се случват. И не, няма нужда от параноя: дори и някой да се закачи за вашия безжичен интернет, топенето в компютърно престъпление не е толкова лесна работа. Експертизата взема редвид и много други доказателства освен IP адрес.

Ако случайно искате да разберете какъв е вашият IP адрес, използвайте някоя от многото безплатни услуги като тази. Имайте предвид обаче, че ако работите в мрежа с други компютри, много вероятно е всички те да имат един и същ IP адрес. За да разберете индивидуалния IP адрес на машината, трябва да влезете в Command Prompt (в Windows това става най-лесно от Start Menu: в полето за търсене пишете cmd и натискате Enter; това отваря Command Prompt и вече в него пишете командата ipconfig).

 

Подобни статии

37 Comments

 1. биби

  Здравейте, имам проблем, отсъствах известно време от вкъщи, след което не мога да влизам в ФБ профила си от домашния интернет. Изписва ми, че ИП адреса е лош или нещо подобно. Каква би могла да е причината, а забравих да кажа, че от мобилния нямам проблеми

  • Questo

   Биби, бихте ли уточнили какво точно е съобщението? Обикновено „лош IP адрес“ означава, че вашият адрес по някаква причина е попаднал в списък с проблемни айпита. Опитайте да влезете във facebook през анонимно прокси: например https://kproxy.com/ или нещо друго. Влизате в сайта, въвеждате адреса на Facebook и готово. Проксито прави така, че променя вашия IP адрес. Ако успеете да влезете по този начин, вероятно IP дресът ви е попаднал в т.нар blacklists

 2. Георги Велчев

  Имам абсолютно същия проблем, седя си на лаптопа, във Фейсбук съм и изведнъж ме изхвърля със съобщение за лошо IP…точния текст „You are trying to access Facebook from an IP (Internet Protocol) address that’s associated with a misconfigured ISP (Internet Service Provider) or abusive behavior. If you think this is an error, please tell us more. Някаква идея как се оправя това нещо ?

  • Questo

   Изглежда това е някакъв собствен blacklist на Facebook, който се случва на много хора. Не мога да ви дам отговор. От това, което прочетох като мнения на хора, на които им се е случвало, проблемът често се решава от самосебе си след известно време (примерно няколко дни)

 3. ANI

  Здравейте! Имам въпрос? Как да си възстановя профила в торент сайт но са ме блокирали ,защото на моят IP адрес има и други ,които са се регистрирали и дори не мога да си направя нова ,защото ми пишат че е ГРЕШКА и не мога да се регистрирам че вече има хора с тази IP адрес и аз го им казвам че това не съм аз.

  • Questo

   Здравейте, може би е най-добре да се обърнете към администраторите на сайта. Те могат да ви дадат по-надеждна информация за проблема ви

 4. Петя

  Откраднаха ми телефона и не знам как да намеря ip адраса му(подала съм жалба в полицията, но едва ли някой ще си мръдне пръста за моя телефон) . Ако мога поне да го проследя по адреса. Опитах се да се свържа с него но гугъл не може д а открие местонахождението му

  • Questo

   Петя, съжалявам за случилото се. Едва ли ще успеете да намерите телефона по IP адрес, най-добрата ви възможност е да използвате ANdroid Device Manager (ако правилно разбирам телефонът ви е с Android) или друго подобно приложение. То обаче ще работи ако телефонът все още е с включен интернет и не е ресетнат на фабрични настройки. Подаването на жалба в полицията не е съвсем безсмислено, понякога ги намират, но като цяло шансовете не са особено големи.

 5. Иванка Ангелова

  Здравейте,може ли да открият домашния ни адрес ,чрез IP адреса.Пуснах жалба срещу бившия ми работодател и чрез май е mail до моя приятелка са открили IP адреса.Бившия ми работодател,казал,че ще ни намери така домашния адрес

  • Questo

   Единственият легален начин, за който се сещам, е работодателят да подаде жалба в полицията – ако сте извършили нещо нередно. Полицията има право да изиска от вашия интернет доставчик информация за това на какъв физически адрес съответства IP адресът. ТАзи информация се знае само от интернет доставчика, но полицията има право да я получи, ако разследва престъпление.

   Другият (нелегитимен) вариант е работодателят ви да говори направо с интернет доставчика и да изкопчи тази информация от него. Това може да стане например чрез познат служител на интернет доставчика.

 6. мартин

  здравейте случи ми се така, че мой приятел от скайп с когото не можахме да установим разговор е получил съобщение, че моето ип се разследва от службите на UK. Касво означава това и трябва ли да се притеснявам?

 7. Биляна Колева

  Здравейте,възможно ли е някой да ползва моя ,ip адрес и да влиза в различни сайтове от мое име. Притеснявам се от това,че по този начин някой се опитва да ме злепостави,а аз не мога да направя нищо

  • Questo

   Възможно е при определени обстоятелства, например, ако се закачи за вашата wifi мрежа. Дори и тогава може да се установи, че е влизано от друг компютър (освен ако имафизически достъп до вашия и използва него)

     • Надежда

      Ако е влизано някъде от моето IP, как може да се установи и докаже дали аз съм влизала или съм жертва на измама?

 8. Биляна Колева

  Много благодаря за отговора. По принцип преподавам уроци по английски език на частна практика. Провеждат се в моят дом.Емам ученици от всички възрасти. Многократно съм давала паролата на wifi то ,понеже се е случвало някои да нямат мобилни данни. Правила съм го с образователна цел.Има ли възможност от там да е дошъл този неприятен за мен проблеми.

  • Questo

   Aко някой знае паролата за мрежата ви, той може да се закача към нея и да отваря сайтове. СЪответно в лог файловете на сървъра, където се намира сайтът, ще е записан вашия IP адрес. Така че, да, възможно е. Ако това ви притеснява, можете да смените паролата за мрежата си и да спрете да я давате на учениците. Друг вариант е да настроите втора wifi мрежа с ограничен достъп (ако потребител се е закачил към нея, може да отваря само определени сайтове). Можете да давате паролата на тази мрежа на учениците си.

 9. Биляна Колева

  Безкрайно благодаря за отговора ви!Дадохте ми много ценни съвети. Много съм ви признателна!

 10. Мария Виденова

  Здравейте. Преди около седмица ми излезна съобщение на компютъра, че има друг потребител с моя IP адрес. От тогава скоростта на моя нет падна наполовина. На другия лаптоп си е ок.Какво мога да направя, за да възстановя бързата връзка?

 11. Мария Виденова

  Съжалявам, не успях да видя точно понеже изчезна бързо. Мисля, че беше нещо че друг се опитва да се свърже с моя IP адрес. От тогава нета е наполовина.

 12. Мария Виденова

  Успях да видя този път надписа: Another computer on this network has the same IP adress as this computer. Какво мога да направя?

 13. Криса

  Здравейте!Имам следния проблем. В месинджър ми дава че съм влизала в три сутринта, а аз не съм била даже вписана. Бях вписана в другия си месенджър. Но дори и вписания не съм влизала в три часа, защото съм спала. Не използвам компютър, само телефон.Как така съм била на линия в невписан профил. Показва часа, марката на телефона ми и айпито ми.Аз бях вписана във въпросния профил седмица преди това и то през деня. Аз не го използвам. Бихте ли ми казали каква може да е причината. Може ли някой от друго място да влиза но да показва моята марка телефон или да е бъг?

  • Questo

   Здравейте, това, че не сте „вписана“ в месинджър, не означава, че няма да ви показва онлайн. Вземете за пример Messenger на смартфона. Може да не сте отворили приложението и дори да не използвате телефона, но ако той е вързан в интернет, възможно е пак да излизате с активен статус за останалите. Просто така работи приложението. И да, понякога е дразнещо, защото хората си мислят, че сте на линия.

 14. Преслава

  Здравейте възможно ли е след, като сменим ip адреса ни, ако някой го е откраднал да се смени и при него автоматично и вече да има и новия ip адрес или не? Също като сме го сменили вече, каквото и да сме търсили с предишния ip адрес, като информация вече е изчезнало или?

 15. Косатева

  Съседи, свързали се към нашия интернет имат достъп до телефоните ни и контактите ни. Как да се предпазим? Позволяват си дори да кореспондират с приятелите ни. Как да решим проблема?

 16. иван

  Здравейте, дадох си IP адреса и ми казаха,че може лесно да ме хакнат по този начин, искам да попитам възможно ли е ? Става въпрос за човек с много компютърни познания. Благодаря предварително.

  • Questo

   Има някакви рискове, свързани с това някой да знае IP адреса ви, но на ваше място не бих се притеснявал твърде много. IP адресът би могъл да издаде информация за местоположението ви, какъв интернет доставчик използвате, какъв е рутера ви. Последното пък може да се използва за откриване на уязвимости на конкретния модел рутер и от там вече да се стигне до някаква атака.

   Не бих казал обаче, че е „лесно“. В повечето случаи хакването включва инсталиране на зловреден софтуер на вашия компютър. Много по-лесно е това да се случи, ако някой знае само вашия имейл, отколкото ако знае само IP адреса ви.

   Темата е подходяща за отделна статия, така че следете блога.

 17. Надежда

  Здравейте, някой е използвал нашето IP и е извършвал парични кражби в чужбина. Сега ни съдят нас. Възможно ли е по някакъв начин да се разбере, че това не сме го направили ние? Изпращали са мейли от някакъв мейл, в който ние не сме влизали, но е пращано от нашето IP. С тези мейли са накарали съответно хората да изпратят пари в сметка на Райфайзен банк, с която ние нямаме нищо общо.
  Моля ви се кажете, че има някакъв начин по който да се докаже, че не сме извършили ние това нещо.

 18. Алекс

  Днес установих,че някой е влизал в моята и на съпруга ми абв поща. Този човек е използвал нашия IP адрес. Сменихме паролите днес , но той продължава да се опитва да разбие новите пароли. Когато влезем в история се появява надпис- грешна парола РОРЗ и нашия IP адрес. Какво можем да предприемем?

  • Questo

   Няма как да блокирате подобни атаки, но можете да сменяте паролите си периодично. Използвайте трудни за отгатване пароли. Избягвайте имена, рожденни дати, ЕГН, имена на футболни отбори, популярни филми, песни и фрази. Използвайте числа и спциални символи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *