Може ли някой друг да използва моя IP адрес?

wifi

Преди около две седмици получих такъв въпрос и ми се стори забавно да отговоря в отделна статия. Въпросът беше, че Windows изкарва предупреждение, според което в мрежата има и друг потребител със същия IP адрес и възможно ли е  това.

Обикновено когато това се случи, обикновено става дума за конфликт между няколко устройства, вързани към една и съща мрежа. Когато доставчкът ви предоставя динамични IP адреси, също е възможно да има дублиране. По-интересният въпрос обаче е дали някой наистина може даизползва същия IP адрес като вашия и евентуално това да ви навлече неприятности.

Ами, може. Най-елементарният пример отново са два компютъра, вързани към една и съща мрежа. Например вашият  колега може да напише расистки коментар в блог, а след това проверката на IP адреса да стигне до вас, просто защото компютрите ви ползват един и същ IP адрес. Разбира се, в този случай много лесно може да се установи от кой компютър всъщност е написан обидния коментар.

Има обаче и друг вариант някой да „открадне“ IP адреса ви. Това се случва, когато той успее да хакне вашата безжична мрежа. След като има достъп до нея, той получава и вашия IP адрес. Така, ако извърши компютърно престъпление, разследването след това ще стигне до вас.

В този форум е описана една такава история, въпреки че не мога да гарантирам доколко е вярна. Става дума за тийнейджър, разследван за компютърно престъпление, след като е установено нерегламентирано влизане във Facebook профил от неговия IP адрес. Или, със собствените му думи: „Получих призовка да се ява в полицията и при отиването ми оперативният работник, с който проведох разговор ми показа снимки на две момичета по на 15-16 години, които никога не съм виждал през живота си. На едната от тях й била хакната пощата и взета някаква информация от Facebook, вследствие на което девойката била подложена на тормоз и подала жалба в полицията, че някои и е откраднал данни по електронен път. Най-фрапиращото е, че този някой според оперативния служител съм аз, тъй като ми бил засечен MAC адреса и IP“

Историята е забавна и завършва с хепиенд, но е полезно да се знае, че такива неща все пак се случват. И не, няма нужда от параноя: дори и някой да се закачи за вашия безжичен интернет, топенето в компютърно престъпление не е толкова лесна работа. Експертизата взема редвид и много други доказателства освен IP адрес.

Ако случайно искате да разберете какъв е вашият IP адрес, използвайте някоя от многото безплатни услуги като тази. Имайте предвид обаче, че ако работите в мрежа с други компютри, много вероятно е всички те да имат един и същ IP адрес. За да разберете индивидуалния IP адрес на машината, трябва да влезете в Command Prompt (в Windows това става най-лесно от Start Menu: в полето за търсене пишете cmd и натискате Enter; това отваря Command Prompt и вече в него пишете командата ipconfig).

 

12 коментара

 1. биби каза:

  Здравейте, имам проблем, отсъствах известно време от вкъщи, след което не мога да влизам в ФБ профила си от домашния интернет. Изписва ми, че ИП адреса е лош или нещо подобно. Каква би могла да е причината, а забравих да кажа, че от мобилния нямам проблеми

  • Questo каза:

   Биби, бихте ли уточнили какво точно е съобщението? Обикновено „лош IP адрес“ означава, че вашият адрес по някаква причина е попаднал в списък с проблемни айпита. Опитайте да влезете във facebook през анонимно прокси: например https://kproxy.com/ или нещо друго. Влизате в сайта, въвеждате адреса на Facebook и готово. Проксито прави така, че променя вашия IP адрес. Ако успеете да влезете по този начин, вероятно IP дресът ви е попаднал в т.нар blacklists

 2. Георги Велчев каза:

  Имам абсолютно същия проблем, седя си на лаптопа, във Фейсбук съм и изведнъж ме изхвърля със съобщение за лошо IP…точния текст „You are trying to access Facebook from an IP (Internet Protocol) address that’s associated with a misconfigured ISP (Internet Service Provider) or abusive behavior. If you think this is an error, please tell us more. Някаква идея как се оправя това нещо ?

  • Questo каза:

   Изглежда това е някакъв собствен blacklist на Facebook, който се случва на много хора. Не мога да ви дам отговор. От това, което прочетох като мнения на хора, на които им се е случвало, проблемът често се решава от самосебе си след известно време (примерно няколко дни)

 3. ANI каза:

  Здравейте! Имам въпрос? Как да си възстановя профила в торент сайт но са ме блокирали ,защото на моят IP адрес има и други ,които са се регистрирали и дори не мога да си направя нова ,защото ми пишат че е ГРЕШКА и не мога да се регистрирам че вече има хора с тази IP адрес и аз го им казвам че това не съм аз.

  • Questo каза:

   Здравейте, може би е най-добре да се обърнете към администраторите на сайта. Те могат да ви дадат по-надеждна информация за проблема ви

 4. Петя каза:

  Откраднаха ми телефона и не знам как да намеря ip адраса му(подала съм жалба в полицията, но едва ли някой ще си мръдне пръста за моя телефон) . Ако мога поне да го проследя по адреса. Опитах се да се свържа с него но гугъл не може д а открие местонахождението му

  • Questo каза:

   Петя, съжалявам за случилото се. Едва ли ще успеете да намерите телефона по IP адрес, най-добрата ви възможност е да използвате ANdroid Device Manager (ако правилно разбирам телефонът ви е с Android) или друго подобно приложение. То обаче ще работи ако телефонът все още е с включен интернет и не е ресетнат на фабрични настройки. Подаването на жалба в полицията не е съвсем безсмислено, понякога ги намират, но като цяло шансовете не са особено големи.

 5. Иванка Ангелова каза:

  Здравейте,може ли да открият домашния ни адрес ,чрез IP адреса.Пуснах жалба срещу бившия ми работодател и чрез май е mail до моя приятелка са открили IP адреса.Бившия ми работодател,казал,че ще ни намери така домашния адрес

  • Questo каза:

   Единственият легален начин, за който се сещам, е работодателят да подаде жалба в полицията – ако сте извършили нещо нередно. Полицията има право да изиска от вашия интернет доставчик информация за това на какъв физически адрес съответства IP адресът. ТАзи информация се знае само от интернет доставчика, но полицията има право да я получи, ако разследва престъпление.

   Другият (нелегитимен) вариант е работодателят ви да говори направо с интернет доставчика и да изкопчи тази информация от него. Това може да стане например чрез познат служител на интернет доставчика.

 6. мартин каза:

  здравейте случи ми се така, че мой приятел от скайп с когото не можахме да установим разговор е получил съобщение, че моето ип се разследва от службите на UK. Касво означава това и трябва ли да се притеснявам?

Оставете коментар

Коментарите в този блог са публични. Ако не желаете истинското ви име да бъде публикувано, използвайте псевдоним.