Меню Затваряне

Българските градове с най-бърз интернет (с данни за 2020)

Обновена на 14.04.2020 от Questo

В тази статия ще разгледаме българските градове с най-бърз интернет.

Бързата интернет връзка може да улесни работата ви, а бавната – да превърне живота ви в кошмар.

Затова използвахме реални данни от 2020 г., за да проверим в кои градове на България потребителите се радват на светкавичен интернет.

Да започваме!

Как разбрах кои са градовете с най-бърз интернет

За съставянето на класацията използвах последните тестове на скоростта на интернет връзката от Bandwidthplace.

Подреждането е направено на база последните публикувани данни за скоростта на сваляне в съответния град. Включени са всички български градове, за които има информация за скоростта на сваляне за периода януари-април 2020.

Взети са само скоростите, отчетени от потребителите на смартфони. Това означава, че до голяма степен това е класация за скоростта на мобилния интернет в България, въпреки че потребителите използват и WiFi на мобилните си устройства.

Какви данни са използвани

бърз интернет

Не е лесна работа да се определи скоростта на интернет връзката. Необходими са замервания за определен период от време, например година.

Ако скороростта за периода януари-ноември е 10 Mbps, а през декември е 40Mbps, то средната скорост за годината е (11×10 + 40)/12 = 12.5 Mbps

За съжаление Bandwidthplace не предлага данни с еднаква периодичност за България. Няма как адекватно да се сравнят данните за различните градове за по-продължителни периоди.

Затова снаправих следващото най-добро нещо: използвах последните актуални данни за скоростта на връзката.

За да разберем до какви неточности може да доведе това, нека разширим горния пример.

В град Алфа потребителите ползват интернет със скорост 10 Mbps между януари и ноември. През декември скоростта скача до 40 Mbps.

В град Бета потребителите ползват интернет съ скорост 20 Mbps през цялата година.

Ако вземем само последните актуални данни(за декември), град Алфа печели, тъй като 40Mbps>20Mbps. Но ако вземем данните за цялата година, жителите на град Бета очевидно разполагат с по-бърз интернет.

Въпреки това разминаване, настоящата класация представлява интересна картина за моментното състояние на интернет връзката в България.

Топ 10 на градовете с най-бърз интернет

Резултатите може да ви изненадат. Благоевград оставя далече зад себе си всички останали градове, а София дори не е в челната петица.

1. Благоевград

Скорост на сваляне: 96,38 (Mbps)
Скорост на качване: 145,43 (Mbps)

Като университетски град Благоевград е временен дом за хиляди българи на възраст между 16 и 24 години, които са и най-голямата потребителска група, използваща мобилен интернет. Те могат да се възползват от средна скорост от почти 100 Mbps, както и чудовищна скорост на качване от над 145 Mbps.

2. Русе

Скрост на сваляне: 32,38
Скорост на качване: 36,08

При замерването на интернет връзката през ноември 2019 Bandwidthplace отчита средна скорост на сваляне от почти 95 Mbps. Новите данни са далеч по-скромни, но все пак отреждат на Русе второто място в класацията.

Освен на трите мобилни оператори, русенци могат да разчитат и на няколко влиятелни интернет доставчици в региона като NetWorks или NBIS.

3. Ямбол

Скорост на сваляне: 17,2
Скорост на качване: 20,77

Ямбол от години е люпило за интернет знаменитости (Дражето, Нидялко, Динко). Наличието на бърз интернет вероятно стимулира творческите изяви на местните: за добро или за лошо.

4. Ловеч

Скорост на сваляне: 17,08
Скорост на качване: 26,19

Известен през последните години като автомобилен град, Ловеч се представя внупително и като скорост на интернет връзката.

Ако живеете в града, може да се снабдите с някои доста тънки оферти. Един от местните доставчици в Ловеч предлага 300 Mbps интернет план за 30 лв. на месец, и то без обвързващ договор (или поне така се рекламира промоцията).

5. Шумен

Скорост на сваляне: 14,21
Скорост на качване: 3,95

Най-лесният вариант да се сдобиете с интернет е да отидете в магазин на някои от мобилните оператори.

В Шумен оперират и някои по-малки интернет доставчици. Включително и такива, които са смесени фирми: освен интернет предлагат и софтуер или сервиз на компютри.

6. Монтана

Скорост на сваляне: 13,25
Скорост на качване: 8,86

В Монтана като че ли времето е толкова спряло, че даже и рекламите в сайта на един от водещите доставчици за региона са още с коледна тематика.

Иначе не отписвайте малкия северозападен град. По време на някои замервания скоростта на връзката при сваляне е стигала и 60 Mbps.

7. София

Скорост на сваляне: 10,93
Скорост на качване: 2,69

София е най-големият български град, което предполага отлично изградена инфраструктура и голям брой антени и оптични мрежи. Големият брой потребители обаче също определя скоростта на интернет връзката.

8. Варна

Скорост на сваляне: 10,36
Скорост на качване: 15,42

От началото на 2020 г. скоростта на интернет във Варна не показва някакви значими промени. Обикновено се движи около 10 Mbps (за сваляне), като последният пик около (18 Mbps) е бил през февруари.

9. Сливен

Скорост на сваляне: 8,9
Скорост на качване: 2,77

Сливен попада в района на Югоизточна България, където регионални интернет доставчици все още се борят за място под слънцето редом с големите играчи.

В повечето случаи те не могат да предложат толкова добри цени и скорост, но пък осигуряват интернет свързаност в населени места, които иначе биха останали почти изолирани.

10. Добрич

Скорост на сваляне: 8,41
Скорост на качване: 29,28

Един от местните доставчици може да ви предложи оптичен интернет със скорост 1000 Mbps срещу месечна такса от 40 лв., което е сред най-добрите оферти на пазара. Същият предлага и пакетни оферти с ценови отстъпки за пенсионери и хора в неравностойно положение.

Още градове с бърз интернет

Ето кои градове останаха извън челната десетка.

11. Пловдив

Скорост на сваляне: 7,87
Скорост на качване: 18,09

12. Асеновград

Скорост на сваляне: 7,75
Скорост на качване: 6,48

13. Велико Търново

Скорост на сваляне: 6,85
Скорост на качване: 9,02

14. Търговище

Скорост на сваляне: 4,52
Скорост на качване: 7,58

15. Стара Загора

Скорост на сваляне: 4,26
Скорост на качване: 12,11

16. Бургас

Скорост на сваляне: 2,49
Скорост на качване: 7,99

17. Хасково

Скорост на сваляне: 1,09
Скорост на качване: 2,81

Колко бърза е интернет връзката в България?

България е на осмо място в света по скорост на мобилния интернет според данните на Speedtest за март 2020.

Качеството на широколентовия стационарен интернет не е толкова добро. Със средна скорост на сваляне от 54 Mbps, България е едва на 56-о място в световната класация.

Въпреки че в страната все още има райони без добра инфраструктура (съответно достъпът до интернет е затруднен), в големите градове има изградени мрежи, които дават възможност на потребителите да се възползват от доста добри за Европа скорости.

Колко бърз е вашият интернет? Оставете коментар под статията и я споделете, за да достигне до повече хора.

Подобни статии

4 Comments

  1. Кн

    Аз лично в Кюстендил ползвам 300мб за сваляне и 200мб за качване, не знам къде ги намирате тия бавни скорости

    • Questo

      За съжаление данните за България не са пълни и е възможно да има изкривявания в крайните резултати. Отбелязано е в статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *