Меню Затваряне

Най-добрият мобилен интернет: цени и параметри през 2021

Обновена на 01.04.2021 от Questo

Трудно ни е да си представим живота без мобилен интернет. Да имаш широколентов интернет вкъщи вече не е достатъчно. Потребителите искат достъп до интернет навсякъде, по всяко време, веднага.

В тази статия ще разгледаме най-добрите оферти на българските оператори за 2021.

Как избрах най-добрите оферти за мобилен интернет по цени и параметри

Обикновено операторите предлагат мобилен интернет като част от абонаментен план за гласова услуга. Можете обаче да си вземете и само карта за интернет. Точно такива оферти са включени в настоящата класация.

мобилен интернет

От класирането са изключени предложенията за предплатен мобилен интернет. Офертите от типа „Плати само това, което ползваш“ са удобни, но абонаментните планове(засега) предоставят по-добра стойност за потребителите.

Методология

За да избера най-добрите предложения, взех предвид няколко фактора:

Включени гигабайти на максимална скорост

В общия случай максималната скорост е тази, която може да се постигне в 4 или 4.5 G мрежа. Разбира се, 4G не е налична по всяко време. Само защото операторът ви обещава скорост от 100 Mbps, съвсем не означава, че ще я постигате винаги.

От колко интернет има нужда обикновеният потребител?

Аз лично се оправям чудесно и с 5 GB на месец. Но ако гледате много Youtube, стриймвате и играете игри в мрежа, вероятно ще ви трябват доста повече.

Добрата новина е, че през 2021 г. и трите големи телекома обявиха планове с неограничен мобилен интернет. Това означава, че вече не трябва да мислите за изчерпване на мегабайтите, с които разполагате: стига, разбира се, да сте на място с покритие на мрежата.

Покритие на мрежата

Дори и най-бързият интернет е безполезен, ако операторът няма инфраструктура, с която да ви осигури връзка.

В България най-добро покритие имат трите мобилни оператора A1, Telenor и Vivacom. Те осигуряват интернет свързаност на почти цялата територия на страната.  Освен това предлагат и роуминг, което означава, че не трябва да търсите безплатен WiFi, когато пътувате в чужбина. Можете просто да извадите смартфона/лаптопа и да си цъкате навсякъде и по всяко време.

Цена

Цената е непреодолим фактор при избора на телеком услуга. Може да разполагате с интернет достъп с невероятно качество, но ако това тежи на месечния ви бюджет, ще трябва рано или късно да се насочите към друга, по-евтина услуга.

Тук по-малките оператори като Bulsatcom и Tcom са с предимство. Те могат да ви предложат много изгодни като за мобилен интернет цени.

Те предлагат и по-гъвкави условия при подписването на договори. За разлика от мобилните оператори, където да се откажеш от веднъж подписан договор е нещо като да пребориш триглавата ламя.

Мобилен интернет: цени, параметри, екстри през 2021

Прегледах десетки различни пакети и постепенно свих селекцията до един пакет за всеки отделен оператор. Ето кой стигна до финала.

1. Vivacom Unlimited 50

Най-добро съотношение цена/параметри

Офертата за мобилен интернет на Vivacom е най-доброто решение като комбинация от цена, параметри и покритие на мрежата.

Unlimited е сравнително скъп абонаментен план, но има едно ключово предимство: получавате неограничен интернет на максимална скорост. При другите оператори скоростта ви пада, след като изразходите включените гегабайти. Това означава, че няма да си имате ядове с бавен интерент.

Слабото място на този абонаментен план е, че максималната скорост на мобилния интернет е само 50 MB (другите оператори дават по 100 MB и нагоре). Ако сте готови да дадете още 9 лв., може да си купите Unlimited 150, ъдето максималната скорост е 150 MB.

Цена 34.99 лв.
Включени GB
неограничен
Скорост 50 Mbps
Харесвам Екстри към плана: телевизионни канали и абонамент за Tidal
Не харесвам По-бавен интернет в сравнение с някои други оферти

2. A1 One Unlimited

Най-добър за потребители, които сърфират много

Най-големият оператор по брой на мобилните абонати хитро рекламира плана си като неограничен: неограничени мегабайти, неограничени минути за разговори, неограничени SMS-и…

Звучи много добре, но промоционалната такса е два пъти по-ниска от тази, на която подписвате договора. Това означава, че ако решите да прекратите договора, преди да е изтекъл 2-годишния му срок, ще плащате солени неустойки.

Цена 34.99 лв.
Включени GB
Неограничен
Скорост N/A
Харесвам Безплатно пространство в disk.bg
Не харесвам Таксата скача двойно след първите 24 месеца

3. Bulsatcom Extreme

Най-добро бюджетно решение

Ако просто искате да ползвате интернет и да не давате пари за глезотийки, Bulsatcom предлага най-изгодното предложение.

За по-малко от 20 лв. получавате 100 GB месечно на максимална скорост от 100Mbps.

Големият проблем на плана за мобилен интернет от Bulsatcom е слабото покритие на мрежата. Тя е налична основно в областни градове и някои курортни селища. Това означава, че ако тръгнете на път, ще видите интернет през крив макарон.

Както и предложението на Tcom, офертата на Bulsatcom е подходяща за вас само ако прекарвате времето си в райони, където операторът има мрежа.

Цена 19 лв.
Включени GB
100
Скорост 100 Mbps
Харесвам Много добра цена
Не харесвам Сравнително слабо покритие на мрежата

4. Telenor Total Max

Най-добър за любители на медийното съдържание

В ценово отношение офертата на Telenor за неограничен интернет е една идея по-високо от тези на конкуретните телекоми.

Компанията се опитва да компенсира като предлага избор от различни допълнителни услуги, които гълтат много трафик: например HBO GO, Nickelodeon или deezer. Но можете да избирате само измежду 2 услуги от всички изброени.

Цена 36.99 лв.
Включени GB
Неограничен
Скорост 50 Mbps
Харесвам 12 GB трафик в роуминг в ЕС
Не харесвам Може да избирате само 2 дигитални услуги като бонус

5. Tcom Start Data 60

Най-добро решение за ползване в градски условия

Ако сте от големия град и обичате да си стоите там, възползвайте се от офертата на Tcom(бивш Max Telecom). Цената е изумително ниска предвид скоростта на връзката. Освен това получавате достатъчно гигабайти, за да висите по цял ден в мрежата.

В Tcom явно са чували, че потребителите не обичат да се обвързват дългосрочно. Докато пакетите на трите големи телекома са с двугодишен договор, Tcom са по-гъвкави и предлагат едногодишно обвързване. Това е най-близко до идеята за мобилен интернет за лаптоп без договор, за която мнозина мечтаят (всъщност има и такива оферти, но не са толкова изгодни).

Недостатъкът на мобилния интернет от Tcom е, че мрежата на оператора покрива едва 55% от населението. Не се надявайте да имате свързаност извън големите градове, а понякога – и на територията им.

Цена 13.90 лв.
Включени GB
60
Скорост 110 Mbps
Харесвам Предлага се с 1-годишен договор
Не харесвам Безполезен извън големите градове

Как да изберете мобилен интернет: цени или добро покритие?

Кой продукт пасва най-добре на нуждите ви?

Ако наистина имате нужда от интернет навсякъде, изберете оферта на някой от мобилните оператори. Те имат много по-добро покритие и инвестират постоянно в мрежова инфраструктура.

Ако не сте особено мобилни и искате да спестите пари, изберете оферта на по-малките оператори. Преди това обаче проверете дали мрежата им покрива населеното място, в което се намирате.

Как да разберете дали има покритие във вашия град?

Може да попитате в най-близкия офис на доставчика или по телефона. На сайта на доставчика също трябва да има карта или списък с населените места, където има покритие.

Друг вариант е да използвате Cellmapper. Отворете сайта и в менюто отляво изберете името на доставчика, който ви интересува. След това навигирайте картата до населеното място, за което правите проверката.

Зелената маркировка означава, че връзката е добра, червената – че е слаба, а липсата на маркировка – че няма покритие.

Заключение

Изборът е сложен и трябва да се вземат предвид много условия.

Един съвет: когато избирате мобилен интернет, цените не са единствения фактор. Помислете дали ще можете да използвате това, което купувате.

Подобни статии

8 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *