Меню Затваряне

Най-добрият мобилен интернет: цени и параметри през 2020

Трудно ни е да си представим живота без мобилен интернет. Да имаш широколентов интернет вкъщи вече не е достатъчно. Потребителите искат достъп до интернет навсякъде, по всяко време, веднага.

В тази статия ще разгледаме най-добрите оферти на българските оператори за 2020.

Как избрах най-добрите оферти за мобилен интернет по цени и параметри

Обикновено операторите предлагат мобилен интернет като част от абонаментен план за гласова услуга. Можете обаче да си вземете и само карта за интернет. Точно такива оферти са включени в настоящата класация.

мобилен интернет

От класирането са изключени предложенията за предплатен мобилен интернет. Офертите от типа „Плати само това, което ползваш“ са удобни, но абонаментните планове(засега) предоставят по-добра стойност за потребителите.

Методология

За да избера най-добрите предложения, взех предвид няколко фактора:

Включени гигабайти на максимална скорост

В общия случай максималната скорост е тази, която може да се постигне в 4G мрежа. Разбира се, 4G не е налична по всяко време. Само защото операторът ви обещава скорост от 100 Mbps, съвсем не означава, че ще я постигате винаги.

От колко интернет има нужда обикновеният потребител?

Аз лично се оправям чудесно и с 5 GB на месец. Но ако гледате много Youtube, стриймвате и играете игри в мрежа, вероятно ще ви трябват доста повече.

В България могат да се намерят оферти и за 100 GB трафик на максимална скорост. Струва ли си обаче да плащате за тях, ако използвате само част от тези гигабайти?

За изготвянето на класацията използвах планове с между 20 и 30 GB трафик на максимална скорост. Това е напълно достатъчно, за да ровите в интернет по няколко часа на ден, да слушате услуга като Spotify. Най-много мегабайти хаби видеосъдържанието, както и гейминга. Имайте го предвид, когато си избирате абонаментен план.

Покритие на мрежата

Дори и най-бързият интернет е безполезен, ако операторът няма инфраструктура, с която да ви осигури връзка.

В България най-добро покритие имат трите мобилни оператора A1, Telenor и Vivacom. Те осигуряват интернет свързаност на почти цялата територия на страната.  Освен това предлагат и роуминг, което означава, че не трябва да търсите безплатен WiFi, когато пътувате в чужбина. Можете просто да извадите смартфона/лаптопа и да си цъкате навсякъде и по всяко време.

Цена

Цената е непреодолим фактор при избора на телеком услуга. Може да разполагате с интернет достъп с невероятно качество, но ако това тежи на месечния ви бюджет, ще трябва рано или късно да се насочите към друга, по-евтина услуга.

Тук по-малките оператори като Bulsatcom и Tcom са с предимство. Те могат да ви предложат много изгодни като за мобилен интернет цени. Те предлагат и по-гъвкави условия при подписването на договори. За разлика от мобилните оператори, където да се откажеш от веднъж подписан договор е нещо като да пребориш триглавата ламя.

Мобилен интернет: цени, параметри, екстри през 2020

Прегледах десетки различни пакети и постепенно свих селекцията до един пакет за всеки отделен оператор. Ето кой стигна до финала.

1. Vivacom i-Traffic L+

Най-добро съотношение цена/параметри

Офертата за мобилен интернет на Vivacom е най-доброто решение като комбинация от цена, параметри и покритие на мрежата.

Офертата не е най-евтината, нито пък включва най-много екстри. Но срещу това, което плащате, получавате бърз мобилен интернет, който няма да изчезне от момента, в който се качите на магистралата.

Ако 24 GB на месец са ви малко, за още 5 лв. отгоре може да си купите 60 GB.

Предложението на Vivacom включва безплатни гигабайти за сърфиране в роуминг и 128 GB място в pCloud.

Цена 21.99 лв.
Включени GB
24
Скорост 112 Mbps
Харесвам Включва телевионни канали и HBO on Demand
Не харесвам По-малко GB в роуминг в сравнение с другите мобилни ооператори

2. A1 Surf L

Най-добър за потребители, които сърфират много

Това, което прави впечатление в предложението за мобилен интернет от A1, са многото бонусни гигабайти. Освен за трафик в роуминг, получавате и други благинки като 20 GB допълнително за нощно сърфиране за първите 6 месеца от договора. След изтичането им ги ползвате срещу 3 лв. допълнително към месечната такса.

Сами преценете дали ще можете да ги изразходвате. Едва ли искате да плащате за нещо, което не ползвате.

Но ако сърфирате денонощно, това е вашият план. Срещу двугодишен договор ще вземете още A1 Xplore TV GO, 100 GB облачно пространство, че и външна батерия.

Цена 23.99 лв.
Включени GB
26
Скорост N/A
Харесвам 100 GB безплатно пространство в disk.bg
Не харесвам Таксата се качва на 26.98 лв. след края на промоцията за нощно сърфиране

3. Bulsatcom Start

Най-добро бюджетно решение

Ако просто искате да ползвате интернет и да не давате пари за глезотийки, Bulsatcom предлага най-изгодното предложение.

Скоростта е много по-ниска от офертите на конкурентните доставчици. За сметка на това за още 2 лв. на месец може да си вземете пакета Standard на максимална скорост от 50Mbps и два пъти повече гигабайти (40!)

Големият проблем на плана за мобилен интернет от Bulsatcom е слабото покритие на мрежата. Тя е налична основно в областни градове и някои курортни селища. Това означава, че ако тръгнете на път, ще видите интернет през крив макарон.

Както и предложението на Tcom, офертата на Bulsatcom е подходяща за вас само ако прекарвате времето си в райони, където операторът има мрежа.

Цена 9 лв.
Включени GB
20
Скорост 25 Mbps
Харесвам Много добра цена
Не харесвам Сравнително ниска гарантирана скорост на връзката

4. Telenor Интернет 29.99

Най-добър за пътуващи в чужбина

С този план един гигабайт данни ви излиза горе-долу по левче. Цената е дори по-ниска, ако се вземат предвид 7.6 GB данни в роуминг, които получавате към офертата. Те са полезна добавка, ако пътувате често в ЕС. От друга страна, ако си стоите в България, нямате голяма полза от тях.

За да е сделката още по-сладка, с мобилния интернет от Telenor получавате и HBO GO и Diema Extra.

Цена 29.99 лв.
Включени GB
30
Скорост 100 Mbps
Харесвам Почти 8 GB данни в роуминг
Не харесвам Diema Extra е само за първата година на договора

5. Tcom Start Data 30

Най-добро решение за ползване в градски условия

Ако сте от големия град и обичате да си стоите там, възползвайте се от офертата на Tcom(бивш Max Telecom). Цената е изумително ниска предвид скоростта на връзката. Освен това получавате достатъчно гигабайти, за да висите по цял ден в мрежата.

В Tcom явно са чували, че потребителите не обичат да се обвързват дългосрочно. Докато пакетите на трите големи телекома са с двугодишен договор, Tcom са по-гъвкави и предлагат едногодишно обвързване. Това е най-близко до идеята за мобилен интернет за лаптоп без договор, за която мнозина мечтаят (всъщност има и такива оферти, но не са толкова изгодни).

Недостатъкът на мобилния интернет от Tcom е, че мрежата на оператора покрива едва 55% от населението. Не се надявайте да имате свързаност извън големите градове, а понякога – и на територията им.

Цена 11.90 лв.
Включени GB
30
Скорост 110 Mbps
Харесвам Предлага се с 1-годишен договор
Не харесвам Безполезен извън големите градове

Как да изберете мобилен интернет: цени или добро покритие?

Кой продукт пасва най-добре на нуждите ви?

Ако наистина имате нужда от интернет навсякъде, изберете оферта на някой от мобилните оператори. Те имат много по-добро покритие и инвестират постоянно в мрежова инфраструктура.

Ако не сте особено мобилни и искате да спестите пари, изберете оферта на по-малките оператори. Преди това обаче проверете дали мрежата им покрива населеното място, в което се намирате.

Как да разберете дали има покритие във вашия град?

Може да попитате в най-близкия офис на доставчика или по телефона. На сайта на доставчика също трябва да има карта или списък с населените места, където има покритие.

Друг вариант е да използвате Cellmapper. Отворете сайта и в менюто отляво изберете името на доставчика, който ви интересува. След това навигирайте картата до населеното място, за което правите проверката.

Зелената маркировка означава, че връзката е добра, червената – че е слаба, а липсата на маркировка – че няма покритие.

Заключение

Изборът е сложен и трябва да се вземат предвид много условия.

Един съвет: когато избирате мобилен интернет, цените не са единствения фактор. Помислете дали ще можете да използвате това, което купувате.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *