Меню Затваряне

Какъв е моят IP адрес?

Обновена на 09.04.2020 от Questo

Какъв е моят IP адрес? Това е един от първите въпроси, които интернет потребителите трябва да си зададат. Въпреки това толкова много от тях все още не знаят как да намерят отговора му.

IP адресът е вашето ЕГН в глобалната мрежа. Той оставя следи за всичко, което сте правили с интернет: сайтовете, които сте посетили, торентите, които сте дръпнали, имейлите, които сте изпратили.

Какво е IP адрес

IP адресът е идентифиркатор на вашето свързано към интернет устройство: независимо дали е лаптоп, смартфон, или бойлер. Може да мислите за него като за телефонен номер.

Компютрите използват IP адреси, за да могат да се свързват помежду си. Когато отворихте този сайт, вашият компютър се свърза със сървъра, на който се намира съдържанието му. Този сървър също има IP адрес.

Когато отворите Questona, компютърът ви знае, че общува със сървър с опеределен IP адрес. От своя страна сървърът знае, че получава заявки за съдържание от определен IP адрес (този на вашия компютър).

Всичко, което е свързано към интернет, има IP адрес. Ако използвате домашен WiFi и към него са вързани няколко устройства, те ще имат един и същ IP адрес.

Какво е моето IP?

какъв е моят IP адрес

IP адресът се задава от вашия интернет доставчик. Той може да бъде статичен (остава си един и същ във времето) или динамичен (променя се).

Важно е да правите разлика между вътрешен и външен IP адрес. Вътрешният IP адрес е адресът, който устройството ви има в локалната мрежа, например 192.168.1.13.

Външният IP адрес е адресът, с който устройството комуникира с други устройства в интернет, например 213.152.10.168.

Когато проверявате IP адреса си с услуга като What is my IP, това е вашият външен IP адрес.

Проверка на IP адрес

„Какъв е моят IP адрес?“ е често срещан въпрос. Има много сайтове в интернет, от които можете да разберете какъв е външния ви IP адрес, както и друга важна информация като интернет доставчик и местоположение. Ето само някои от тях:

What is my IP address?

What is my IP?

IP адрес: къде се намира?

Както вече казахме, IP адресът показва местоположението с точност до населено място. Когато знаете IP адреса на някой, вие знаете в коя страна и в кой град/село живее, както и кой е интернет доставчикът му.

Разбира се, това е валидно само ако потребителят не е избрал да скрие IP адреса си. Използвайки анонимизиращ софтуер като Tor и/ли VPN, той може да маскира реалния си IP адрес.

За да установите местоположението на конкретен IP адрес, използвайте някоя услуга като IP location finder. Такива има много: просто чукнете в Google „IP address location“.

Мога ли да установя точното местоположение за даден IP адрес?

Не. IP адресът не дава точни географски координати. Точно(или проблизително точно) местоположение може да се извлече по други начини като GPS сензора на смартфона или локацията на WiFi мрежата, която използва потребителя.

Как да разбера IP адреса на друг човек?

Един от лесните начини да разберете IP адреса на друг човек е да му изпратите имейл и да изчкате отговор от него. В главата на имейл съобщението ще пише IP адресът, от който е изпратен имейлът.

Този подход невинаги работи. Ако например пощата на въпросния човек е в Gmail, писмото ще вземе IP адрес на Google и той ще скрие реалния IP адрес.

Ако много, ама много искате да разберете нечий IP адрес, можете да използвате някоя услуга като Grabify. Тя ви позволява да създадете линк, който след това изпращате на човека, чийто IP адрес искате да разберете.

Когато той/тя отвори линка, вие ще получите известие за IP адреса на устройството.

Допълнителни въпроси

Може би се чудите дали някой може да използва вашия IP адрес?

Или пък искате да разберете вътрешния IP адрес на вашия рутер?

А може би се чудите „Какво може да ми се случи, ако някой знае какъв е моят IP адрес?“

Темата е всеобхватна. IP адресите са градивните блокчета на това, което наричаме интернет свързаност.

И не забравяйте, че всичко, което има IP адрес, може да се хакне.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *