Меню Затваряне

Какво може да ми се случи, ако някой знае моя IP адрес?

Обновена на 09.06.2023 от Questo

Може ли някой да ви навреди, ако знае IP адреса ви?

Накратко: да. Има няколко вида атаки, при които е достатъчно злонамереното лице да разполага с IP адрес, за да ги осъществи.

Не крия IP адреса си – и какво от това?

По-сериозните последствия от разкриването на IP адреса ви обаче са, че той издава на външния сват активността ви онлайн.

Разкрива активността ви в интернет

IP адресът е нещо като пръстов отпечатък – оставяте го на всяко място, което посетите в интернет. Сайтовете, които посещавате, записват вашия IP адрес и го съхраняват заедно с всяка друга информация, която им предоставите (потребителско име, имейл адрес, парола и т.н.)

Интернет доставчикът ви също следи какви сайтове посещавате.

Част от тази информация може да стане публична, ако някой от администраторите на данни, които я притежават, бъде хакнат. Да предположим, че пишете редовно в интернет форум, чиято сигурност е пробита. Злонамерено лице източва базата данни на форума и я публикува онлайн. Базата данни съдържа прякорите на потребителите на форума, техните имейл адреси, IP адресите и написаните от тях коментари.

Ако срещу вас се води разследване, полицията може да поиска от интернет доставчика ви информация за това кои сайтове сте посещавали от вашия IP адрес. Може да види какви коментари сте оставяли под статии и форуми.

Издава съдържанието на твърдия диск

Ако на компютъра си имате инсталирана програма за сваляне на торенти, тя може да издава какви файлове държите на твърдия диск. Тази информация е публична за всички: стига да сте споделили файла за други потребители на торенти.

Иначе казано: всеки може да види, че от вашия IP адрес е сваляно незаконно съдържание: пиратски филми, нелицензиран софтуер и т.н.Ето една забавна история за това как открих нелицензирано споделяне на музика от една от българските организации за защита на авторски права.

Освен че по този начин се инкриминирате, използването на торенти с истинския ви IP адрес бърка и в личния ви живот. Хората могат да видят, че сте сваляли порнографско съдържание, книги с провокативни теми или други файлове, за които не бихте искали другите да научат.

Може да станете жертва на хакерска атака

Ако злонамерено лице знае IP адреса ви, той може да го торпилира с голямо количество трафик (DDOS атака). Последствията от това едва ли ще са сериозни, но може да останете без интернет в продължение на часове; или пък да имате проблеми с рутера.

Друг вариант е злонамереното лице да сканира IP адреса ви, търсейки отворени портове и уязвими устройства в мрежата. Това може да изложи на риск принтера, уебкамерата и други свързани към интернет устройства.

Как да се предпазите

Скрийте IP адреса си с анонимизиращи технологии като Tor, VPN или комбинация от двете. Не толкова надежден вариант е да използвате уеб проксита. Те са подходящи, ако примерно искате да разгледате един-два сайта, без те да записват IP адреса ви.

Използвайте операционни системи, които залагат на поверителността и анонимността. Две от най-популярните такива са Tails и Whonix. И двете прекарват целия ви интернет трафик през Tor.

Ако сваляте торенти, използвайте VPN или услуга, която анонимизира IP адреса ви в торент мрежата като торент прокси.

Използвайте защитна стена и дръжте софтуера си обновен (което означава да не отлагате кошмарните Windows ъпдейти), за да се предпазите от хакерски атаки.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *