Меню Затваряне

Торентите ви се следят; или как разбрах, че дори антипиратите точат музика от интернет

Обновена на 08.12.2019 от Questo

internet-piracyАко използвате торент клиент (програма за сваляне на торенти), вероятно сте чували, че торентите се следят и теоретично може да отнесете глоба за всяко свалено съдържание с авторски права – книги, музика, филми и т.н. Много хора обаче все още не знаят как става проследяването и колко лесно всъщност е то.

Всеки път, когато използвате торент клиент, вие показвате на всички своя IP адрес, чрез който бихте могли да бъдете идентифицирани. Софтуерът за сваляне на торенти обикновено няма защита, която да скрие вашия IP адрес. Ако например започнете да теглите съдържание чрез торент клиент, вие имате възможност да видите IP адресите на всички потребители, от които сваляте въпросното съдържание. По същия начин, дори и да не сваляте музика, но имате такава, която сте споделили за останалите потребители на торенти, вашият IP адрес е видим. Което ви издава като потенциален престъпник.

Засега българските власти са избрали да не преследват потребителите на торенти; вместо това те се занимават основно със спирането на торент тракери – сайтовете, от които се свалят торент файлове. Това обаче не променя факта, че всички торенти, които сваляте на домашния или офисния компютър, могат да бъдат проследени до вас и вашия IP адрес.

И за това не е необходимо да се намесва отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП. Хвърлете един поглед на I Know What You Download – сайт, който вади справка за торентите, свалени от определен IP адрес. Сайтът може да ви накара да настръхнете – само с отварянето му той ви показва списък на незаконно свалени от вас файлове, които се намират на вашия компютър. Това може да са файлове, които сте свалили през последните 24 часа, или просто файлове, които в момента са на твърдия ви диск и са свалени чрез торент клиент. Доста смущаващо, нали?

Вероятно се чудите как по дяволите е възможно един уебсайт да разполага с тази информация за вас. Ами ето как: екипът, който поддържа сайта, има огромна база от данни с IP адреси на потребители, които свалят торенти чрез BitTorrent. Когато потребител отвори сайта, системата автоматично проверява дали неговия IP адрес съвпада с някой от  IP адресите в базата данни. И ако съвпада, системата показва списък на торентите, които по някакъв начин са свързани с този IP адрес. Това може да са файлове, които потребителят сваля; или пък такива, които вече са на компютъра му и които споделя с други потребители.

Но това не е всичко. I Know What You Download има търсачка, която позволява да проверите дали даден IP адрес е свързан с определени торент файлове. Например ако знаете IP адреса на ваш приятел, може да го напишете в търсачката и да видите дали напоследък е свалял нязаконно съдържание от интернет. По същия начин някой, който знае вашия IP адрес, може да проследи какви торенти сваляте. Иначе казано: мислете за I Know What You Download като за инструмент, с който подобно на полицай може да проследите кой какво дърпа в мрежата.

Да илюстрираме функционалността на сайта с един пример. Въвеждаме в търсачката определен IP адрес и натискаме Find IP. Към днешна дата (16 януари 2017) търсачката открива два торент файла, кореспондиращи с този IP адрес.

torrents-musicautorТова са торенти, които или са били източени от зададения IP адрес, или пък са споделени и някой друг точи от тях. И в двата случая на компютъра, кореспондиращ с проверения адрес, има качени торент клиент и торент файлове.

Оставих най-забавното за накрая. Въведеният за проверка адрес е IP адресът, от който се изпращат прессъобщенията на една от българските организации, които защитават авторските права. Update: Наложи се да махна името, тъй като данните за изтеглените торенти не се пазят, не мога да ги докажа освен със скрийншот и засегната организация като нищо може да ме обвини в лъжа. Само ще кажа, че това е организация, която официално се бори срещу дърпането на торенти.

Ако в тази организация действително дърпат музика от интернет – и то на офисните компютри, това е почти толкова анекдотично, колкото случая с открадването на „Замунда“ преди няколко години.

Но целта на статията не е да показва лицемерието в борбата с торентите (е, може би само малко), а да предаде важно послание: торентите ви се следят. Ако това не ви харесва, може би е време да вземете мерки.

Има няколко начина да намалите риска даден торент да бъде проследен до вас. Единият е да използвате софтуер като Tribler, който анонимизира трафика от торенти на потребителите си. Друг начин е да използвате VPN или специално предназначена за торенти анонимизираща услуга като BitGuard – обикновено за тях се плаща. Трети вариант е да използвате Tor, въпреки че настройването му може да е мъчна работа за обикновените потребители. Ако използвате някой от тези методи и имате натрупани впечатления, оставете коментар под тази статия.

Подобни статии

5 Comments

 1. spo

  При направена от мен проверка се оказа, че от моето ИП са сваляни торенти,за които аз си нямам напредстава.Как става това?Явно някой използва моето ИП.Има ли начин да проверя как става това?

  • Questo

   Трудно е да се каже. Иначе има варианти това да се случи. Ако използвате безжичен интернет, възможно е някой, който знае паролата за вашата wifi мрежа, да е дърпал през нея. Или пък ако използвате динамичен IP адрес също е възможно да се получи дублиране. Сайтът показва не само файлове, които сте свалили, но и файлове, които други хора са свалили от вас. Така че е възможно IP адресът ви да фигурира с базата дани и ако не сте сваляли никакви файлове, а само сте споделяли такива.

 2. spo

  ПЦ то е на кабел,а торентите нито съм ги свалял,нито ги имам на компа.Има един торент в списъка,който за България е свален само веднъж и е от моето ИП.Има торенти, чиито имена са с китайси ероглифи.Цял ден не си включих пц и на другия ден имаше свален някакъв торент от моето ип.

 3. tcp

  Сигурно си с динамичен IP, нормално е да го е ползвал компютър на който са теглени торенти.

 4. Pingback:Анонимност в интернет с VPN и Tor [обяснено стъпка по стъпка] – Questona

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *