Меню Затваряне

Tribler предлага анонимно споделяне на торенти

Обновена на 19.12.2014 от Questo

Tribler_logo

Около седмица, след като шведските власти свалиха торент тракера The Pirate Bay, разработчиците на Tribler пуснаха нова версия на софтуера, която обещава анонимно сваляне на торенти и децентрализирана система за споделяне. ЕКипът зад Tribler тества тази концепция от месеци, но сега твърди, че предлага завършена, готова за ползване от потребителя версия.

Tribler е торент клиент, подобен на софтура за свалене на торенти, който вероятно имате инсталиран на компютъра си. За разлика от повечето други клиенти обаче Tribler използва собствена анонимизираща мрежа (подобна на Tor), за да скрие IP адресите на своите потребители. „Tribler прави BitTorrent анонимен и невъзможен за сваляне“, казва пред TorrentFreak Йохан Полси, един от двигателите зад проекта, очевидно правейки препратка към събитията около The Pirate Bay.

Когато сваляте торенти, вие използвате торент клиент(софтуер) и торент тракер – сайт, който съдържа база от данни за наличните торенти. В България двата най-големи торент тракера са Zamunda и ArenaBG. Този метод има две слабости. Първата е, че позволява откриването на идентичността на потребителите посредством техните IP адреси. Втората е, че ако например полицията конфискува сървърите на тракера, услугата става недостъпна. Tribler решава тези проблеми от една страна като замаскира трафика на потребителите, а от друга – като премахва необходимостта от централизиран тракер. Програмката предлага и някои други екстри: като например вграден видеоплейър и възможност за стриймване на торенти.

Tribler съвсем не е първият опит да се анонимизира споделянето на торенти, а и твърденията на проф. Полси тепърва ще трябва да бъдат валидирани. Но подобни проекти показват как споделянето на съдържание става все по-децентрализирано и извън властта на търговските дружества.

Разбира се, Tribler си има и тъмна страна. Софтуер с подобни функции ще улесни разпространението на съдържание с криминален характер като  педофилия, видеонаръчници за сглобяване на бомби и т.н. За съжаление този процес е неизбежен и не зависи от технологиите, а от многообразието на човешката природа.

Tribler би следвало и да е аларма за пробуждане на развлекателната индустрия. Технологиите промениха начина, по който се потребяват творчески продукти, но вместо да нагодят бизнес модела си към новата реалност, звукозаписните компании и филмовите студиа продължават да живеят в миналото и да преследват безплатното споделяне на музика, филми и ТВ съдържание. Очевидно че, че потребителите няма да се върнат към стария платен модел на разпространение на музика от 20 век (поне не и в същите мащаби). Те също така не изпитват вина за действията си, защото могат да направят разлика между споделяне на музика и кражбата на интелектуална собственост. Но, изглежда, пазарът ще има нужда от време, за да намери нова равновесна точка.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *