Меню Затваряне

Зачестяват случаите на спам на български, в който има прикачен малуер

Обновена на 24.07.2018 от Questo

hackerCentio съобщават за рансъмуер, който се разпространява чрез имейл спам, написан на български език. Имейлът е със заглавие „Принудително изпълнение“ и се получава от името на Радомир С******. „Целта на атаката е да подмами потребителите да отворят прикачения архивен файл „изпълнение (14).zip“. Активирането му сваля криптовирус, който криптира данните на компютъра и изисква откуп от жертвата“, казва т от Centio.

Според автора на тази тема във форума на Kaldata въпросният спам е успял да стигне до 10% от пощенските кутии в компанията, в която работи, а някои от служителите дори са отворили имейл съобщението и са се заразили. Така че вероятно става дума за поредната масирана кампания, таргетираща специфично български компании и физически лица. Досега повечето спам съобщения бяха на английски и обикновено със заглавие RE:Invoice или нещо подобно. Очевидно сега някой се е сетил, че може да направи атаката по-ефективна, ако преведе съобщението на български.

Няма 100% сигурен начин да се предпазите от рансъмуер. Но пък може да прочетете „Четири начина да познаете, че сте получили имейл с прикачен вирус“, където по прост начин е обяснено как да разпознавате имейлите, които съдържат нежелан софтуер.

Рансъмуерът (или още наричан криптовирус) е зловреден софтуер, който се инсталира на компютъра ви и криптира файлове и папки. Рансъмуерът се разпространява най-често чрез имейл спам. Въпреки че за някои видове рансъмуер вече има решения, за много други единственият начин да се отървете от гадината е да платите откуп.

Заради високата си степен на ефективност рансъмуерът вече е водеща заплаха за информационната сигурност и генерира около 1 млрд. долара постъпления годишно. Има и случаи, в които рансъмуерът води до загуба на човешки животи.

Подобни статии

1 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *