Меню Затваряне

Моето голямо съботно търсене на рансъмуер като услуга

Обновена на 22.01.2017 от Questo

raasНаписах тази статия само и единствено с развлекателна цел. Нямам никакво желание да използвам рансъмуер, нито пък да подстрекавам когото и да било да го използва. Това е престъпление и може да ви докара сериозни неприятности с властите.

В последната статия разгледах темата за нарастващите опасности от рансъмуера: софтуер, който се инсталира на компютъра, криптира файловете и изисква от жертвата да плати откуп, за да си върне достъпа до тях. След това попаднах на новината за Satan, нов рансъмуер, който се предлага като услуга в скрития интернет.

Идеята е следната: рансъмуерът ви се предоставя като услуга безплатно, но 30% от откупите, които съберете, отиват за доставчика на услугата. Според описанието в статията сайтът на услугата, който може да се намери в скрития интернет, е сравнително интуитивен и лесен за ползване – дори от хора, които нищо не разбират от програмиране. Иначе казано, това е услуга, която може да се използва едва ли не от всеки идиот, за да се извършват компютърни престъпления.

Бях чувал за рансъмуер като услуга, но никога не бях виждал нещо такова с очите си. Затова реших да проверя за какво иде реч. Беше събота вечер, нямаше какво друго да правя и си казах: „Току виж съм открил преди всички български медии и блогъри най-новият суперинструмент за кибер атаки. Защо пък не?“.

Стартирах Tor Browser и отворих посочения onion сайт. Оказа се обаче, че сайтът не се отваря. Може би е било временен проблем. Но може и да е бил свален – вероятно заради внезапно нарасналата му популярност.

Реших да продължа да ровя за такъв тип услуга и попаднах на Hidden Tear. Това е рансъмуер с отворен код, който се предoставя за ползване безплатно от 2015 г. насам. Създателят на този малуер е турският програмист Утку Сен, който твърди, че в неговия рансъмуер има заложен вратички, позволяващи неговото неутрализиране. Самият Утку Сен определя своя продукт като „капан“ за неграмотни хакери. Той казва, че намеренията му са били да използва софтуера срещу самите хакери, а не, за да причинява щети. Доколко това е наистина така мога само да гадая. Въпреки че според него рансъмуерът е написан само с образователна цел и е предназначен, за тези, които нищо н разбират, скоро той попада в ръцете на хора, които разбират. Те го използват, за да създадат работещи клонинги, с които осъществяват откуп кампаниите си.

Търсенето ми започна да придобива все по-странни измерения. Продължих да издирвам повече инфо за Satan в скритата търсачка Hidden Answers, която е достъпна само с Tor Browser. Tака без да искам научих за Sad Satan: хорър видео игра, за чийто абсурден геймплей би завидял и Дейвид Линч, създател на култовите „Туин Пийкс“, „Мълхоланд Драйв“, „Изгубената магистрала“ и т.н. Аудиото на играта включва кошмарни и неразбираеми викове и стенания, аудиозаписи на известни убийци като Чарлз Менсън; а за капак периодично се появяват едва ли не случайно избрани изображения на известни личности като Маргарет Тачър.

Макар за нея да има статии в имена като BuzzFeed и DailyDot, така и не разбрах дали тази игра действително съществува, или е просто една голяма градска легенда, която е успяла да стигне до масмедиите. Единствените доказателства за съществуването й са клипчета, качени в този Youtube канал. Но някои потребители в Hidden Answers твърдят, че Sad Satan е просто поредната фалшива шашка, предназначена да всява ужас в сърцата на целокупното население.

И ако мислите, че това е странно, изчакайте да чуете как приключи моето триумфално разследване върху Satan. Продължих да отварям безразборно линкове от скрития интернет, свързани с рансъмуер, като с всеки неуспех настървението ми ставаше все по-голямо. Попадах на каква ли не информация, но всичко водеше до задъдена улица. И така до момента, в който не попаднах на сайт с въртящо се дилдо на фона на електронна музика.

dildo-spinningГоре-долу по това време реших, че за днес толкова интернет ми стига.

А вие какво правихте последната събота вечер?

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *