Меню Затваряне

Вече може да заключвате профила си във Facebook с флашка

Обновена на 27.01.2017 от Questo

seckey

Ако използвате Chrome или Opera и имате малко излишни пари, вече може да добавите нов слой на защита за профила си във Facebook. Социалната мрежа пуска опция за заключване на профила чрез ключ, който се намира на физически носител – и по точно флашка.

Става дума за U2F (Universal 2nd Factor) ключ, който се използва като средство за удосотоверяване на самоличността и се съхранява на физически носител – в случая на USB устройство. Досега Facebook позволяваше да защитите профила си с двустепенна защита като активирате Login Approvals. При нея всеки опит да се влезе във вашия профил от непознат компютър и телефон трябва да бъде оторизиран от въвеждането на код, който се изпраща до вашия мобилен телефон и се предполага, че само вие може да го видите.

Сега вече може да разполагате и с ключ за удостоверение, който стои на флашка и който носите навсякъде с вас. Когато искате да влезете в профила си от чуждлаптоп, просто вкарвате флашката в USB порта на лаптопа и така удостоверявате, че вие сте вие. Същата флашка може да се използва, за да заключвате и други онлайн услуги като Dropbox, Google или Salesforce.

Може да мислите за тази флашка като за универсален ключ за врата, с който заключвате и отключвате много различни врати. От Facebook посочват, че са сключили партньорство с Yubico – един от разработчиците на такива устройства. Нямам никаква идея дали се предлага в България, но може да си го поръчате онлайн от сайта на компанията – цените започват от 18 долара.

Освен с флашка, може да използвате U2F ключ ако имате телефон, поддържащ NFC технология, както и флашка с друга марка като Feitan Multipass.

Недостатъците: засега новата опция е съвместима с вашия Facebook профил само ако сте с Chrome или Opera. Освен това флашките с U2F ключ периодично дават бъгове, за някои от които е трудно да се намери решение. А и всяко физическо устройство, съдържащо информация за самоличността ви, пристига с риска да се повреди или счупи.

Да не забравяме, че останалите методи за двустепенна защита на профила ви във Facebook все още са безплатни. Най-добрият и масово използван си остава Login Approvals, но ако не му вярвате, вие пак може да защитите профила си с физическо устройство – по-точно с лист хартия и химикал. Facebook предоставя възможност да влизате в профила си от непознати устройства чрез предварително генериран ключ, който ви е даден, а вие просто трябва да помните в случай, че ви потрябва. Записвате този ключ на лист хартия, слагате го в портфейла си или където смятате за нужно и сте готови.

Знам, знам – звучи нелепо да сравнявам високотехнологичен алгоритъм с хвърчаща хартийка. Истината е, че двете си имат предимства и недостатъци и човек трябва да преценява кое му е по-необходимо в зависимост от потребностите.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *